Recent Posts

miercuri, 1 februarie 2012

“Politician şmecher”

Zilele trecute descind cu nevastă şi copii la magazinul Lidle de pe bulevardul Saturn. Am parcat între alte două maşini în apropiere de panoul imens care anunţa lumea că la magazinul cu pricina se găseşte aproape orice îţi doreşte sufletul. Cum unul dintre cele două autoturisme fusese parcat strâmb şi eu am fost obligat să-mi aşez maşina la fel de strâmb. Nevastă-mea a intrat în magazin, iar am rămas în maşină. La un moment dat, după vreo zece minute, în timp ce studiam foarte concentrat on line-ul, cineva mă întrerupe cu o bătaie în geam. Ridic privirea şi văd un tip la vreo 30 de ani, care îmi gesticula ceva şi arăta spre partea din spate a maşinii. Îi zâmbesc omului, deschid uşa şi privesc spre roata din spate, convins fiind că am făcut pană şi tipul, amabil, îmi atrage atenţia.

Dar nu reuşesc bine să scot capul că mă şi bombardează cu un tir de acuzaţii şi declamaţii referitoare la felul cum am parcat. Atunci observ că cel care parcase strâmb şi lângă care trăsesem eu, nu mai era. În locul lui, un Ford Focus argintiu, parcat regulamentar din care se dăduse jos tipul agitat. Mă uit la el şi încerc să-i explic liniştit că nu am făcut-o nici intenţionat şi nici din comoditate. Ci pur şi simplu pentru că am fost forţat de împrejurări. Şi mai mult decât atât, mă încadrasem totuşi pe un singur loc de parcare, între liniile trasate cu vopsea albă. Dar nu apuc să leg două propoziţii, că omul, pus pe harţă şi foarte revoltat îmi trânteşte:

- Ce bă, eşti şmecher că eşti politician!?

Ridic din sprâncene şi primul impuls este să-l înjur. Dar nu o fac! La un asemenea argument puternic nu încerc să-i dau nicio replică. Îl poftesc să-şi vadă de drum.

- Aşa se parchează, băi şmechere?, îmi mai aruncă el în faţă. Ce crezi că dacă eşti politician poţi să faci ce vrei!?

Stătea proţăpit lângă maşina mea, cu picioarele depărate, de parcă ar fi fost un jandarm ce trebuia să oprească singur galeria ultraşilor de la Steaua.

- Domnule…mergi în treaba dumnitale, l-am poftit eu. Văd că aţi putut parca probleme şi oricum erau destule alte locuri de parcare.

- Băi, nu mai fă pe şmecherul. Credeţi că dacă sunteţi politică puteţi să faceţi ce vreţi!?

Era clar că tipul avea ceva împotriva politicienilor, în general. Că era antisistem şi făcea parte din categoria cetăţenilor implicaţi care îşi doresc din tot sufletul schimbarea întregii clase politice. Revenirea obsesivă la întrebarea “Eşti şmecher că eşti politician?” m-a mai liniştit puţin din prisma faptului că era evident că omul nu avea nimic personal cu mine. Greutăţile traiului cotidian, tăierile de salarii, măsurile Guvernului şi criza mondială l-au făcut pe acest cetăţean să dezvolte o ură aproape viscerală faţă de orice reprezentat al clasei politice. Cred că opulenţa cu care m-am afişat în parcarea unui magazin de cartier, parcându-mi cu aroganţă Fiatul Panda, l-a îndreptăţit pe cetăţeanul nostru să mă catalogheze drept “politician şmecher”. Toate acestea mi-au trecut rapid prin minte şi am decis să pun capăt conflictului deschis în care mă aflam cu societatea civilă.

- Vezi-ţi domnule de drum şi lasă-mă în pace! I-am spus hotărât şi am închis portiera. L-am văzut că nu s-a dezamorsat atât de uşor. S-a îndepărtat cu paşi mari, dar a mai întors de câteva ori capul şi i-am citit pe buze că îmi transmitea tot felul de urări. Nu ştiu dacă toate erau de bine, dar cu siguranţă că erau constructive.

4 comentarii:

Aya spunea...

GREVA PARLAMENTARA PRESUPUNE CA OPOZITIA SA NU FACA NOMINALIZARI PENTRU BIROURILE PERMANENTE

Astazi incepe sesiunea parlamentara si tot astazi grupurile partidelor parlamentare ar trebui sa faca nominalizari pentru posturile care le revin in Birourile permanente din camera Deputatilor si Senat, conform algoritmului.

Opozitia a anuntat greva parlamentara, specificand foarte clar ca acest lucru presupune neparticiparea la sedintele Birourilor permanente, la ale plenului si ale comisiilor.
Pentru ca aceasta greva sa fie coerenta si sa aiba urmarile scontate, Opozitia NU trebuie sa faca nominalizari pentru posturile care ii revin, conform algoritmului, in Birourile
permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.
ACELE POSTURI NU POT FI OCUPAT DE PUTERE.

NUMAI IN ACESTE CONDITII orice actiune a Puterii in Parlament va fi total lipsita de legitimitate.
Mai mult:
Puterea NU va putea lua decizii legale- si orice va intreprinde va deveni nu doar contestabil, dar si fara suport legal (deci, fara efecte)- este inutil sa detaliez, de ce.
Le place sau nu le place celor de la Putere, cadrul legal din Romania este democratic.
Pana acum, Puterea, desi a incalcat democratia, S-A FOLOSIT de cadrul legal democratic pentru a-si legitima, intern si extern, demersurile abuzive.

Daca Opozitia face nominalizari in Birourile permanente dar reprezentatii ei nu se prezinta la sedinte, Puterea continua sa functioneze legitim la nivel parlamentar, pe principiul majoritatii.

Sa se adune cei aflati la putere, sa se aleaga intre ei (evident, conform algoritmului) si sa vada daca pot functiona FARA ca opozitia sa aiba reprezentanti in forurile de conducere ale camerelor Parlamentului.

Este evident ca doar astfel poate fi pusa presiunea necesara pe Putere.

Repet, daca Opozitia va face nominalzari pentru Birourile permanente, va legitima viitoarele actiuni ale Puterii chiar daca nu se va prezenta la sedinte.

In conditiile in care Opozitia nu face nominalizari pentru Birourile permanente, desi ramane prezenta in Parlament- aspect obligatoriu pentru a se putea pune REAL presiune pe Putere, nu doar la nivel simbolic (actuala putere nu este sensibila la simbolistica, neavand valori si repere)- pune guvernanta in situatia de negitimitate a demersurilor.

Aya spunea...

COMPLETARE

DACA OPOZITIA NU FACE NOMINALIZARI PENTRU BIROURILE PERMANENTE SE CREEAZA O NOUA SITUATIE DE INVALIDARE A DECIZIILOR PUTERII IN PARLAMENT

Cunosc decizia (aberanta) a Curtii Constitutionale conform careia Birourile Permanente pot functiona indiferent de membrii PREZENTI la sedintele lor.

Prin solutia propusa acum s-ar crea o dituatie complet diferita fata de cea asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Daca Opozitia NU isi nominalizeaza membri in Birourile permanente (ca expresie a grevei parlamentare) Birourile permanente NU sunt complete.
Deci, NU este situatia pentru care s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala a dat solutia pentru situatia in care Birourile permanente sunt complete (dar membrii nu se prezinta la sedinte), nicidecum pentru cea in care pe posturile care revin Opozitiei, conform algoritmului, nu au fost facute nominalizari in debutul sesiunii parlamentare.
Pe cale de consecinta, TOATE deciziile puterii sunt contestabile in aceasta noua situatie, chiar la Curtea Constitutionala.

Dupa ce Puterea isi nominalizeaza oamenii in Birourile permanente, Opozitia se poate adresa Cuertii Constitutionale semnalandu-i noua situatie si ilegitimitatea actiunii parlamentare a Puterii.
Sa se pronunte din nou Curtea Constitutionala asupra acestei NOI situatii.
Ma indoiesc ca va da castig de cauza Puterii!
In al doilea rand, nefiind facute nominalizari, apare si problema de legitimitate “morala” a Puterii de a lua decizii.

Dan spunea...

Toti politicieni sunt smecheri.

Răzvan Popa spunea...

Da...şi eu sunt tata lor!