Recent Posts

sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Impotenţa celor care trebuie să ne apere

După o lungă, profundă şi judicioasă analiză am ajuns la concluzia că poliţiştii braşoveni alături de procurori formează o gaşcă de impotenţi...profesional. Aş putea găsi şi alte comparaţii, epitete sau figuri de stil, dar nu cred că merită efortul.
Eu nu am auzit până acum ca vreun om al legii din Braşov să fi rezolvat vreun caz răsunător de omor desosebit de grav. Din câte se pare oamenii ăştia nu sunt în stare decât să plimbe pe la parchet soţi geloşi care se autodenunţă că şi-au hăcuit nevasta sau beţivi care îşi omoară partenerii de pahar.

Acum vreo doi sau trei ani doi bătrâni erau ucişi într-un mod barbar în casa lor din Şirnea. Modul cum au fost trimişi pe lumea cealaltă s-ar fi potrivit cu o scenă dintr-un film de groază. Hoţii criminali au acţionat „la pont” – cum se spune în limbajul de specialitate – pentru că au plecat cu ceva valori din casa bătrânilor. Extraordinarii achetatori braşoveni nu au descoerit până acum nici măcar un suspect.

Anul trecut, în comuna Hoghizi, o fetiţi de câţiva ani, dispărea de acasă în mod misterior. S-au organizat căutări în tot judeţul. Copilul a fost dat în consemn la frontieră. Luni de zile poliţiştii nu au avut nici un indiciu. După aproape o jumătate de an fetiţa a fost descoperită într-o fermă dezafectată la nici 200 m de casă. O altă probă a conştiinciozităţii poliţiştilor braşoveni.

Nu vreau să intru în amănunte în supermediatizatul caz al dublului asasinat de la farmacie. Acolo nemaipomenita conlucrare între poliţişti şi procurori a dus la reţinerea unui suspect. Şi cam atât. După ani de procese nu au fost capabili să aducă probe suficient de solide şi clare care să dovedească vinovăţia „principalului suspect”.

Poliţistul Cioacă, un fel de David Copperfield mioritic, şi-a făcut dispărută nevasta. A descins la Braşov procurorul Iacob, un fel de sperietoare a criminalilor – din câte am înţeles – care, după ce a scotoci prin păduri şi bălţi mai bine de un an, a plecat aşa cum a venit.

Şi acum aflăm că pistolarul ăsta de peste Prut care omoară oameni în centrul oraşului de p arcă ar fi Clint Eastwood în „Unforgiven” era dat în urmărire generală. Poveste moldoveanului care împuşcă patroni de casă de schimb valutar mai ceva Ţiriac mistreţii de la Balc, este halucinantă. Dacă este privită prin prisma autorităţilor române. Individul împuşcă vreo trei oameni, dintre care unul în Braşov, este prins şi condamnat la mulţi, mulţi ani de puşcărie. Anul trecut este eliberat condiţionat din penitenciar pentru trei luni...pe motiv medical. Cică are o boală care îi afectează vederea. Pe lângă faptul că putea sta în închisoare şi orb sau miop – că doar nu trebuia să vadă ceva anume – după cum a tras cu pistolul zilele trecute se pare că ochii lui sunt foarte sănătoşi. După trei luni moldoveanul nu s-a mai întors la puşcărie drept pentru care a fost dat în urmărire generală. S-a „ascus” la unde competenţa poliştilor de aici a făcut să nu ştie absolut nimic de el până când nu a trimis în lumea drepţilor încă două persoane.

Acum anchetatorii se umflă în pene că au reuşit să-l prindă. Dar „performanţa” a fost posibilă doar pentru că ministrul de interne a trimis aici, pe post de Viagra, două echipe speciale de la Bucureşti. Oricum, în ritmul acesta sperăm ca infractorii şi criminalii să aibă bunul simţ să nu jefuiască şi să omoare mai des decât este cazul.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ba iertat sa fiu dar in acest caz nu prea vad impotenta profesionala. Cum sunt mai paranoic vad o mica/mare complicitate a respectivelor organe.
Iata si cateva motive:
* suspectul a mai comis cateva (3 sau 4) infractiuni cam identice pe teritoriul Romaniei (ma refer la cele descoperite); la felul in care au fost savarsite el este doar bratul armat
* suspectul este detinut la Craiova, pt cine nu stie oras celebru pt increngaturile strans unite in cuget si simtiri intre "aparatorii" legii si cei cu inclinatii si abilitati spre incalcarea legii (acolo practic nici nu mai stii care sunt unii care sunt sunt ceilalti); tot intamplator depune 2 cereri de eliberare conditionata care ii sunt aprobate (cati dintre cei condamnati pt talharie primesc astfel de eliberari ?!)
* a fost prins in Carefour impreuna cu un amic, prin urmare isi urma rutina zilnica fiind sigur asupra situatiei in care se afla
* amicul este unul (putini de altfel) dintre cei care au facut puscarie pt evaziune fiscala prin recuperare de tva (pt asa ceva iti trebuie un pic mai mult creier si un spate maaaaareee si taaaareee); craiovean, bun amic cu Samir Spranceana
* amicul declara ca suspectul a participat la 4-5 gale de K1, desigur nimeni din "aparatorii" legii nu l-au vazut (probabil nu se uita la astfel de spectacole grotesti care le trezesc dezgustul)
* din august de cand a fost anuntata politia din Brasov (IJP) nu a fost de gasit, apoi dupa ce a comis 2 omoruri deosebit de grave ca prin minune in 2 zile este arestat
Dar poate sunt doar paranoic si ramanem la varianta incompetentei.

Răzvan Popa spunea...

Mă rog...impotenţa profesională poate fi, în unele cazuri, indusă...Şi aici îţi dau dreptate

Sebeni spunea...

mai, baieti, nu e el! surse sustin ca si pt atacul de ca eforie a fost condamnat nevinovat, in locul altuia, ca ar fi luat-o pe el pt 100.000 de dolari sau euro. cei care il cunosc spun ca e un papagal, ca nu e in stare sa omoare. ma rog, poate ca e dur, poate a tras la eforie, dar aici, la bv, nu a fost el. e vinovat pt ca nu s-a intors in parnaie si are de executat 15 ani. dar stiu oameni care spun ca nu a tras el la casa de schimb. sper sa nu se confirme si adevaratul ucigas sa umble pe strazi, pe langa mine si ai mei.

Răzvan Popa spunea...

@Sebeni
Este o variantă, dar depinde care sunt dovezile...Şi mai contează şi cine susţine o asemenea variantă. Adică mai contează şi cine spune...

Anonim spunea...

Revin cu cateva fragmente din ”Gandul” de azi

1. articolul ”Avocatul lui Gorbunov povesteste cum l-a eliberat”

+ Pe cine a reprezentat domnul avocat: ”Specializat pe cauze penale, acesta îi are printre clienţi, între alţii, pe Tolea Ciumac, al cărui proces pentru scandalul cu împuşcături din 1999 de la discoteca Scotch Club din centrul Braşovului, soldat cu câţiva răniţi şi mai multe maşini distruse se află acum, în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Un alt client este Adrian Marius Berceanu, pe care l-a asistat în cursul adierilor de la IPJ Braşov, de sâmbătă şi duminică, dat fiind că îl apără şi în dosarul restituirilor ilegale de TVA, de peste 19 milioane de euro, de la Tribunalul Dolj, în care acesta este inculpat alături de faimosul Samir Sprânceană.
De asemenea, avocatul Prunaru ne-a declarat că printre clienţii săi s-au aflat şi câţiva bodiguarzi de la firma de protecţie şi pază D.O. Security, din cadrul grupului Atlanta House a controversatului afacerist Maor Zinger”

+ Cine l-a platit pt prestatia in cazul Gorbunov ”Apoi, avocatul ne-a dezvăluit şi cum a ajuns să-l reprezinte pe Gorbunov în dosarul de punere în libertate de la Tribunalul Dolj: a fost angajat de un client de-al său, cetăţean din Moldova, „care mi-a spus că e fratele lui Gorbunov şi mi-a cerut să analizez posibilitate unei cereri de revizuire a condamnării de 15 ani, sau o întrerupere a pedepsei din motive medicale”.
„Nu contează cum îl cheamă pe respectivul, contractul de asistenţă juridică l-am semnat cu Gorbunov, cine a plătit e o problemă confidenţială”, ne-a mai spus avocatul Prunaru

2. articolul ”Top 10 - puscariasi in vacanta”

Serghei Gorbunov este singurul deţinut de la PMS Craiova care a beneficiat, în 2008, de întreruperea executării pedepsei printr-o sentinţă a Tribunalului Dolj, deşi la această instanţă au fost înregistrate, anul trecut, 209 solicitări de eliberare din penitenciar pe baza unor expertize medico-legale

?????

Răzvan Popa spunea...

Este clar ca Gorbunov este unealta cuiva. Daca va fi bagat la puscarie si nu se afla cine este in spatele lui...nu au facut nici o branza