Recent Posts

luni, 6 decembrie 2010

S-a dus dracului meseria de jurnalist

Zilele trecute, un fost coleg de breaslă m-a apostrofat că zicerile mele dintr-o conferinţă de presă nu reprezintă o ştire. Iniţial mă gândesc că poate omul are dreptate. Poate nu mai ştiu eu ce înseamnă aia o ştire, cu subiect şi predicat. Până când, aseară, văd o „ştire” scrisă de respectivul.

Şi începe aşa: „Zăpada a scos la treabă firmele de deszăpezire, Vectra şi Eurostrada, care au ieşit pe trasee încă de sîmbătă, de la ora 14.00.” Fantastic! Un eveniment deosebit de importat pentru oraşul nostru! Adică braşovenii trebuie informaţi că atunci când ninge firmele care sunt plătite din banii noştri îşi fac treaba.

Şi continuă: „Primele zone vizate au fost cele mai înalte (C.D. Gherea), podurile şi pasajele, cartierul Şchei şi traseul ocolitoarei. În Poaiana Braşov s-a intervenit chiar mai devreme, de la ora 10.00“, a declarat purtătorul de cuvînt al primăriei, Sorin Toarcea. O informaţie esenţială ne este oferită de purtătorul de cuvânt de la Primărie. Că cei care fac deszăpezirea au deszăpezit în prima fază zonele înalte. Este esenţial amănuntul mai ales că se referă la un fapt deja petrecut. Cu atât mai mult cu cât ni se precizează că în Poiana Braşov s-a intervenit cu vreo patru ore mai repede.

Mai departe: „Vectra a asigurat deszăpezirea cu 22 de utilaje, din care în prezent au rămas pe trasee zece, iar Eurostrada a intervenit iniţial cu 14 maşini, din care au mai rămas la lucru patru.
Sîmbătă, Vectra a utilizat 240 de tone de material antiderapant, iar Eurostrada a utilizat 100 de tone de material antiderapant.
Potrivit purtătorului de cuvînt al Primăriei, în acest weekend nu s-au înregistrat blocaje în trafic din cauza zăpezii, însă autorităţile atenţionează şoferii să îşi echipeze maşinile în mod corespunzător sau să se deălaseze cu mijloacele de transport în comun, pentru a reduce riscul ambuteiajelor şi accidentelor.”
Suntem mult mai liniştiţi acum. Faptul că Vectra a ieşit cu 22 de utilaje şi Eurostrada cu 14 ne face pe noi toţi să trecem mai uşor peste iarnă. În egală măsură precizarea legată de sutele de tone de materiale antiderapante împrăştiate precum şi sfaturile oferite de autorităţi ne arată grija şi responsabilitatea acestora pentru cei care plătesc taxe şi impozite.

Singura informaţie cu adevărat relevantă din ştirea cu pricina o reprezintă numerele de telefon ale celor societăţi care se ocupă cu deszăpezirea în Braşov.

Dacă asta reprezintă o ştire, în sens jurnalistic, înseamnă că tot ce ştiam eu despre acestă meserie s-a dus dracului. Şi eu ştiam că subiectul ar fi fost o ştire dacă era prezentat înainte de a ninge, înainte de a se produce evenimentul.  Sau în cazul în care utilajele de deszăpezire NU au ieşit pe stradă prompt, numărul lor NU a fost suficient, NU s-a intervenit acolo unde erau urgenţe, în trafic s-au înregistrat ambuteiaje....

6 comentarii:

Marius Ola spunea...

Ei, eşti si tu răutăcios. Nu cred că toate ştirile respective erau pozitive. În mod cert era şi una cu NU pe acolo, a aceluiaşi autor. Doar se aplică legea lui Ghişe, nu?

Ah, sau nici măcar nu intrat în dezbatere. Legea zic. Vectra şi Eurostrada să trăiscă, în rest.

Uite, spre exemplu, în Londra, nu a existat nici o ştire de genul ăsta. O fost vreo trei zile zăpadă. Adică a nins. Fără prea mare tam-tam că nu se deszăpezeşte pe ici pe colo, pe high way sau în altă parte. Nu există utilaje pentru aşa ceva în Londra, nefiind foarte firească ninsoarea pe aici. Nimeni nu s-a plâns de nimic. Doar că nu s-a mers la şcoală, la muncă şi la cumpărărturi cu maşina vreo două-zile. Ştirea de bază era însă că s-au pierdut miliarde de lire, din cauza nemuncii...

Răzvan Popa spunea...

Treaba lor cum îşi fac sau nu meseria...Vreau doar să nu mai fim atât de ipocriţi să nu vedem pădurea de copaci!

Anonim spunea...

Ia zii dumneata, Excelenta (ca sa-l parafrezez pe ala caruia ii dai tu limbi in fiecare zi), daca tot te dai deontolog, de ce ai plecat tu din presa, ma? Lasa plaaca aia cu ``m-am dus unde e mai bine``. Presa se face indiferent de remuneratii si de vremuri. Arata tu niste articole de impact scrise de tine cat timp ai fost ziarist! Iti zic io: ai fost ziarist din ineteres, pana camd ai gasit un loc caldut, ai fost ziarist pana ti-ai deschis niste usi. Ai plecat, iar acum tii cursuri de jurnalism. Hai sictir!

Răzvan Popa spunea...

@anonim
Semnzi anonim, eşti un anonim în viaţa de zi cu zi şi mai mult ca sigur o să sfârşeşti tot în anonimat...
Nu mă justific în faţa ta pentru că ar fi pierdere de vreme...nu de alta, dar oricum nu ai capacitatea de a înţelege.
Observ din comentariu că facultăţile tale mintale nu te ajută prea mult drept pentru care nu o să intru cu tine într-o polemică legată de presă şi jurnalism. Poate eşti şi tu vreun aspirant la premiul Pulitzer care scrie după dictare pe la conferinţele de presă sau linge clanţe la Primărie şi Consiliul Judeţean. Îţi doresc succes!

Anonim spunea...

Frustratule

Răzvan Popa spunea...

O adevărată mostră de inteligenţă! Bravo!