Recent Posts

duminică, 25 octombrie 2009

O întrebare

La ce îmi foloseşte blogul? De o bucată de vreme nu am mai scris nimic. Nu ştiu de ce. Idei şi subiecte sunt cu duiumul, dar nu îmi vine. Şi mă tot întreb la ce bun să scriu în lumea asta virtuală. Cu ce mă ajută? Am vreo satisfacţie?

Îmi spunea cineva la un moment dat că nu îşi face blog pentru că nu-i vede rostul. Altul îmi explica laconic că este la modă ca fiecare să aibă blog, motiv pentru care vrea să fie deosebit şi nu apelează la acest element. Unii susţin că cei care scriu pe blog sunt frustraţi şi au nevoie de un loc unde să defuleze. Alţii îmi explică faptul că majoritatea jurnaliştilor şi-au făcut blog pentru a putea spune lumii întregi ceea ce prin politica organului de presă unde lucrează nu pot spune.

Pe de altă parte tabăra cealaltă abundă de asemenea de explicaţii pro blogosferă. Comunicarea, interacţionarea în virtual cu semenii noştri, satisfacţia de a vedea că lumea citeşte şi apreciază ceea ce scrii. Sau pur şi simplu dorinţa de a împărtăşi trăiri, gânduri sau experienţe.

În ceea ce mă priveşte nu am descoperit încă ce anume mă face să scriu pe blog. Dar dacă nu o fac simt că nu am terminat ceva. La sfârşitul unei zile în care nu am nicio postare am sentimentul că îndatoririle mele din ziua respecivă nu au fost duse la bun sfârşit în totalitate. Poate că este un defect profesional de care nu am reuşit să scap. Sau nici nu am vrut!? Poate că este acea dorinţă a ziaristului de a putea cuantifica exact câte persoane i-au citit textul. Recunosc fără falsă modestie că nu sunt un scriitor foarte bun. Am văzut în blogosferă texte extraordinare ale unor oameni care nu au avut niciodată vreo legătură cu presa. De asemenea, am citit texte ale unor persoane apropiate care m-au uimit în mod plăcut prin profunzimea şi sensibilitatea cu care au fost scrise.

Poate că fiecare îşi găseşte propriile motive pentru a intra în blogosferă. Eu nu le-am identificat încă, dar voi continua să scriu. Iar când îmi voi da seama la ce îmi foloseşte blogul, cu siuranţă că răspunsul îl voi posta tot pe ...blog.