Recent Posts

luni, 11 mai 2009

De veghe în lanul cu lalele

Cred că toată lumea care nu a atins vârsta critică de 45 de ani are în faţă imaginea pensionariului român. Pensionarul este sfătos. Nu aprobă sub nici o formă această democraţie în care fiecare are libertatea de a muri de foame sau de a fi şomer. Este specialist în sisteme politice. Îl enervează cumplit tineretul şi nu ratează nici o ocazie de a aminti celor din jur că în tinereţile sale junii erau mult mai civilizaţi. Face adevărate crize de nervi când vede un băiat şi o fată care se pupă pe bancă. E pe cale să dea în atac de apoplexie dacă cineva îşi permite să calce spaţiul verde şi este capabil să-i răstignească pe puştii care au impertinenţa să-şi scape mingea în grădina din faţa geamului în care şi-a plantat ceapă şi ridichi.
Zilele trecute treceam pe Calea Bucureşti. Era o vreme destul de ploioasă şi nu puteam să nu admit că scuarul de pe mijlocul străzii, împodobit cu lalele de toate culorile, arată chiar foarte bine. Aceeaşi impresie bună o am şi pentru sensurile giratorii pline de flori. Pierdut aşa în contemplare observ o mişcare nefirească a unui cetăţean care făcea notă discordantă cu peisajul. Era unul dintre specimenele descrise mai sus. Îmbrăcat cu un parpalac de ploaie, costum şi cravată, iar în mâna dreaptă o umbrelă cu mâner încovoiat şi vârf metalic. Cetăţeanul, la o vârstă respectabilă, cu părul alb şi îneput de chelie, încerca să treacă strada, la nici 20 de metri de trecerea de pietoni. Tocmai acest lucru mi-a atras atenţia. După un slalom sprinten printre două taxiuri, pensionarul ajunge la scuarul înalt de vreo jumătate de metru. Cu o dexteritate bine exersată înfige vârful metalic al umbrelei la rădăcina unei lalele mov, o scoate din pământ şi îşi continuă traseul pe partea cealaltă a bulevardului. Planta smusă râmîne aruncată în locul unde cu câteva secunde înainte avea şi rădăcina.
Am crezut că este o greşeală şi din grabă a rupt laleaua. Nici pomeneală! Totul făcea parte dintr-un plan bine pus la punct. De pe partea cealaltă a bulevardului, pensionarul face cale întoarsă printre maşini şi repetă figura în urmă căreia îi mai cade victimă încă o lalea – tot mov. Aceeaşi schemă este pusă în practică pentru a treia oară, de data aceasta vizată fiind o floare de culoare roşie. La următoare trecere, omul adună florile smulse, le strânge în buchet şi, ajuns pe trotuar, se îndreaptă senin către trecerea de pietoni. Deşi nu venea nici o maşină aşteaptă să se facă verde la semafor traversează regulamentar şi îşi continuă drumul de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

5 comentarii:

Oana spunea...

Cred ca ar trebui sa il avertizeze cineva pe respectivul "domn" ca exista camere video de-a lungul Caii Bucuresti. Sa vedem ce mai culege atunci:))

Claudiu spunea...

Tinere nu ai pic de respect fata de cei care au construit ... (se completeaza dupa dorinte) si au facut sacrificii ca tu sa ajungi ... (se completeaza dupa impresii) !!!
Ceea ce sper este ca nu o sa ajungem si noi la fel ca si ei la anumite varste (mai devreme sau mai tarziu)

Anonim spunea...

Batranul respectiv,va fi acuzat de furt ?

Sebeni spunea...

F tare mosul! admir perseverenta lui! Mie nu mi-ar fi trecut prin cap una ca asta! Si Oana are dreptate: acolo se filmeaza. Big Brother priveste.

Anonim spunea...

la cate iti trec tie prin cap....ar fi fost culmea sa-ti mai treaca si asta !ha,ha,hi.