Recent Posts

marți, 21 iulie 2009

Politica în faţa porţii

Într-o localitate de lângă Braşov, zilele trecute, într-o seară, după ce a trecut canicula, nişte cetăţeni stau la taifas. Evident despre politică şi politici. Şi-au terminat treburile zilnice şi acum se răcoresc la o ţigară şi o bârfă. Nici unul nu bea alcool. Curios, ar fi de părere unii.
Ajung în dreptul lor şi, aşa cum cere buna cuviinţă de la ţară, dau „bună seara”. Sunt vreo patru bărbaţi. Trei mai tineri, de vreo 35 – 40 de ani şi unul mai bătrân, la 60 de ani. Bătrânul este tatăl a doi dintre ei.
- Ce mai faci măi Răzvane?, mă întreabă bătrânul. Stă aşezat pe un bolovan, lângă poartă. Restul stau în picioare în jurul lui.
- Nimic deosebit, îi răspund, nu pentru că nu vroiam să le dau detalii, dar în mod sigur urma şi o altă întrebare mult mai interesantă decât prima.
- Ce mai e cu politica asta?, mă interoghează bătrânul când mă apropii.
Eram sigur că acesta era scopul primei întrebări. A fost un atac de tip „fishing”.
- Ce să fie...matale nu vezi la televizor..., încerc să evit un răspuns concret.
Bătrânul zâmbeşte şmechereşte şi le face cu ochiul celorlalţi.
- Lasă ce e la televizor....spune-ne tu, că tu eşti acolo în miezul problemei.
Oamenii cunosc foarte bine activitatea mea politică şi era evident că vor să audă părerea mea despre cele mai fierbinţi subiecte.
Bătrânul îşi aprinde o ţigară. Fac şi eu acelaşi lucru.
- Ce părere ai despre ministra asta de la Sport...madam Ridzi – Pidzii...? Să nu ştie ea ce s-a făcut cu banii!?
- Poate n-a ştiut..., spun eu pentru a vedea mai întâi unde ocheşte bătrânul.
- Ei nu a şiut...dar toţi sunt nişte hoţi. S-au zbătut să intre în Guvern ca să fure cât mai mult...
Dă a lehamite din mână şi le face iar cu ochiul celorlalţi care urmăreau tehnica bătrânului de a mă întoarce pe toate feţele.
- Domnule...dacă a greşit, sunt perfect de acord să plătească. Indiferent de la ce partid este...Dar la Ridzi problema era că este foarte arogantă...., îi expediez eu răspunsul neutru.
- Exact, spune unul dintre ceilalţi trei dând aprobator din cap. Foarte arogantă şi se comportă ca o ţaţă.
După ce am tranşat problema ministrului Ridzi, trecem la subiectul următor. De data aceasta, cel care pune întrebarea este unul din băieţii bătrânului.
- Da’...ce crezi mai iese Băsescu?
- E greu de spus..., nu vreu să dau din prima un răspuns tranşant.
- Tot el iese, zice foarte sigur pe el bătrânul. Păi cine să iasă dacă nu el!? Crin Antonescu?!
E clar, zic în gândul meu, m-au luat la foc încrucişat. Ripostez ferm.
- Geoană...cine altul! E singurul care are şanse...Dacă intră în turul doi cu Băsescu are şanse mari să-l bată. S-a cam săturat şi lumea de atâta scandal.
Bătrânul nu e deacord cu mine. Dă din cap trăgând din ţigară.
- Eu unul m-am săturat de el. Să nu-l mai văd!
Sunt oarecum surprins că am un aliat. Este celălalt participant la discuţie care nu are nici un grad de rudenie cu bătrânul. Raportul este de trei la doi. E bine că nu sunt chiar singur.
Bătrânul azvârle chiştocul în rigola de pe marginea drumului şi concluzionează:
- Depinde cum votează peneleul în turul doi.
Nu pot să nu mă gândesc că are oarecare dreptate.
- Dar cu criza asta mai mişcă ceva în Braşov? Sau e mort totul?, mă întreabă unul dintre băieţi îngropând subiectul alegerilor prezidenţiale.
- Mege prost totul...nu sunt bani pe piaţă...e cam blocat peste tot, îi răspund.
- Toţi vor doar să câştige. De aia merge aşa de rău, spune celălalt băiat al bătrânului care până atunci nu a scos nici o vorbă. Pai să-ţi dau un exemplu...dacă te duci şi cumperi apa plată din Selgros, e 2 lei şi ceva bidonul de doi litri. Dacă te duci să o iei de la noi de la alimentară, de pe strada principală este 4 lei, iar de la barul din colţ este 6 lei. Păi cum să le mearga afacerea....Nu vor decât să te fure şi să câştige ei mai mult..
Încerc să –i explic cum stă treaba cu costurile de transport şi cu faptul că cine îşi deschide un magazin vrea să câştige nu să facă acte de binefacere. Şi mai ales că oricine are libertatea să cumpere de unde doreşte.
Mă plezneşte cu un argument pentru care, dacă ar fi fost să dau un răspuns, ar fi însemnat să intru în nişte chestiuni mult prea complicate. Şi nu cred că ar fi avut nici un rezultat. Mă mulţumesc să ridic din umeri.
- Dar pe vremea lui Ceauşescu cum era? Şi atunci preţurile erau puţin diferite de la magazin la magazin, dar nu chiar aşa...Ăştia vor să tragă şi pielea de pe noi...
Cine erau „ăştia”? Nu puteam decât să bănuiesc. „Ăştia” diferă de la caz la caz. Câteodată sunt patronii, alteori sunt guvernanţii şi uneori primarul cu funcţionarii de la Primărie.
Mai schimbăm două – trei vorbe despre vreme, subiect absolut obligatoriu la ţară, îmi iau „la revedere” şi îmi văd de drum. În mai puţin de o jumătate de oră am bifat toate subiectele aflate la ordinea zilei. Ne-am făcut datoria de români.

0 comentarii: