Recent Posts

vineri, 10 octombrie 2008

Masa

Mâncarea în spitalele din România reprezintă unul din fenomenele pe care probabil nu o să le înţeleg niciodată. Nu că mi-aş face iluzii că vreunul din miniştrii care s-au perindat pe la Sănătate au înţeles vreodată, dar acum, că am experienţa internării într-un spital, am impresia că niciodată nu ne vom depăşi condiţia de ţară în curs de dezvoltare....care niciodată nu mai ajunge să intre în rândul ţărilor dezvoltate.
Trecând peste aspectul economic al problemei – nu sunt niciodată suficienţi bani pentru materiale sanitare şi medicamente, ce să mai vorbim despre mâncare – de când sunt internat am constatat că pentru „sistem”, din acest punct de vedere, nu există absolut nici o diferenţă între bolnavul din spital, deţinutul de la puşcărie, arestatul preventiv din arestul poliţiei şi cantina săracilor.
Dimineaţa, cele două infirmiere care fac curat, sunt aceleaşi care servesc şi masa, indiferent dacă este mic dejun, prânz sau cină. Trecem cu indulegenţă şi peste asta – nu sunt bani pentru personal mai mult. Ritualul servirii mesei este acelaşi în tot spitalul indiferent dacă bolnavii sunt la regim sau nu. Micul dejun constă, într-o zi din pâine cu margarină şi marmeladă, în altă zi un triunghi de branză topită, iar în altă zi un ou fier, evident toate însoţite de o felie de pâine. Porţia zilnică de pâine este primită în fiecare dimineaţă sub forma unei jumătăţi de franzelă. Unde o ţii până a doua zi? Este o problemă care îl priveşte strict pe bolnav!
Prânzul conţine, de regulă, o ciorbă de legume servită impecabil dintr-o găleata de tablă zincată. La felul doi te poţi delecta cu tocana de legume, pentru cei cu regim, iar pentru cei care nu ţin regim de la bucătărie scapă prin farfuri câte un şorici sau vreun os cu zgârci care ţine loc de carne.
Seara, probabil pentru ca stomacul să nu fie foarte plin pe timpul nopţii, iar somnul să fie tihnit, se serveşte unul din următoarele meniuri: - macaroane cu brânză, orez cu lapte, griş cu lapte sau, specialitate bucătarului – două felii de pâine cu brânză de vaci între ele, unse cu ou şi prăjite.

0 comentarii: