Recent Posts

marți, 25 august 2009

Aloooo! Primăria! Suntem în secolul XXI!

În urmă cu ceva timp, nu foarte mult, cam o lună, la Braşov a descins ministrul Blaga. Vizita a avut ca principal scop inaugurarea cu mare tam-tam a tronsonului II al ocolitoarei Braşovului. De mânuţă cu Georgică şi cu prefectul Gonţea pe post de bodyguard, Blaga a tăiat pamblica la mult trâmbiţata ocolitoare. Şi s-a dat drumul la trafic. Acum, trecem peste faptul că drumeagul cu o bandă pe sens a costat aproape dublu faţă de prima varianta care este realizată cu două benzi pe sens. Dar ar fi prea de tot să ne facem că nu observăm cum asfaltul proaspăt turnat este deja crăpat, găurit şi surpat.
Iar când „nesimţiţii” din presă au tupeul să întrebe din ce cauză o şosea foarte scumpă a început să se strice la numai o săptămână de la inaugurare, primarul Georgică ia foc. Ne dă o explicaţie pe care nici educatoarea lui fiu-meu de la grădiniţă nu ar îndrăzni să i-o ofere, din respect. Cică s-a turnat asfalt la numai 30 de cm de pânza freatică. Repet: Şoseaua a fost construită la nici un metru de pânza freatică! Adică: S-au băgat foarte multe milioane de euro într-o stradă plutitoare! Cu alte cuvinte: Cei care au câştigat licitaţia, firma de construcţii, nu a fost în stare să facă un studiu şi o proiectare temeinică!
Şi asta nu este tot. Staţi să vedeţi şi continuarea. Ne spune primarul că intenţionat a dat drumul traficului, ca să se vadă exact unde face strada „bule”. Să se poată interveni! Aloooo! Primăria! Suntem în secolul XXI! Acum 2000 de ani când romanii construiau apeducte şi drumuri pietruite care duceau la Roma, sondau terenul cu un băţ. Îl înfigeau în pământ şi dacă solul era prea moale, atunci deviau traseul. De atunci şi până acum omenirea a cam avansat. Oamenii au sjuns chiar şi pe lună şi au lansat tot felul de obiecte care gravitează în jurul Pământului, denumite sateliţi. Ştiinţa, la rândul ei, a înregistrat progrese semnificative. Pe baza tehnologiei existente, în construcţii se pot face o serie de predicţii foarte exacte cu privire la locul în care un anumit drum ar putea să facă „bule” fără a fi nevoit să cheltui milioane de euro cu realizarea lui. Cunoaşterea prin încercare şi eroare nu se mai practică de mai bine de un secol.
Din toată această nebunie se desprind două ipoteze:
- Fie primarul Braşovului este atât de idiot şi fără simţul realităţii, încât face praf milioane de euro pe construcţii inutilizabile. Caz în care este evident că îi includem la pachet şi pe cei 27 de consilieri locali care până acum nu au cârâit nimic pe această temă. Şi tot aici este posibil ca de pe urma acestei stări generalizate de idioţenie să profite constructorii, dornici să-şi umfle conturiele cu cheltuieli minime.
- Fie primarul Braşovului ştia exact ce se întâmplă, dar a preferat să treacă lucrurile sub tăcere pentru că parte din milioanele de euro încasate de constructor se întorc în buzunarul propriu şi în contul de campanie electorală. Caz în care ne consideră pe noi toţi ceilalţi nişte imbecili retardaţi care înghiţim orice explicaţie indiferent cât de stupidă, fantezistă sau puerilă ar fi.
După ce voi reflecta adânc la cele două ipoteze de lucru voi reveni şi cu concluzia.

0 comentarii: