Recent Posts

duminică, 17 aprilie 2011

Primăria, mielul şi pătrunjelul

Da, există o strânsă legătură între Primărie – Consiliul Local şi pătrunjelul din pieţele oraşului. Şi asta pentru că ceea ce face Primăria Braşov sau ceea ce ar putea face, are o influenţă directă asupra preţului pătrunjelului, dar şi asupra produselor care se vând în general în pieţele agro alimentare. Adică foarte concret. Politica de taxe a primăriei pentru cei care vând în pieţe, influenţează în mod direct preţul produselor de pe tarabă. Taxa de ocupare a tarabei, taxa de depozitare a mărfurilor şi alte taxe conexe se regăsesc în preţul legumelor, fructelor şi a altor produse vândute în piaţă. Astfel, dacă primăria decite să majoreze taxele din pieţe, automat preţurile vor creşte. Potrivit aceluiaşi principiu, dacă se decide scăderea acestor taxe, evident şi preţul mărfurilor va scădea. Este logic, este elementar, dar pentru a practica o astfel de politică trebuie să-ţi pese de cetăţenii acestui oraş. Să te gândeşti mai departe de turnarea asfaltului şi să înţelegi că cetăţenii Braşovului au nevoie de o administraţie locală care să se preocupe şi de situaţia lor materială, căreia să-i pese şi de problemele şi grijile lor zilnice.
În altă ordine de idei şi foarte punctual, am propus primăriei un mecanism simplu prin care să controleze, pe o perioadă determinată, preţul mieilor în pieţe. Să ofere posibilitatea producătorilor şi comercianţilor care doresc să vândă miei pentru Paşte în locuri amenajate din pieţe, să nu plătească nici un fel de taxe dacă vând kilogramul de carne de miel sub preţul de 17 lei/kg. O propunere pentru şi în sprjinul braşovenilor pe care Primăria Municipiului Braşov nu a catadicsit să o ia în seamă. Oficialii s-au eschivat şi au invocat diverse motive pentru a nu o pune în aplicare. În schimb primarul Radu Mazăre la Constanţa a reuşit să o facă. Iar constănţenii au avut de Paşte acces la carne de miel iefină. În schimb primarul Scripcaru le-a refuzat braşovenilor această şansă.
Administrarea pieţelor este un atribut exclusiv al Primăriei şi Consiliului Local, iar o politică socială în acest domeniu poate face ca braşovenii să suporte mult mai uşor explozia de preţuri care-i loveşte în plin. Oferirea de facilităţi pentru cei care comercializează anumite produse, scăderea taxelor în pieţe, pieţe volante fără taxe sau cu taxe foarte mici, înfiinţarea unei pieţe cu mercurial – unde comercianţilor nu li se percep taxe dacă se încadrează în anumite limite de preţ – sunt doar câteva dintre propunerile avansate către Primăria Braşov şi a căror principal beneficiar este braşoveanul. Toate acestea sunt posibile, sunt realizabile trebuie doar ca la nivelul administraţiei publice locale să există voinţă.

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Partea a III a (ultima)


http://www.brasovultau.ro/