Recent Posts

duminică, 12 februarie 2012

Profit de 100% pe spatele braşovenilor

Acum aproape un an scriam despre cum Primăria Braşov, prin politica dusă de Serviciul Administrare Pieţe, poate influenţa preţul produselor de pe tarabele din pieţele agroalimentare ale oraşului.

Zilele trecute aflăm că pieţele oraşului sunt o afacere profitabilă…pentru Primărie. Adică în anul 2011 s-a înregistrat un profit de 3,97 milioane de lei. Din taxele de ocupare a tarabelor, eliberarea de autorizaţii, redevenţe şi închirieri, serviciul pieţe a avut venituri de 7,14 milioane de lei. Tot acest profit este reflectat în cele din urmă în preţul produselor care sunt vândute în pieţe. De aici se desprind următoarele concluzii:

- taxele mari din pieţe determină creşterea preţurilor, dar în acelaşi timp aduc un profit însemnat Primăriei.

- braşovenii sunt cei care, în final, atunci când cumpără din pieţe contribuie la profitul Primăriei.

În mod firesc Primăria nu trebuie să facă profit din serviciile pentru comunitate. Dar nici nu trebuie să înregistreze pierderi. Primăria trebuie să dezvolte şi să sprijine servicii publice pentru comunitate, în interesul comunităţii fără a se comporta ca o societate comercială ce aleargă după profit. Municipalitatea se poate folosi de dreptul de a gestiona activitatea din pieţe pentru a crea cadrul prin care braşovenii să beneficieze de cele mai mici preţuri în pieţe. Iar modalităţile prin care poate face acest lucru sunt multe şi le-am mai dezbătut de-a lungul timpului.

Şi ca să nu mai lungim vorba …ţinând cont de profitul Serviciului Pieţe este evident că Primăria poate decide să scadă taxele din pieţele oraşului cu cel puţin 50%. O asemenea decizie va duce în mod evident la o scădere a preţurilor la tarabe şi ar permite şi serviciului să înregistreze un oarecare profit. Dar primăria Braşov este lacomă şi doreşte încasări foarte mari, iar braşovenii sun foarte împăcaţi cu soarta lor şi cu deciziile luate de Municipalitate!

2 comentarii:

Claudiu spunea...

As fi curios ce s-a intamplat cu profitul obtinut in anul 2011, unde si pt ce a fost cheltuit.

Răzvan Popa spunea...

Profitul a intrat in bugetul Municipiului si de acolo...flori, asfalt, borduri.