Recent Posts

marți, 16 noiembrie 2010

Prefectura – o instituţie căpuşă

La ce ne foloseşte o instituţie precum Instituţia Prefectului, cunoscută şi sub denumirea generică de Prefectură. Tot vorbim şi dezbatem pe toate feţe reforma în administraţie. Că avem prea mulţi funcţionari publici, că birocraţia e în floare, că avem corupţie maximă la nivelul administraţie şi multe alte axiome de genul acesta.

Personal sunt de părere că reforma în administraţie trebuie începută cu renunţarea la instituţiile susţinute degeaba din banii noştri. Cu instituţiile căpuşă! A căror rol nu este altul decât pur politic, de recompensă prin funcţiile oferite (prefect, subprefect) sau presiune politică asupra primăriilor care nu corespund unor anumite cerinţe politice (controlul de legalitate al actelor administrative). Şi o astfel de instituţie este Instituţia Prefectului.

Printre altele, prefectul, ca reprezentat al Guvernului în teritoriu trebuie să supervizeze activitatea instituţiilor deconcentrate precum şi aplicarea programului de guvernare. Numai că din punct de vedere administrativ prefectul nu are nici o pârghie de a sancţiona şefii de deconcentrate care nu îşi desfăşoara actvitatea corespunzător. Cel mult poate propune ministrului de resort sancţionarea unui anumit şef de deconcentrată. Pe de altă parte controlul de legalitate poate fi exercitat de un simplu birou aflat în subordine directă a Ministerului Administraţiei sau chiar de Ministerul Justiţiei, prin instanţa de contecios administrativ. Acelaşi lucru se poate face şi în cazul apostilei. Şi cam aici se opresc activităţile principale ale Instituţiei Prefectului.

Nu văd uitilitatea acesti instituţii în condiţiile în care avem şi consiile judeţene. În ţările europene mult mai civilizate din acest punct de vedere decât noi nu există o asemenea anomalie. Acolo unde există structuri regionale alese, nu există prefecturi (ex. Italia, Germania). În alte părţi există doar prefecturi , dar cu atribuţii extinse şi mult mai aplicate (ex. Franţa).

Desfiinţarea Instituţie Prefectului ca urmare a unei reforme administrative ar aduce, printre altele, şi importante economii la buget. În medie prefecturile au aproximativ 40 de angajaţi cu o medie salarială de aproximativ 2000 ron. Un calcul simplu ne arată cu la nivel naţional, doar cu salariile s-ar economisi aproximativ 10 milioane de euro anual.

Din păcate nimeni nu a avut inspiraţia sau curajul de a propune şi mai ales de acţiona în acest sens cu toate că la nivelul guvernului există documente care confirmă oportunitatea unei asemenea măsuri.

0 comentarii: