Recent Posts

luni, 10 august 2009

Măsuri anticriză la poliţia rutieră

Zilele trecute am constatat pe propria-mi piele cum afectează criza economico-financiară toate instituţiile statului. Eram în maşină cu o cunoştinţă. El la volan, eu în dreapta. La vestitul de acum pod Dârste, un tânăr exemplar, reprezentant al secţiei rutiere din cadrul IJP Braşov ne face semn să tragem pe dreapta.
Se apropie de maşină agale de maşină, laută scurt şi ne spune că îl cheamă „ Agent ...nu ştiu cum”. A trecut foarte repede peste capitolul prezentarea numelui. Probabil că nu-i plăcea denumirea pe care i-au dat-o părinţii.
- Documentele la control, vă rog, rosteşte agentul cu voce gravă.
Cererea îi este îndeplinită. Primeşte talonul maşinii, permisul şoferului, buletinul, asigurare, rovinietă, un top întreg de hârtii şi cartonaşe.
- Rămâneţi la maşină, ne comandă scurt şi se îndreaptă liniştit către Loganul brenduit cu „Poliţia Rutieră – Conduceţi preventiv”
Rămânem liniştiţi lângă maşină pentru că ştiam că nu am încălcat nici o regulă de circulaţie. După vreo 10 minute de verificări amănunţite, agentul cu nume neinteligibil îl întreabă pe şofer:
- Aţi consumat alcool?
- Nu, vine răspunsul promt şi nu chiar sincer. Cu o oră în urmă şoferul consumase o bere.
Agentul îl fixează cu privirea neîncrezător şi îi spune fără să clipească:
- Haideţi să facem testul! Suflaţi vă rog!
Amicul meu se uită la poliţist şi aşteaptă că omul legii să scoată aparatul etilotest sau măcar bătrâna fiolă. Nimic. Agentul îşi apropie nasul la 15 cm de faţa şoferului şi repetă:
- Suflaţi acum!
Omul nu mai stă pe gânduri şi îi trimite poliţistului în faţă, fără nici un fel de jenă damful diin cavitatea bucală. Agentul de la rutieră închide ochii şi adulmecă ca un copoi plecat la vânătoare de vulpi. Nările îi fremătau şi se încăpăţânau să nu lase nexeplorată nici o particulă din aerul expirat de amicul şofer.
Odată analiza finalizată, vine şi verdictul, sub forma unui „Da” inexpresiv care ne-a lăsat totuşi de înţeles că aparatul olfactiv al agentului nu a descoperit nimic suspect.
Totul s-a încheiat conform ritualului, cu o amendă pentru nepurtarea centurii de siguranţă.

2 comentarii:

Unknown spunea...

excelent articolul :)))

Răzvan Popa spunea...

Mulţam...