Recent Posts

joi, 11 noiembrie 2010

Cod de conduită pentru şoferii RAT

Cred că un oraş civilizat cum este Braşovul trebuie să reglementeze printr-o decizie a autorităţilor locale un cod de conduită pentru şoferii RAT. Cod care odată adoptat să fie făcut public şi afişat în fiecare mijloc de transport în comun precum şi în staţiile de autobuz.

Nu de puţine ori mi-a fost dat să fug după vreun autobuz şi chiar când să pun piciorul pe scară, şoferul să-mi închidă uşa în nas. Sunt ferm convins că mulţi au păţit aşa. Uneori în autobuz muzica este dată prea tare, iar alteori şoferul este extrem de preocupat să se întreţină amical cu o cunoştinţă pe care a privilegiat-o cu dreptul de a sta lângă el evitând astfel aglomeraţia muritorilor de rând.

Câteodată avem ghinionul să nimerim un şofer prost dispus. Motivele dispoziţiei lui pot fi diverse. Fie l-a enervat nevasta, fie şeful de tură, fie este supărat în general pe viaţă, pe politicieni, pe vecini, pe toată lumea. În acest caz ar fi o adevărată sinucidere psihică să îndrăzneşti să-i adresezi vreun reproş, oricare ar fi natura acestuia. După ce te spurcă bine şi cu simţ de răspundere, la coborâre zici „merci” că nu te-a şi altoit.

Alteori poţi da peste unul atât de grăbit încât ajungi la destinaţie şi te întrebi dacă s-a refilmat „Speed” şi tu eşti pe post de Sandra Bullock.

Şi pentru că taximetriştii „beneficiază” de reglementări care vizează comportamentul lor atunci când fac taximetrie, nu cred că ar fi foarte complicat să existe reglementări asemănătoare şi pentru şoferii de la RAT.

14 comentarii:

Eftimie spunea...

Mah, iar ti-ai schimbat numarul de telefon? Da-mi un bip ca vreau sa-ti propun ceva interesant.

Anonim spunea...

Domnule RAZVAN POPA,cred,de fapt ca acesta este ultimul lucru de care sa se ocupe actualmente clasa politica.Nu cred in ceea ce spuneti in legatura cu"piciorul pe scara"si "usa in nas".SUNT SOFER R.A.T.Si daca nimeni nu se ocupa de imaginea noastra ,a soferilor,cu toate ca avem un purtator de cuvant platit din banii nostri,m-am simtit ofensat de atitudinea si regulile pe care dumneavoastra intentionati sa le introdudceti in ceea ce priveste comportamentul "SOFERILOR"atat din transportul in comun cat si a celor din transportul in regim taxi.Avand in vedere faptul ca statul roman,incet,incet a reusit sa se integreze in uniunea europeana precum si in alianta NORD-ATLANTICA,presupun ca veti fi de acord cu mine ca traim intr-un stat civilizat in care trebuie sa ne respectam reciproc.
Privim"peste gard"la vecini si oftam dupa un trai mai bun(conditii de viata,etc.)REGIA AUTONOMA DE TRANSPORT BRASOV,a reusit ca in ultimii ani sa modernizeze parcul auto,atat cu vehicule noi,dar si mare parte din "vechea garda"-denigrata de majoritatea pasagerilor brasoveni-ma refer aici la soferi batrani cu 4 clase,cu acel comportament de care vorbeati,ei bine iata ca si acesta s-a schimbat mult in timp,tineri cu studii,cu un pic mai multa etica si cultura i-au inlocuit pe acestia.La nivelul la care se afla intreaga societate romaneasca,a facut si conducerea R.A.T. Bv. ce a putut.Mai mult de atat,a incercat un transport civilizat si in ceea ce priveste trecerea prin statii,afisand programe.STITI CUMVA PENTRU CINE AU FOST ACESTEA AFISATE SI IN CE SCOP?
DACA ASTEPTI DUPA TOTI CALATORII CARE ALEARGA SAU UNII NICI MACAR NU SE SINCHISESCA SA GRABEASCA UN PIC PASUL CU TOATE CA AUTOBUZUL(TROLEIBUZUL)SE AFLA OPRIT IN STATIE,ABIA CAND VEDE CA NU MAI E NIMENI PE LANGA USA GRABESTE PASUL IN TIMP CE USILE SUNT IN PROCES DE INCHIDERE,INCEP SA RIDICE DIN MAINI IN OGLINDA CATRE SOFER"DA ,CE BA,NU MA VEZI?
PAI DACA ASTEPTAM DUPA TOTI ACESTIA,OARE MAI REUSIM SA NE INCADRAM IN PROGRAM,SA RESPECTAM TRECERILE PRIN STATII?
Si ar mai fi multe sa va spun,dar va promit ca am sa revin.M-as bucura chiar daca a-ti posta un numar de telefon sa purtam o discutie mul mai ampla pe aceste teme!

Răzvan Popa spunea...

Mă bucur că subiectul propus de mine a stârnit interesul!
Este adevărat...aveţi un purtător de cuvânt care este plătit din bani publici...Nu este vina dumneavoastră! Dar nici a lui...face ce i se permite să facă...
Cred că în parte aveţi dreptate. Sau ca să spun aşa...dreptatea este şi de partea dumneavostră. Respectul trebuie să fie reciproc. Şi din partea şoferilor pentru călători, dar şi viceversa. Cu toţii trebuie să învăţăm să ne purtăm civilizat unii cu ceilalţi.
Nu neg faptul că la RAT s-au făcut şi lucruri bune, dar din păcate cei care conduc această regie au făcut atât de mult rău încât binele nu se mai vede.
Este drept că despre RAT Braşov se pot discuta foarte multe...
Mă puteţi găsi de luni până sâmbătă la telefon 0268/410104

Pisu spunea...

Eu sunt platitor de bilete si abonamente RAT si trebuie sa spun ca ceea ce a scris domnul sofer este ok, de bun-simt, dar din pacate nu toti soferii sunt asa. Eu am patit lucruri mult mai rele decat sa mi se inchida usa in nas: de vreo doua ori am fost prinsa intre usi si autobuzul a mers asa cu mine, rupandu-mi-se hainele sau poseta. Soferul nu s-a sinchisit sa ma elibereze dintre usi decat dupa cativa metri de mers astfel. Am vazut cum ii prind pe oameni intre usi, chiar si pe copii. Ne vorbesc urat, mie cel putin mi s-a vorbit foarte, foarte urat de cateva ori. Nu spun ca nu au voie sa fie suparati, dar atrag atentia asupra faptului ca noi ne platim biletele si abonamentele, nu-si face nimeni pomana cu noi ca sa-si permita sa ne jigneasca. Ca sa nu mai spun ca, de foarte, FOARTE multe ori nu ni se deschid usile ca sa putem urca sau cobori. Ganditi-va la masinile mici de pe linia 52. Au o singura usa! Daca eu sunt i fata, si autobuzul este plin ochi, eu cum sa ajung la usa din mijloc cand vreau sa cobor? Nu e normal sa ni se deschida usile atunci cand e clar ca nu avem pe unde sa mai urcam sau sa coboram? Cand stai in statie o groaza si vine autobuzul, e multa lume,vrei sa urci pe usa din fata pentru ca efectiv nu mai ai unde sa te inghesui la alta usa, soferul se uita la tine si-ti zambeste batjocoritor, aratandu-ti ca aia e usa de coborare, sa pleci de acolo.No, du-te si inghesuie-te pe usa de urcare, daca mai apuci sa urci! De asemenea mi s-a intamplat sa pun o intrebare de genul:"Masina ramane tot pe linia aceasta?"(eram la capat de linie unde se intampla sa-si schimbe linia autobuzele) si soferul mi-a ranjit in fata si mi-a zis batjocoritor:"Ia vezi, ramane?"
Sunt multe lucruri care m-au deranjat in timp. Astfel de lucruri te fac sa te simti umilitor. Inteleg ca au si autobuzele termenul lor de a ajunge in statii, insa a raspunde la o intrebare simpla sau a deschide o usa atunci cand vezi ca oamenii chiar nu mai au pe unde sa urce sau sa coboare, este de datoria lor. Eu asa consider. Daca vrem sa devenim civilizati, putem incepe cu lucrurile astea marunte.

Răzvan Popa spunea...

Civilizarea nu s-a făcut nicăieri fără nişte reguli bine stabilite.
Şoferii care sunt de bună credinţă nu cred că au de ce să se simtă jigniţi de adoptarea unui Cod de conduită. Din contră...cred că-i va face să se simtă mult mai bine.
Dacă nu stabilim nişte reguli clare şi pentru şoferi şi pentru călători a căror aplicare să fie strict supravegheată de autorităţi, atunci nu vom ajunge nicăieri, niciodată!

Anonim spunea...

Tot respectul DOMNULE RAZVAN POPA,ma bucur ,ca va si cititi mesajele(comentariile)de pe pe blog.Sunt de acord cu dumneaviastra de data aceasta.
DECI ESTE NECESAR UN COD DE CONDUITA CIVICA PENTRU TOATA SUFLAREA,NU DOAR PENTRU SOFERI!!!
Si totusi fara a fi acuzat ca as fi "GICA-CONTRA",o intrebare mi se pare de prisos in acest caz:LA CE NE MAI FOLOSESC ALTE REGULI,ALTE LEGI,cand statul dispune de atatea?
CU SCUZELE DE RIGOARE,ROMANIEI CRED CA DE FAPT O SINGURA LEGE II MAI LIPSESTE"LEGEA SI REGULILE SA SE RESPECTE!!!"-INDIFERENT DE NUME,DE BANI STARE SOCIALA,MATERIALA,ETC-sunteti de acord cu mine?
Acelasi......ANONIM

Răzvan Popa spunea...

Întotdeauna îmi citesc comentariile...
Ideea este că în general noi, ca popor, avem o problemă în a respecta regulile, oricum s-ar numi ele (legi, regulamente, coduri).
Dar dacă nimeni nu se sinchiseşte să verifice aplicarea lor, atunci niciodată nu vor fi aplicate. Nicăieri în lume oamenii nu s-au civilizat din proprie iniţiativă.
În cazul de faţă vorbim despre unii şoferi RAT, dar în general se poate discuta despre multe categorii profesionale aflate în slujba cetăţenilor şi nu în ultimul rând despre noi ca cetăţeni ai acestui oraş!

Anonim spunea...

Ieri am reclamat pe ratbv.ro ca niciunul din cei 3 angajati rat (fiecare dotat cu masina proprie) sositi sa constate ca un automat de bilete inghite banii dar nu tipareste bilete nu stia cum este posibil sa fiu despagubit.
Toti ceilalti pacaliti de micul robotel plecau putin mai veseli, dar eu mai capos, am sunat si la 112 - practic robotelul fura pe banda, dar mi s-a spus ca politia nu se ocupa cu asa ceva.
Macar soferii platesc daca gresesc (chiar daca nu totdeauna), dar robotelul, nici macar nu l-au oprit.
Poate propuneti si un cod de conduita pentru robotei. Sau poate el nu gresea, isi facea doar datoria respectand traditia rat.

Răzvan Popa spunea...

Eroarea umană este mai periculoasă decât defecţiunea tehnică, în unele cazuri. Nu putem generaliza. Interesantă chestiunea cu "roboţelul" poate îmi spuneţi şi unde s-a întâmplat...
Pe de altă parte nu înţeleg de ce vă deranjează ideea unui cod de conduită pentru şoferii RAT?
Din câte îmi dau seama sunteţi unul dintre aceaia cărora chiar le pasă de instituţia unde lucrează, conştientizează că se află într-un serviciu public şi are mai mult de 7 ani de acasă.

Anonim spunea...

Anonimul care a postat comentariile din 12 si 13 nov a.c. orele 19:06 si respectiv 14:45.M-am ascuns sub anonimat datorita "LIBERTATII DE EXPRIMARE"obtinuta prin jertfa unor semeni de-ai nostri prin revolutia din '89 si prevazuta in LEGEA FUNDAMENTALA A STATULUI la art.30.alin 1 si 6,evident si cu sprijinul dumneavoastra care ne reprezentati in senat odata cu votarea legii ascultarii telefoanelor,e-mailurilor,etc.
Nu vreau sa fiu rautocios,si mentionez totodata ca nu m-ar deranja un "COD DE CONDUITA PENTRU SOFERII RAT",dar la ce ar folosi?
Recunosc ca printre noi "soferii" sunt si "ciobanasi",dar pentru asta nu trebuiesc denigrati toti,si cu asta inchei.
Personal constientizez ca prestez servicii publice si ma comport ca atare,daca si ceilalti prestatori de servicii publice ar constientiza macar pe jumatate asa cum o fac eu ,va garantez ca am trai un pic mai bine in tara asta.
Exemple ar fi destule de care sunt sigur ca aveti si Dvs. cunostinta.As incepe cu parlamentarii care ne reprezinta care in timul lucrarilor vizioneaza filme porno,as continua cu sistemul sanitar unde toti pacientii "saruta mana doctorilor"iar ei ne trateaza asa cum cred ca n-are sens sa mai amintesc eu.Spre exemplu,in mandatul Domnului Eugen Nicolaescu,s-a incercat un recensamant al starii de sanatate a populatiei pentru care statul subventiona toate unitatile sanitare angrenate in acest program.Dvs.stiti ca medicul meu de familie mi-a solicitat bani pentru analizele sangvine,si pentru asta am refuzat sa le mai fac? SAU
Can mi-am achizitionat tobe de esapament pentru autoturism,rasuflau prin 3 locuri?Pai daca le montam in service autorizat unde nu-ti lucreaza nimeni degeaba trebuia sa platesc inca o taxa de demontare si apoi iarasi remontare ?!Si aceste articole sunt REBUTURI pentru care pasagerii nosti isi iau banii,pentru ca e clar ca sunteti de acord cu mine ca acestea sunt executate de oameni pe care zi de zi ii transportam la serviciu.EI BINE DOMNULE RAZVAN POPA,noi soferii de la R.A.T. nu ne prea permite sa facem "REBUTURI",altfel noi am plati prea scump.
IN CONCLUZIE:Si noi suntem oameni,si noi mai gresim cateodata.
Uitati-va in jurul dumneavoastra cum violenta,aroganta,lenea,"smeceria",si altele numai lucruri negative au luat amploare!
Goana dupa capital intr-o "DEMOCRATIE ORIGINALA",asa cum a proclamato fostul si actualul presedinte de onoare al partidului al carui membru sunteti,Domnul Ion Iliescu,toate acestea unde mai pui si dictonul "DEZBINA SI CONDU'".
Sunt mai bine de DOUAZECI de ani trecuti de la revolutie,ani in care regretatul SILVIU BRUCAN ,ar fi necesari societatii noastre sa ajungem statele carora dorim sa ne aliniem,toate acestea,ma repet au creeat o ROMANIE BOLNAVA IN TOATE SECTOARELE DE ACTIVITATE.
DACA AI OPROBLEMA ACUM,CUI SA TE PLANGI,CAND DACA ESTI UN "NIMENI"TE IGNORA TOTI?
Voi reveni......

Răzvan Popa spunea...

Un cod de conduită foloseşte dacă este adoptat de Consiliul Local. Pentru că dacă factorul politic adoptă o asmenea măsură, ea devine obligatorie pentru RAT, iar conducerea RAT este presată de Consiliul Local să o aplice şi să supravegheze aplicarea ei. Cu alte cuvinte intervine responsabilizarea factorului politic în faţa cetăţenilor. Aşa ar trebui să funcţioneze lucrurile în mod normal.
În reste vă dau dreptate şi concluzionez că noi ca societate avem o problemă de responsabilitate şi respect.
Si mai am o întrebare:
Ce prevede fişa postului şi dacă aveţi instructaje pe această temă?

Anonim spunea...

