Recent Posts

miercuri, 10 noiembrie 2010

Învăţăm să dezbatem

Zilele trecute am lansat spre dezbatere o propunere. O stradă din Braşov să se numească „Adrian Păunescu”. După trei zile de polemici online – si aici trebuie recunoscut meritul www.prinbrasov.com – pot spune că o anumită categorie de braşoveni nu este încântată de idee.
Am constatat însă două lucruri. Primul, şi cel mai important din punctul meu de vedere, este acela că începem să învăţăm să dezbatem chestiuni care ne privesc în mod direct. Avem reacţie la propuneri şi proiecte atunci când cineva ne cere părerea. Din păcate, autorităţile locale nu au învăţat şi ele să se consulte cu cei pentru care se presupune că iau decizii. Îmi place dezbaterea când este constructivă şi mai ales atunci când poţi trage o concluzie. Fie că o idee care ţie îţi părea foarte bună nu este pe placul celor pentru care vrei să o aplici, fie că decizia pe care vroiai să o iei nu este cea mai bună, fie descoperi soluţii mult mai bune decât cele pe care credeai că le deţii. Pe de altă parte o idee poate fi fundamental îmbunătăţită ca urmare a unei dezbateri.
Cea de-a doua observaţie este legată de tonul pe care se poartă dezbaterea, unul agresiv, cu atacuri directe şi uneori fără argumente. Mă bucur că există braşoveni care reacţionează, însă din păcate unii nu au înţeles rolul dezbaterii şi folosesc argumente de genul „îl susţii pe Păunescu înseamnă că eşti comunist”. Sau „ideea e proastă...ai prea mult timp liber”. Respect toate opiniile. Aşa este normal. Dar nu sunt de acord cu afirmaţii neargumentate şi neconstructive.
Până la urmă esenţa dezbaterii este ca din opinii contrare să rezulte ceva constructiv!

0 comentarii: