Recent Posts

marți, 8 decembrie 2009

Autoexilaţii au decis viitorul României

Mircea Geoană a câştigat alegerile în România. Din păcate diferenţa au făcut-o voturile românilor care trăiesc peste graniţă. De data aceasta diaspora a fost cea care a stabilit cine este noul preşedinte al ţării. Diaspora care a plecat din această ţară, nu de prea mult bine. Românii din străinătate trăiesc, muncesc şi sunt beneficiarii direcţi a unor decizii pe care le iau alte regimuri decât cele de pe teritoriul României. Unii dintre ei trăiesc în societăţi conduse de un monarh, alţii în republici parlamentare bicamerale, iar alţii în republici prezidenţiale. Nu este corect ca românul din Canada, SUA, Italia sau Spania să dicteze cine este preşedinte la mine în ţara. În condiţiile în care emigrantul – cel care se expatriază de bună voie – din SUA sau Canada, căpşunarul din Spania sau salahorul de pe şantierul din Italia nu mai au nici o legătură directă şi permanentă cu România. Cu ce îi va fi mai bine lui dacă la putere se află Băsescu sau Geoană. Ce treabă are el dacă noi aici avem un parlament bicameral sau unicameral. Cu ce îl afectează pe el dacă avem cotă unică sau impozit progresiv. El trăieşte în altă parte şi se supune altor legi şi altor regimuri politice. Din punctul meu de vedere este incorect ca aceştia să-şi exprime opţiuni politice la mine în ţară. Este ca şi cum eu aş avea drept de vot în România atunci când sunt alegeri parlamentare în Spania. Pe considerentul că toţi suntem cetăţeni europeni şi ne afectează deciziile care se iau în Spania.
La un moment dat am avut o discuţie cu http://eftimie.net care era foarte revoltat că cetăţeni precum Remus Cernea, Ninel Potîrcă şi alţii, au dreptul să candideze la alegerile prezidenţiale. Principalul lui argument era cel financiar şi anume sumele de la bugetul de stat care se cheltuie cu aceşti candidaţi cotaţi din start fără nici o şansă, nici măcar de a intra în turul doi. Nu am fost de acrd cu el pentru nu sunt pentru îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale chiar şi cu costuri mari. În schimb sunt pentru ca cei stabiliţi într-o altă ţară să nu aibă dreptul de a alege pentru România pentru motivele expuse mai sus precum şi multe altele. Şi aici vorbim şi de considerentele financiare – costurile cu organizarea alegerilor în diaspora – dar şi de consecinţe pe termen lung asupra locuitorilor acestei ţări. În România au rămas cei care din diferite motive nu au plecat peste graniţă. Cei care nu s-au autoexilat fie că nu au putut, fie că nu au vrut. Este dreptul lor exclusiv de a alege regimul politic, forma de guvernare şi persoana care să-i reprezinte în calitate de şef al statului.

16 comentarii:

Ovidiu Eftimie spunea...

Bre, şi ăia nu ne vor decât binele. Doar că, prin bine, ei înţeleg Traian Băsescu.

Şi-atunci cum, orice român are voie să candideze dar nu orice român are voie să voteze?

Marius Ola spunea...

Sincer eu, dacă ar fi să emigrez aş face-o doar spre est maxim până la merdianul Burkina Fasso. Spre vest mi se alienează votul şi gândirea se pare:)

Răzvan Popa spunea...

Orice romaân care locuieşte în România, care plăteşte taxe şi impozite în această ţară are dreptul să aleagă şi să fie ales.

Nu se aplică şi românilor care trăiesc şi plătesc taxe într-o altă ţară!

Sunt unii care beneficiază de legi făcute de parlamente bicamerale cu un număr mult mai mare de parlamentari decât la noi în ţară, dar votează Băsescu pentru că vrea să reducă numărul de parlamentari. Chiar dacă este legal, este profund incorect.

Anonim spunea...

Daca romanii de peste hotare votau Mircea Geoana, atunci ati fi scris de bine despre ei. Asa, numai vorbe pline de frustrare. Nu toti sunt capsunari, salahori, maturatori. Mai sunt si oameni care fac cinste numelui de roman si care au parcurs poate distante considerabile sa se prezinte la sectiile de votare de la consulatele si ambasadele Romaniei din strainatate. Ar fi fost de apreciat in primul rand efortul pe care l-au depus pentru a-si exercita dreptul la vot. Ar fi interesant de aflat cati dintre romanii "de acasa" ar fi strabatut PE BANII LOR zeci sau sute de kilometri pentru a vota. Habar n-aveti. Inmultiti cu zero si iese imediat.

Răzvan Popa spunea...

