Recent Posts

miercuri, 22 iulie 2009

Intersecţia

65, 64, 63 ...este roşu. Mai sunt 60 de secundă până se face verde la semafor. Este ora 8.30 dimineaţa. Intersecţia este un adevărat furnicar. Maşini aliniate în coloane îşi aşteaptă rândul la culoarea verde. Unii şoferi sunt nervoşi. Claxonează şi dau din mâini. Probabil că sunt grăbiţi. La trecerea de pietoni, un grup aştepată ca omuleţul verde să se aprindă. Un bărbat face un pas pe carosabil. Probabil că şi el este grăbit. O maşină vişinie trece milimetric pe lângă el. Aproape că îl acroşează cu oglinda din dreapta. Bărbatul îl înjură pe şofer şi ridică mâna ameninţător. E foarte nervos de dimineaţă.
De pe bulevardul cu care ne intersectăm se aude o salvare. Intră cu viteză în intersecţie, virează la stânga şi e cât pe ce să izbească în plin un autobuz care nu i-a dat prioritate. Se face verde pentru pietoni şi oamenii năvălesc pe zebră grăbiţi să ajungă pe partea cealaltă a drumului. O bătrână cu un baston şi o sacoşă face tot ce poate pentru a trece cât mai este verde. În zadar. Pe la jumătatea drumului omuleţul de pe panou devine roşu. Bătrâna continuă să înainteze cu paşi mici şi obosiţi. Şoferul unui Mercedes GL negru cu geamuri fumurii frânează brusc. Scoate capul pe geam şi din spatele unor ochelari de soare îi strigă să se grăbească. Nu are timp să stea după ea.
34, 33, 32 ...Pe blocul turn din dreapta nişte alpinişti suspendaţi la 30 de metri montează un panou publicitar. Toate blocurile din intersecţie au astfel de „decoraţiuni”. Stai la semafor şi citeşti despre mezeluri, maşini de tuns iarba, cum să te tratezi de hemoroizi, bere, bulion şi multe alte aspecte foarte importante şi necesare în viaţa cotidiană.
O mamă grăbită trage după ea un ţânc de vreo 4 ani cu un rucsăcel în spate. Precis că-l duce la grădiniţă. Puştiul alerga pentru a putea ţine pasul cu mama. Probabil că era grăbită. Doi puradei fac slalom printre maşini. Sunt descuţi, murdari şi cerşesc. Câteodată primesc bani, alteori înjurături. Un gunoier cu vestă reflectorizantă înarmat cu o mătură din nuiele, lopată şi o pubelă pe roţi adună mizeriile de pe marginea drumului. Pe banda din dreapta, trei maşini mai în spate, dintr-o Dacia 1300, ciupită de rugină pe la aripi, răzbate o melodie a lui Florin Salam care le face în ciudă duşmanilor şi le promite că nu se lasă doborât. Un bătrânel îmbrăcat într-un costum gri demodat, cu cămaşă albă , cravată şi pălărie se plimbă încet pe trotuar. Din când în când se opreşte şi urmăreşte fie maşinile care trec, fie alţi oameni care trec cu paşi repezi pe lângă el. Nu pare deloc grăbit.
3, 2, 1 ... verde. Dau drumul la ambreiaj, apăs acceleraţia şi plec în viteză. Sunt cam grăbit.

0 comentarii: