Recent Posts

miercuri, 24 noiembrie 2010

Omerta de la RAT Braşov

RAT Braşov a investit la un moment dat o sumă considerabilă de bani (fonduri publice) într-un sistem de supraveghere video a mijloacelor de transport în comun. Adică a montat în troleibuze şi autobuze camere de filmat. Evident că ideea, foarte bună de altfel, a fost aplicată într-un original stil dâmboviţean. Adică s-au băgat banii în camere de supravegheat, dar nu s-a investit nici un leu într-un centru de comandă unde să existe o monitorizare permanentă. Drept pentru care încet, dar sigur, sistemul a clacat.
După prinderea cu succes a trei hoţi de buzunare nimeni nu a mai pomenit nimic de eficienţa cheltuirii banilor publici pe un proiect care nu funcţionează. Când cineva îndrăzneşte să mai întrebe în stânga şi-n dreapta despre respectiva investiţie se loveşte de un zid de tăcere. Omerta funcţionează cu succes în cazul regiei locale de transport pentru că atunci când câinii latră, iar caravana trece liniştită, nimic nu poate schimba mersul „firesc” al lucrurilor.
Spun unii cârcotaşi – oameni din sistem – că respectivele camere au fost demontate de pe autobuze şi fără prea multe explicaţii au luat calea domiciilor unor ştabi din conducerea RAT şi a Primăriei Braşov. Nu am nici cea mai vagă idee dacă este adevarat sau este doar o exagerare. Dar atât timp cât nimeni nu se sinchiseşte să explice opiniei publice de ce mama naibii s-au băgat zeci de mii de euro într-un sistem care lipseşte cu desăvârşire, înclin să cred că un sâmbure de adevăr există.
Aşa se explică de ce Primăria şi conducerea regiei refuză să implementeze mai multe măsuri care să ducă la eficientizarea activităţii de la RAT, la o transparenţă decizională şi la transformarea regiei într-un adevărat serviciu public.
Concluzia este că la RAT Braşov, sub perdeaua „interesului cetăţenesc” se fură sistematic, organizat şi la nivel de vârf.

0 comentarii: