Recent Posts

luni, 23 ianuarie 2012

Ce avem de învăţat de la vecinii noştri unguri?

Ungurii de peste graniţă, din ţara numită Ungaria, au fost printre primii care au dat startul la revolte în zona europeană. Era prin 2006 când  primul ministru de atunci a fost prins cu mâța-n sac sau mai exact spus cu cioara vopsită. A fost difuzată o înregistrare în care respectivul recunoştea că a minţit în campania electorală. Şi s-a declanşat nebunia. În Budapesta s-a instalat haosul. Televiziunea publică din Ungaria a fost devastată şi incendiată. Adică vecinii noştri s-au cam supărat pentru că au fost minţiţi. Şi pentru că premierul lor cu nume greu de pronunţat i-a minţit a pierdut alegerile.

Au venit la putere partidele de centru – dreapta. Cu un alt prim ministru. Unul cu un nume mai familiar-  Viktor Orban. Omul a trecut la modificat Constituţia şi şi-a cam pus bocancul pe grumazul “unei anumite părţi a presei”,  fapt ce a atras multe nemulţumiri. Şi iar manifestaţii de protest, violenţe, tot tacâmul. Ca să arate că poporul maghiar îl susţine, Orban a organizat o mare manifestaţie de susţinere care a adunat aproximativ 100.000 de oameni. A exploatat cu succes coarda sensibilă a ungurilor de pretutindeni – naţionalismul. Evident că nici opoziţia socialistă nu a stat cu mâna în sân. A trecut repede la organizarea unei contramanifestații, dar de protest, prin care acuză puterea de subjugarea presei.

Cu alte cuvinte…Constat că poporul român, vecin şi cu strânse legături istorice cu poporul maghiar, mai are foarte multe de învăţat. Noi nu ştim nici să protestăm aşa cum trebuie, dar nu ştim nici să ne arătăm susţinerea pentru cineva sau ceva. Ne face o plăcere aproape masochistă să băltim aşa, într-o stare de lâncezeală, să nu se asumăm nimic şi să aşteptăm ca alţii să facă ceva pentru noi. Eventual şi o revoluţie, dacă ne serveşte interesele!

4 comentarii:

surdu spunea...

Care lagaturi de prietenie ???

Răzvan Popa spunea...

Acelea firave....

Anonim spunea...

Te pune pe ganduri articolul acesta

O singura corectura: mai intai au protestat socialistii si liberalii la 2 ianuarie (cam 70.000) si numai dupa aceea sustinatorii guvernului la 21 ianuarie (aprox.450.000)

Răzvan Popa spunea...

Da...e posibil ca aşa să fie. Ideea de bază este că oamenii de acolo ştiu să şi protesteze, dar ştiu să şi susţină pe cineva în egală măsură.