Recent Posts

luni, 12 ianuarie 2009

Atenţie! Vin mogulii!

Nici nu a început bine anul că în piaţa presei braşovene încep agitaţiile. „Adevărul” îşi deschide un cotidian gratuit. Zvonurile spun că vor avea nevoie de vreo 15 oameni, iar salariile nu sunt chiar de neluat în seamă. Se spune că şi „Compact” ar vrea să deschidă cam aceeaşi afacere la Braşov şi ar mai fi şi unii de prin alte ţări străine. Toate acestea nu pot însemna decât lucruri bune pentru prăfuita şi anchilozata presă braşoveană.

Este clar că dacă mogulul Patriciu a decis că este bine şi rentabil să facă ziar gratuit la Braşov, se vor găsi şi alţi moguli care îi vor urma exemplul. Pe de altă parte, pentru că au nevoie de oameni, mogulii oferă salarii ceva mai mari decât media. Şi uite aşa, cei care dădeau cu sapa pe la ziarele şi televiziunile locale se văd în situaţia – fericită – de a avea de unde să aleagă.

În toată afacerea asta mai este un aspect pozitiv. Poate că celelalte ziare din Braşov se vor trezi la realitate şi vor începe să facă presă adevărată. Aşteptăm cu interes dezmeticirea şi primenirea. Şi s-ar putea ca nici măcar banii primiţi cu nemiluita de la Consiliul Local şi de la Consiliul Judeţean să nu-i mai ajute foarte mult. Concurenţa adevărată, impusă de standardele mogulilor ar trebui să-i trezească pe patronii de presă. Dacă vor rămâne fiecare cu foiţa lui cu tiraje de 1000 – 2000 sau vor închide prăvălia şi se vor apuca de altceva.

2 comentarii:

hoinarnet spunea...

Cu o presa docila care nu sufla in fata liderilor locali era de asteptat o reactie a mogulilor.Oricum ziarele care sunt cu linsul vor ramane in continuare.Vezi exemple concludente,Transilvania Expres sau Monitorul Expres.
Firma Poliplast a cerut si a reusit sa-si puna chioscuri de difuzarea presei,cam de doi anisori in Codlea,fara taxe pe domeniul public,pe motiv ca ele participa la campania electorala.

Răzvan Popa spunea...

Vor rămâne cu linsul, dar întrebarea este până când. În momentul în piaţă va fi concurenţă adevărată, iar ei nu vor mai primi bani de la bugetele locale ... ori se vor reorienta ori vor dispărea.
Oricum toată vânzoleala asta mediatică este foarte bune. Că oamenii ar mai citi şi altceva, dar nu au de unde alege.