Recent Posts

miercuri, 4 noiembrie 2009

Democraţie doar când ne place

Am spus de ai multe ori că suntem un popor de ipocriţi. Nu mă mai îndoiesc de acest lucru, dar continui să găsesc noi argumente care vin să-mi întărească această idee. La noi instrumentele democraţiei sunt facultative şi le invocăm doar atunci când ne face plăcere. Este democratic ca preşedintele să convoace referendum, dar este profund împotriva legilor democraţiei să se convoace referndum local. Este democratic şi constituţional ca preşedintele să numească un premier, dar este neconstituţional ca o majoritate parlamentară să-l refuză şi să nu-i acorde încrederea. Este ultrademocratic să avem libertate de exprimare, dar doar atunci când nu suntem noi subiectul exprimării libere. Este cursul normal al democraţiei să avem libertatea de a susţine un candidat la preşedinţie, dar ne deranjează foarte tare când „alţii” susţin pe altcineva. Ne impovizăm tot felul de spaţii de defulare, în virtual sau nu, despre care clamăm că sunt platforme de exprimare liberă. Dar în acelaşi timp suntem deranjaţi de cei care nu sunt de acord cu opiniile noastre politice şi îşi spun public fără nici o urmă de ezitare preferinţele politice.

Nu, Eftimie! Nu am să le spun nimic din ceea ce îmi cereai tu să le spun. O să-i încurajez! Pentru că este vorba despre un grup de tineri care nu au prejudecăţi legate de candidatul Mircea Geoană şi nu le este ruşine să spună în gura mare cu cine votează. Au trimis mesaje de susţinere care au ajuns la tine şi la alţii. Nu împărtăşiţi aceleaşi opinii politice. Nici nu mă aşteptam. Dar în egală măsură, mă aşteptam ca cel puţin blogării să trateze cu mai multă toleranţă această formă de exprimare LIBERĂ. Nu să-i pună la zid pe bieţii copii şi să-i spurce ca la uşa cortului. Şi mai ales să ameninţe cu tot felul de dezvăluiri "incendiare" la adresa unuia sau altuia. Vrea cineva să ne duelăm în dezvăluiri? Am cartuşiera plină, dar nu cred că ar fi bine pentru nimeni. Care este diferenţa dintre un politician retrograd care nu acceptă alte păreri şi un blogăr deranjat că cineva îşi permite să posteze în spaţiul lui public un mesaj de susţinere. Mă îngrozesc la gândul că doar cea de vârstă!

Îmi explica odată un blogăr cât de idioţi sunt politicienii care nu pricep nimic din ceea ce înseamnă "new media" şi se distra copios pe seama celor care încercau să afle prin tot felul de mijloace cine se află în spatele unor bloguri "de atitudine" anonime. Îmi este teamă că nici măcar o parte a blogărilor nu înţeleg că "new media" înseamnă în primul rând LIBERATE DE EXPRIMARE.

P.S. Îi mulţumesc lui eftimie pentru postarea cu pricina de pe propriul blog pentru că m-a trezit din adormire.

21 comentarii:

Ovidiu Eftimie spunea...

Nu confunda libertatea de exprimare cu o campanie de doi lei făcută din cămin. Eu nu am nimic cu libertatea de exprimare dar am dreptul să mă enerveze proştii.

Dan Kulcsar spunea...

Răzvane, încerci să-i îmbraci pe postacii voştri în haine care le sunt mult prea largi. Libertate de exprimare înseamnă să se discute un subiect pe un site şi în mijlocul discuţiei să apară unu' care strigă triumfător "Votaţi Mircea Geoană!" fără nici cea mai mică legătură cu subiectul?

Răzvan Popa spunea...

Eftimie
Cred că tu confunzi libertatea de exprimare...eu stiu prea bine ce este aia pentru ca am practicat-o...
Pe de altă parte emiterea unor judecăţi de valoare ("nişte proşti")despre nişte cetăţeni care nu împărtăşesc opiniile tale politice mi se pare un gest pe care l-am întâlnit doar la Scripcaru şi la cei de tipul său.
Campanie pate face oricine, de unde vrea, din cămin, de acasă, pe stradă sau la serviciu. Dar pentru că nu sunt liberali şi nu-l susţin pe Antonescu înseamnă că sunt proşti şi pulifrici?! Greşit Eftimie...aveam alte pretenţii de la tine.

Dan Kulcsar
DA. Asta înseamnă libertate de exprimare

ionutu spunea...

Comment by alexandru brasov

November 3, 2009 at 3:07 pm

Pentru ca vroiai sa ajungem si pe blog-ul tau iata-ne! La Brasov Votam [ntz ntz] si vrem ca toata lumea sa stie asta! :) Absolut toata lumea! Si de ce? Pentru ca e mai bun decat Basescu care doar a mintit si a furat in ultimii 5 ani! Sa vad daca vei posta asta :) daca da, vei demonstra ca internetul poate sa ramana un spatiu al comunicarii libere, si apropo pe mine nu ma ai in lista de bloguri, si nu m-a invitat Shani la blogmeet!

#

Comment by ionutu

November 3, 2009 at 3:17 pm

Alexandru,
la Braşov, pe blogul tău, pe buletinul tău de vot, votezi cu cine vrei tu. Ceea ce faci tu prin comentariile astea aruncate pe bloguri, se cheamă cred, spam electoral. Şi-ncă unul de prost gust care în loc să aducă voturi candidatului tău preferat, face invers. Cel puţin eu unul n-o să mă apuc să votez cu cineva doar pentru că aşa votezi tu şi ai ţinut neapărat să-mi împărtăşeşti asta printr-un comentariu cel puţin neinspirat şi al dracului de offtopic.
Stai liniştit, te trec şi pe tine pe listă.
Te aşteptăm şi la blogmeet-uri.

Eu unul votez cu Crin, dacă n-ai văzut asta şi din banner-ul cu Antonescu afişat pe sidebar. ;)


Răzvan, sunt de acord cu tine, dar paradoxal, libertatea de exprimare are şi ea limitele ei. Limite de bun simţ îmi place să le numesc eu, fără nicio aluzie la sloganul şutit de Chior catindatului liberal.
Nu este absolut nicio diferenţă între comentariile "tinerilor" de pe bloguri şi spam-ul electoral ce-mi umple toate căsuţele de mail de cînd a început campania.
Prin urmare, tocmai lipsa bunului simţ îi limitează pe "postaci", cum le spune Eftimie.
Cele bune!

Dan Kulcsar spunea...

O fi! Mai înseamnă şi lipsă de bun simţ şi strategie de 2 lei a celor care-i scot în faţă să facă tâmpenii de genul ăsta. e păcat...din multe puncte de vedere...Dacă intră unul la tine în casă şi urlă în mijlocul sufrageriei că are maşină roşie e tot libertate de exprimare? Te face să îţi iei maşină roşie sau să-l scoţi afară în şuturi?

Bianca Popa spunea...

Măi băieţi, mie mi se pare de-a dreptul grotesc faptul că Băsescu le-a trimis tuturor Dumitrilor din ţara asta urări de La Mulţi Ani, inclusiv morţilor. Fără să verifice că unii erau pe lumea cealaltă de zeci de ani. Asta e nesimţire, nu ce vorbiţi voi aici. Asta e campanie agresivă făcută pe banii noştri. Şi în cazul ăsta Băsescu a intrat cu rahat în casele multor români.

Eu nu votez Băsescu pentru că m-am săturat de mafia portocalie, de sensuri giratorii şi borduri care să alimenteze conturile lui Băsescu, Scripcaru, Videanu şi alţii din ograda lor.
Şi aş mai putea continua.

Răzvan Popa spunea...

Ionutu...
Răspunsul tău a fost, din punctul meu de vedere, corect şi de bun simţ. Ce m-a enervat pe mine la Ovidiu a fost maniera total neelegantă şi neinspirată în care a crezut de cuviinţă să-şi exprime părerile faţă de copii aceia...

Dan Kulcsar...
Sufrageria mea este un spaţiu privat, pe când blogul sau un forum oarecare reprezintă un spaţiu public şi fiecare dintre noi ne-am asumat asta. La intrebarea ta referitoare la masina cred ca m-ar interesa mai mult performantele masini decat cine are sau nu o asemenea masina.
In privinta campaniei ...dacă este proastă o vom deconta ca atare, iar dacă dă roade...de asemenea!

Gogu spunea...

Hai Basescu!!!!! La dracu cu voma rosie! Basescu pentru Romania!

Dan Kulcsar spunea...

Răzvane, ia uite aici:
Anonim says:
05 noiembrie 2009 06:00

Am ramas fara sperante! Toate visele noastre sa-u spulberat, suntem pe malul unei mari si intunecoase prapasti, vranghile salvarii noastre care sunt? Noi le-am aflat de aceea la Brasov, votam Mircea Geoana!

Să fie analfabeţi tot din campania voastră face parte, sau de unde li se trage?

Răzvan Popa spunea...

@Gogu
Nu mă cobor la nivelul tău să-ţi răspund. Dă-ţi două palme şi te iert

@Dan Kulcsar
Li se trage de unde li se trage tuturor tinerilor şi celor care nu dau doi bani pe limba română...
Poate că nu este cel mai inspirat mesaj, poate că este prost scris şi redundant. Şi lista poate continua...Dar cred că puţină toleranţă nu strică...şi nici nu sunt de acord cu injuriile cu care au fost pricopsiţi

Gogu spunea...

Pai imi dai doua palme si nu esti de acord cu injuriile ca am si eu drept de exprimare?

Bianca Popa spunea...

Gogu - Sunt stupefiată de dialogul murdar. Dacă drept de exprimare înseamnă să emiţi asemenea mizerii înseamnă că electoratul lui Băsescu e josnic şi penibil rău.
Chiar nu aveai o replică inteligentă?

Răzvan Popa spunea...

@Gogu...
Am zis sa iti dai singur doua palme...Sunt de acord cu libertatea de exprimare...si daca asta era scopul tau sa incercerci sa-mi "intinzi o capcana" cred ca trebuie sa te straduiesti mai mult. Sau nu poti?

Gogu spunea...

Dar pentru ca nu sunt pesedist si nu-l sustin pe Geoana inseamna ca trebuie sa-mi dau doua palme si ca sunt prost si pulifric?

Dan Kulcsar spunea...

Exact Gogule! Ai înţeles foarte bine libertatea de exprimare...de aia tre să îţi dai singur 2 pumni, palme ce îţi e mai la îndemână...

Răzvane, e clar cât de acord eşti cu libertatea de exprimare...mai ales atunci când libertatea asta de exprimare nu-l susţine pe Geoană.

Răzvan Popa spunea...

Imi pare rau sa va spun, dar este clar ca nu aţi înţeles nimic...
Eu nu am jignit pe nimeni şi am folosit un limbaj decent...şi nici băieţii care trimiteau mesaje de susţinere pentru Geoană nu au folosit expresii injurioase...
Asta ţine de cultura şi educaţia fiecăruia...
Gogu ar trebui să-şi ardă două palme nu pentru că nu este de acord cu Geoană, ci pentru că nu are educaţie, este prost crescut şi bădăran.

Gogu spunea...

De pe alt blog... m-am inspirat din vasta educatie a membrilor PSD

Alexandru Silviu Goga said...

Voma portocalie loveste din nou. uneori mi-e rusine sa fiu brasovean....din cauza lui Scripcaru si alte asemeena personaje.

Ramona spunea...

@d-le Gogu
Vad ca esti tare suparat si indignat dar te intreb :nu ti s-a intamplat niciodata sa gresesti involuntar ?te-ai nascut invatat?
Scuze ca m-am bagat ca musca-n lapte dar ...
Ai o problema cu PSD?
Ce nu-ti convine ,treci cu vederea ,parerea mea .
Supararea,frustrarea dauneaza grav sanatatii ! :)
Fara suparare iar daca te-am jignit,imi cer scuze...

Răzvan Popa spunea...

Gogu...
Dacă aşa a scris Alexandru Goga atunci ar trebui ca el să-şi ardă patru perechi de palme...şi are la fel de puţină educaţie ca şi tine...Nu mă interesează că a scris împotriva PDL, am aceeaşi părere despre toţi cei care folosesc un astfel de limbaj

Fan Gogu spunea...

Atunci Vanghelie cu cata educatie are cate perechi de palme sa-si traga?

Răzvan Popa spunea...

@Gogu
Vanghelie trebuie să-şi tragă pumni şi picioare în gură...şi tot nu ar fi suficient