E corect...nu toţi sunt căpşunari şi salahori. Dar la fel de incorect este ca ei, care trăiesc acolo, să decidă pentru mine care locuiesc aici...
Povestea cu kilometri străbătuţi pentru a-şi exercita votul...este o poveste. Ţi-aş explica cum este cu votul pentru 50 de euro în Spania...dar pentru că nu esti suficient de curajos să-ţi declini identitatea consider că nu merita deranjul.
Da. Sunt frustrat pentru că văd cum ni se explică cu nonşalanţa că negrul este alb, că nu s-au furat voturi, că nu a existat mită electorala şi că Traian Băsescu a câştigat doar datorită extraodinarelor sale capacităţi politice şi de lider.
Şi încă un amănunt...despre distanţele străbătute la noi în ţară "pe banii lor" întreabă la PDL.

Vania spunea...

Ca principiu, eu nu las anonimii să-şi dea cu presupusul pe blog...

Răzvan Popa spunea...

@Vania

Eu îi las, dar trebuie trataţi ca atare şi cum se cuvine...

Anonim spunea...

Vrei sa zici ca si aia exilati pe langa cei 49% din tara, nu?! Totusi, orice om care are cetatenie romana ar trebui sa poata vota daca vrea, indiferent daca plateste sau nu taxe la noi. Problema noastra insa este legata de validitatea votului. Verifica cineva electronic CNPurile din sectiile speciale, care din cate am inteles sint cam pe la 600.000? Nu? Pai si atunci ce treaba avem cu exilatii? Normal ca parerea lor este sa fie cineva care sa ne-o traga noua, astora din rahatul de tara pe care l-au lasat in urma. la ce va asteptati? Vor alege pe cel care ne-o trage mai tare. E simplu.

Răzvan Popa spunea...

Da...se verifica CNP-urile celor care au votat in sectiile speciale.
Problema este că cei care locuiesc intr-o altă ţara decid pentru noi, cei care locuim aici...în rahatul ăsta. Este legal şi constituţional, dar este incorect.
Cum îi afectează pe ei o decizie a lui Băsescu sau Geoană? Avem treaba cu autoexilaţii pentru că chiar şi cu frauda de aici din ţara, Geoană a câştigat alegerile pe teritoriul României. Şi este cel puţin suspect numărul mare de votanţi din diaspora şi proporţia covârşitoare în favoarea lui Băsescu.

Anonim spunea...

da sunt de acord cu razvan dar numai intr-o oarecare masura si anume ca este suspect numarul mare de voturi trimise di strainatate ,intruncat romanii au plecat intrun numar asa de mare in ultimii 5 ani din tara tocmai ca o duceau din rau in mai rau eu as pune sub semnul intrbarii aceste rezultate .Marea majoritate au plecat cu gindul de a se reintoarce peste ceva vreme deci au plecat in timp ce era basescu la putere iar acuma l-au votat tot pe el sa gaseasca ...ce cind se vor intoarce sa nu uitam ca multi si-au lasat familiile aici si vor ceva bun pentru copii lor

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...

Întreb şi eu ca un permanent novice într-ale politicii: dacă ieşea Mircea Geoană preşedinte graţie voturilor românilor de peste hotare, articolul acesta şi toată demagogia asta bazata pe incorectitudine şi imoralitate mai existau?

Sincer, nici eu nu prea agreez ideea ca cineva plecat într-un suflet din România să aibe dreptul de a contribui prin vot la mersul lucrurilor pe la noi, dar vreau doar să ştiu dacă în situaţia inversă, vă mai susţineaţi cu atâta patimă principiile sau aţi fi pledat pentru "românii ce nu au uitat că sunt români şi au votat pentru binele ţării."?

Aveţi două variante: DA, mi-aş fi susţinut principiile şi NU, nu aş fi scris despre incorectitudine ca cei de peste graniţă să voteze.

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Răzvan Popa spunea...

@Răzvan Ionuţ Dobrică

Niciodată până acum românii din străinătate nu au votat în număr atât de mare. Niciodată până acum votul lor nu a fost decisiv într-o înfruntare electorală şi nu mi-am pus niciodată problema asta.

Nu ştiu ce spuneam dacă Geoană ar fi câştigat cu voturile celor de afară. Poate că nu spuneam nimic, sau poate aveam aceeaşi părere.

Nu înţeleg însă de ce atunci când aveam opinii despre incorectitudine faţă de o anumită parte trebuie să vedem în spate un context demagogic. Asta este părerea mea la momentul actual. Nu mi se pare corect, şi o spun foarte sincer, orice ar fi ieşit preşedinte.

Anonim spunea...

omule, cat de mult mai ai de invatat... si despre politica dar si despre viata. esti departe rau de realitate :
http://www.gandul.info/opinii/transfugi-in-romania-5168113

Răzvan Popa spunea...

Dacă această afirmaţie vine de la un anonim...merită luată înseamă. O să mă pun cu burta pe carte!

Răzvan Popa spunea...

Iar părerile lui CTP, rămân pentru doar nişte păreri. Nu este pentru mine un etalon moral şi nici un exemplu în societate demn de urmat...motiv pentru care nu fac decât să citesc ce scrie. Opiniile lui nu reprezintă adevăruri absolute şi nici Bule Papale.
Poate că aşa se practică la PDL cu zicerile lui Băsescu, dar la mine nu ţine.