Recent Posts

duminică, 19 octombrie 2008

Popii cu porniri paranoico – faraonice

Citeam zilele trecute prin ziare şi nu-mi venea să-mi cred ochilor. Cea mai modernă biserică din Braşov are plasmă, încălzire prin pardoseală, aer condiţionat dublad de purificatoare de aer, vitralii pe termopan care ziua se văd din interior, iar seara din exterior, sistem ultraperformant de supraveghere, picturi în valoare de 150 euro/mp, placaj cu marmură şi scene religioase realizate din mozaic de murano de peste 1000 euro/mp manopera. În total o investiţie de peste 100 miliarde de lei vechi. E drept, în 18 ani. Dar un calcul simplu ne arată că s-au cheltuit pentru această construcţie megalomanică 5,5 miliarde pe an adică aproximativ 460 milioane pe lună. În aceeaşi ştire năucitoare mai suntem informaţi că banii au provenit din donaţiile enoriaşilor, de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi de la firmele braşovene. Realizarea acestei „minunăţii” a fost visul preotului care îşi îngroaşă buzunarele şi burta de la amărâţii din această parohie. Îmi vine imediat în minte un alt popă cu porniri paranoico – faraonice, dacă nu mă înşel din Ghimbav, care a ţinut neapărat ca biserica sa să aibă acoperiş poleit cu aur.

Este mai mult decât revoltător când vezi asemena demonstraţii de nesimţire din partea celor care se autoproclamă reprezentanţii lui Dumnezeu pe Pământ. Nu am auzit până acum ca Biserica Ortodoxă Română – prin intermediul oricărei parohii din ţară – să finanţeze realizarea unui proiect social. Am auzit însă despre pomana pe care o cerşeşte de la stat şi de la enoriaşi.

Cu sutele de miliarde investite în „biserica cu plasmă” se putea construi un azil de bătrâni, un cămin de copii, se putea dota şi renova un întreg pavilion al spitalului de copii sau al oricărui spital din oraş. Se puteau costrui locuinţe sociale în care să se mute o parte din amărâţii care dorm sub cerul liber cu copii mici şi cartoane în loc de aşternuturi.

Dacă un potentat al zilei îşi plachează casa cu mozaic de murano, mă lasă rece. Dacă un bulibaşă ţine neapărat să se cace într-o budă de aur şi să tragă apa cu apă plată şi purificată, mă lasă la fel de rece. Dar când un popă îmbuibat preferă să-şi construiască o biserică SF doar pentru că aşa a visat el într-o noapte, în loc să folosească banii pentru a-şi ajuta aproapele aşa cum ne citeşte el din cartea numită Biblie, mă face să cred că nu va avea nici o şansă să ajungă în RAI, iar fochistul de la subsol va trebui să facă o comandă specială de cazane presurizate în care să se perpeleasă la foc mic, mult timp după Ziua Judecăţii de Apoi.

7 comentarii:

sebastian dan spunea...

Bine spus biserica SF. Dar ce te faci cind aceiaşi trimişi ai lui Dumnezeu pe pământ, preoţi în frunte cu mult prefericitul şi liniştitul Laurenţiu Streza cocoţat în fotoliul de mitropolit la Sibiu, de se răsuceşte în mormânt bietul Andrei Şaguna, ne vând pe doi lei. Îmi aduc aminte de Scripcaru care a venit şi s-a dat mare că nu mai face catedrală ORTODOXĂ în centrul civic, el care are o altă credinţă faţă de a majorităţii românilor, şi a mai glăsuit că a dat-o la pace cu acest slujitor al celor lumeşti, nu divine, pe nume Streza. Că o să stabilească o altă locaţie. Au trecut ani, iar catedrala a rămas cum au stabilit. Adică nimic. Şi mi-a mai spus un preot care chiar este cu frică de Dumenzeu, şi de ce nu se doreşte catedrala de la Braşov: păi Braşovul ar trebui să aibă un episcop, iar banii pentru prestarea funcţiei în cauză îi papă tot tovarăşul mitropolit...
Şi aş mai (re)aduce un caz în atenţia opiniei publice internaute: casa memorială cpt. Ilie Birt, lăsatîă moştenire Bisericii ortodoxe Române. A cumpărat-o un ticălos de popă din Şchei, care a mai mânărit imoibliar şi casa parohială din Zărneşti. A cumpărat un monument istoric cu acordul lui Streza, la preţ de nimic, pe care acum îl transformă în pensiune. Mai în glumă, mai în serios, dar cea mai mare mafie imobiliară din România este în rândul Biserici Ortodoxe, că Jiji Becali e mic copil.
Îmi cer iertare faţă de sfinţii preoţi cu har, care chiar aduc pe pământ cuvântul şi îndemnurile lui Dumnezeu, dar din păcate am ajuns să vorbim despre ei ca despre excepţii.

Răzvan Popa spunea...

Vreau să încep cu sfârşitul a ceea ce scriai tu. Nu aduce nici unul pe pământ îndemnurile şi cuvântul lui Dumnezeu pentru că nu a avut nici unul audienţă la Dumnezeu. Sunt pur şi simplu preoţi care îşi iau în serios menirea şi preoţi care îmbracă sutana doar pentru a se îmbogăţi.

Pe de altă parte, susţin în continuare că BOR, în loc să cerşească bani de la stat şi de la enoriaşi pentru a planta biserici la fiecare colţ de stradă, ar fi fost mai bine să cerşească bani pentru un spital de copii sau pentru dotarea maternităţii. Sau pentru alte atâtatea obiective pentru care ne plângem că nu avem bani.

Una este credinţa în Dumnezeu şi alta este credinţa în preoţi.

Răzvan Popa spunea...

Şi înca ceva...Nu văd nici o utilitate în construirea unei catedrale...din considerentele enunţate mai sus.

Ovidiu Eftimie spunea...

BOR e doar o firmă capuşă între noi şi Dumnezeu

Ovidiu spunea...

Biserica Ortodoxa e cea mai mare tampenie care exista in Romania. Din cauza astora, a popilor, suntem atat de inapoiati. de fapt, cam, peste tot unde exista Biserica Ortodoxa in Europa se traieste ca in evul mediu (mai putin in Grecia, unde exista si oameni cu creier, dar nici aia nu sunt f departe de Romania), pe cand pe acolo unde erau Catolicii la sefie si protestantii evolutia a fost vizibila cu ochiul liber.

Răzvan Popa spunea...

Nu cred că Biserica Catoligă a avut vreun rol în dezvoltarea unor ţări. În general biserica se opune progresului promovând o mentalitate retrogradă pentru a ţine masele sub control. A se vedea ce s-a întâmplat cu Galileo şi mulţi alţii care au fost supuşi oprobiului public din cauza bisericii, pentru simplul fapt că au avut îndrăzneala de a cerceta şi nu de a crede pur şi simplu.

Pe de altă parte, diferenţa între Biserica Ortodoxă şi cea Catolică este că aceasta din urmă a promovat în egală măsură o serie de proiecte sociale. A se vedea orfelinatele catolice, căminele de bătrâni catolice, şcolile şi chiar liceele catolice, spitalele renovate sau construite cu aportul catolicilor.

Asta face diferenţa între cele două biserici.

Anonim spunea...

Hai sa formulam ca sunt vizionari, si ca vor ce e mai bun pentru enoriasi, suna mai bine nu-i asa?