Domnule,RAZVAN POPA,am incercat sa iau legatura ,telefonic cu dumneavoastra si la un moment dat mi s-a intrerupt,efectiv m-am trezit vorbind singur.Ori v-ati plictisit ascultandu-ma ori nivelul de semnal al telefonului meu era pre mic,din cele doua variante mi-ar place sa cred ca nu v-am plictisit cu problemele ce vi le explicam.Am incercat,cu oarecare retinere sa iau legatura cu dvs in jurul orei,15:50,cand nu mai erati la sediu.Dar daca nu v-am deranjat,voi reveni maine sau intr-o alta zi,iar daca imi veti permite ,cand voi fi liber poate am sa va fac o vizita chiar si la sediu.
Asadar,asa cum discutam de dimineata,si a-ti fost de acord cu mine,traim intr-o societate bolnava in toate sectoarele de activitate,in care legi ambigue si permisive permite unora sa se creada "buricul pamantului"pardon de expresie!
Traim in tara in care nesimtirea pare la ea acasa,egoismul si multe altele,o societate careia ii lipsesc notiuni elementare de educatie civica.
In speranta ca din multime sunteti o exceptie care chiar doreste cu adevarat sa faca ceva pentru mai binele societatii,va iubiti semenii care din ce in ce se simt mul mai nesiguri pe strada,acasa,la serviciu,in mijloacele de transport in comun(vezi cazul crimei din autobuzul de pe linia 28),va ofer o sugestie pentru monitorizarea noastra "a soferilor R.A.T.
INITIATI UN PROIECT DE LEGE CA TOTI OPERATORII DE TRANSPORT PERSOANE SA DOTEZE VEHICULELE CU SISTEME AUDIO-VIDEO CU 4 CAMERE VIDEO CU MICROFON INCORPORAT NUMAI CEA DE LA SOFER,astfel:Cate una la oglinzile retrovizoare orientae catre inapoi pentru a surprinde atat ce se intampla in trafic precum si situatia la urcare-coborare a pasagerilor,una la sofer care sa focalizeze si traficul din fata vehiculului,si una in habitaclu.Astfel s-ar putae face economii si de carburant pentru M.A.I.,iar vehiculele de tranport public ar pute deveni un fel de patrula permanenta atat pentru toti participantii la trafic cat si pentru noi,soferii R.A.T.
De aici puteti trage concluzia ,daca ma tem sau nu de un "COD DE CONDUITA PENTRU SOFERII R.A.T."

Anonim spunea...

Domnule,RAZVAN POPA,am incercat sa iau legatura ,telefonic cu dumneavoastra si la un moment dat mi s-a intrerupt,efectiv m-am trezit vorbind singur.Ori v-ati plictisit ascultandu-ma ori nivelul de semnal al telefonului meu era pre mic,din cele doua variante mi-ar place sa cred ca nu v-am plictisit cu problemele ce vi le explicam.Am incercat,cu oarecare retinere sa iau legatura cu dvs in jurul orei,15:50,cand nu mai erati la sediu.Dar daca nu v-am deranjat,voi reveni maine sau intr-o alta zi,iar daca imi veti permite ,cand voi fi liber poate am sa va fac o vizita chiar si la sediu.
Asadar,asa cum discutam de dimineata,si a-ti fost de acord cu mine,traim intr-o societate bolnava in toate sectoarele de activitate,in care legi ambigue si permisive permite unora sa se creada "buricul pamantului"pardon de expresie!
Traim in tara in care nesimtirea pare la ea acasa,egoismul si multe altele,o societate careia ii lipsesc notiuni elementare de educatie civica.
In speranta ca din multime sunteti o exceptie care chiar doreste cu adevarat sa faca ceva pentru mai binele societatii,va iubiti semenii care din ce in ce se simt mul mai nesiguri pe strada,acasa,la serviciu,in mijloacele de transport in comun(vezi cazul crimei din autobuzul de pe linia 28),va ofer o sugestie pentru monitorizarea noastra "a soferilor R.A.T.
INITIATI UN PROIECT DE LEGE CA TOTI OPERATORII DE TRANSPORT PERSOANE SA DOTEZE VEHICULELE CU SISTEME AUDIO-VIDEO CU 4 CAMERE VIDEO CU MICROFON INCORPORAT NUMAI CEA DE LA SOFER,astfel:Cate una la oglinzile retrovizoare orientae catre inapoi pentru a surprinde atat ce se intampla in trafic precum si situatia la urcare-coborare a pasagerilor,una la sofer care sa focalizeze si traficul din fata vehiculului,si una in habitaclu.Astfel s-ar putae face economii si de carburant pentru M.A.I.,iar vehiculele de tranport public ar pute deveni un fel de patrula permanenta atat pentru toti participantii la trafic cat si pentru noi,soferii R.A.T.
De aici puteti trage concluzia ,daca ma tem sau nu de un "COD DE CONDUITA PENTRU SOFERII R.A.T."

Răzvan Popa spunea...

Sunt ferm convins ca nu va este teama de un cod de conduita. Ideea dummneavoastra cu camerele de filmat este excelenta...In mod sigur prin dialog si informatii corecte putem gasi solutii foarte bune.
Azi dimineata s-a întrerupt si cum nu am stiut unde sa va sun inapoi ...Dar va astept cu alt telefon sau sa ne vedem intr-o zi. Cand considerati dumneavoastra ca este oportun