Recent Posts

luni, 24 ianuarie 2011

Îmi cer scuze...domnule primar!

Ştiu că este poate prea târziu pentru a vă adresa această umilă epistolă. Însă remuşcările nu-mi dau pace, iar conştiinţa nu-mi poate sta liniştită atunci când mă gândesc la neplăcerile pe care le-am provocat ilustrei dumneavoastre persoane.

Nu sunt decât un cetăţean al acestui oraş care are privilegiul de a avea un primar de talia domniei voastre. Felul meu de a fi însă nu poate să aprecieze ca pe un dat aproape divin faptul de a vă avea primar. Îmi cer scuze pentru că uneori v-am criticat şi am considerat că activitatea dumneavoastră nu este conformă cu ceea ce vor şi aşteaptă braşovenii şi de multe ori nici măcar cu etica administrativă.

În inconştienţa mea mi-am permis să vă cer mai multă rigurozitate în cheltuirea banilor publici. Şi am avut neobrăzarea de a întocmi cereri în baza legii care prevede liberul acces la informaţii de interes public. Regret şi acum că v-am pricinuit un oarecare deranj atunci când am cerut informaţii legate de cum s-au chetuit banii pentru sensurile giratorii, patinoar, autobuze, sondaje de opinie sau reparaţii de străzi.

Recunosc. Nu mă împac cu gândul că în Braşov se toarnă cel mai scump asfalt din ţară. Cum nu pot să mă împac cu ideea că florile din sensurile giratorii se schimbă de trei ori pe an, pe banii noştri sau că am cheltuit peste 10 milioane de euro cu ridicarea unui patinoar în timp ce spitalele stau să cadă. Ştiu că ar trebui să mă înclin în faţa geniului primarului aşa cum face majoritatea şi mai ales cei din partidul pe care îl cârmuiţi cu atâta măiestrie. Ştiu că în ochii lor ideile şi zicerile domniei voastre echivalează cu adevărurile bliblice care trebuie acceptate fără urmă de îndoială. Cu toate acestea însă conştiinţa omului simplu care sunt m-a împins la unele lucruri nesăbuite. Cum ar fi să vă sugerez unele direcţii de acţiune. Să elaboraţi o strategie de marketing turistic sau să puneţi în valoare Cetatea Braşovului şi edificiile istorice de pe Tâmpa. Dar nu mi-am dat seama că sunt prea mic. Auguştii conducători au tot timpul cele mai bune solţii chiar şi atunci când nu le trec prin cap. Îmi cer scuze că mi-am permis să enunţ nişte idei care în fapt vă aparţineau.

V-am cerut socoteală pentru că nici până acum nu aţi rezolvat problema încălzirii sau pentru că aruncaţi banii pe lucrări electorale. Aş vrea să-mi îndrept greşeala. Tot dintr-o pornire fără temei v-am acuzat că nu daţi doi bani pe ceea ce vor braşoveni, că faceţi numai ce doriţi, în interes propriu şi al celor care vă înconjoară, şi nu îi consultaţi niciodată pe locuitorii oraşului cu privire la ce vreţi să faceţi cu banii lor. Îmi cer scuze! Lipsa mea de profunzime în gândire şi de viziune m-a făcut să ignor un lucru foarte clar evidenţiat în istorie. Marii conducători, Hitler, Stalin, Mussolini, Tito, Castro, Kim Yong Il, Ceauşescu sau mult mai cunoscutul Băsescu nu au avut niciodată nevoie să se consulte cu poporul petru a şti ce este mai bine pentru el.

Spiritul meu nu foarte conformist, care mi-a adus unele neplăceri de-a lungul timpului, mă va face să vă deranjez şi pe viitor cu unele aprecieri, adrese oficiale sau critici. Dar vă asigur că toate acestea sunt pornite dintr-un sincer respect pe care-l port acestui şi oraş şi locuitorilor săi. Şi nu vreau să dau crezare celor care susţin că v-aţi căpătuit de când sunteţi primar. Că aţi acordat contracte preferenţiale pentru anumite firme care asfaltează, că solicitaţi 10% din orice contract sau că banii braşovenilor sunt cheltuiţi cu generozitate doar pentru a îngroşa conturile unora. Sper doar că sunt simple speculaţii.

Închei cerându-mi încă odată scuze pentru că m-am născut în acest oraş şi am ajuns la maturitate într-o perioadă istorică a urbei noastre în care majoritate vă sunt recunoscători că sunteţi primar. Şi chiar dacă nu au un loc de muncă, nu au ce pune pe masă şi îi apasă datoriile, atunci când privesc echipele de muncitori care asfaltează şi repară de câteva ori pe an aceeaşi stradă, când se uită la florile frumos rânduite în sensurile giratorii şi când li se spune că trăiesc în cel mai frumos oraş din ţară sau când trec pe lângă falnicul patinoar, uită de toate nevoile şi necazurile bucuroşi că au un asemenea primar.

0 comentarii: