Recent Posts

joi, 13 august 2009

Noi, 2009

Nu ştiu câţi braşoveni au citit romanul „Noi” de Evgheni Ivanovici Zamiatin, sau “1984” de George Orwell. Cele două cărţi, prima apăruta în 1924, iar a doua, mult mai cunoscută, apărută în 1949, tratează practic acelaşi subiect. Într-o notă suprarealistă este prezentată viaţa unor indivizi în regimul totalitar în care totul este programat şi ultracontrolat. Este interzisă orice abatere de la regulile stricte, nimeni nu are voie să se opună sistemului. Cei care îndrăznesc să o facă sunt imediat eliminaţi din societate, în public, pentru a oferi un exemplu celorlalţi.
Anul 2009, Braşov, România, ţară localizată geografic în peninsula Balcanică, membră a Uniunii Europene. Date cât se poate de reale. Nici urmă de ficţiune. Un nebun protestează de câţiva ani împotriva autorităţilor. Este luat, bătut şi aruncat la rampa de gunoi. Nu se potoleşte. Urlă cât de ziua de lungă în faţa unei instituţii a statului. Este parte din peisajul cotidian al oraşului. E clar că omul are mari probleme cu scăfârlia. Se plimbă cu oase atârnate într-un băţ, dă cu apă pe poliţişti, aruncă cu rahat pe stradă. Toate acestea însoţite de lozinci şi sloganuri împotriva primarului.
Totul este real. Cum la fel de real este că o instanţă judecătorească a decis că nebunului i se interzice să mai protesteze în Braşov. Adică un cetăţean al acestei ţări, despre care nu se poate spune că este bolnav psihic pentru că nu a fost catalogat ca atare cu acte, nu mai are voie să-şi exprime în public nemulţumire. Nebunul s-a şters la fund cu hotărârea şi a protestat din nou. L-au săltat poliţiştii şi l-au băgat la zdup pentru 10 zile.
După puţinele mele cunoştinţe de democraţie ştiu că poate fi sancţionat dacă a încălcat legea. Poate fi amendat sau arestat. Dar nu i se poate interzice să se exprime. Mă gândesc cum ar fi ca manifestanţilor antiglobalizare, care nu dau cu apă sau rahat în poliţişti, ci cu bolovani şi sticle incendiare, le-ar interzice cineva să protesteze.
Următoare abatere a nebunului ar avea drept consecinţă eliminarea lui din societate, în public, pentru a oferi un exemplu celorlalţi.
În urmă cu 20 de ani, Braşov, România, ţară localizată geografic în peninsula Balcanică, membră a Blocului Sovietic, era interzis prin lege să protestezi. Cei care o făceau erau arestaţi şi torturaţi. Norocoşii supravieţuitori erau deportaţi sau închişi pe viaţă. Realitate istorică. Fără ficţiune.

0 comentarii: