Recent Posts

marți, 5 ianuarie 2016

Dare de seamă

Dragi braşoveni,
Aşa cum v-am obişnuit, la începutul fiecărui an, vă prezint o dare de seamă cu privire la activitatea pe care am desfăşurat-o ca ales local în anul ce tocmai s-a încheiat. Am notat în bilanţ fiecare demers în ordinea cronologică a realizării lui. În încheiere am ataşat două pliante (distribuite braşovenilor la vremea respectivă), care sintetizează proiectele realizate începând cu anul 2012 când am devenit consilier local.
O bună parte dintre proiecte au fost împlinite şi cu susţinerea colegilor mei din PSD, iar pentru altele a fost nevoie de multă perseverenţă pentru a convinge Executivul primăriei că nu doar ideile promovate de majoritatea politică formată în jurul primarului sunt de luat în seamă.
Există şi proiecte ce nu au fost continuate (realizarea locuintelor sociale, o noua infrastructura pentru Liceul Sportiv, Policlinica sociala etc) , la care nu renunţ şi voi insista pentru realizarea lor, alături de alte obiective pentru braşoveni.

De la inceput de an 2015 am insistat pentru bugetarea Centrului de excelenta pentru pregatirea elevilor de elita ai Brasovului. Dupa aproape doi ani in care m-am zbatut impreuna cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean sa pornim acest proiect, si am reusit sa gasim intelegere chiar si la executivul primariei, anul 2016 il incepem prin acelasi demers legat de finantare, de aceasta data cu un apel catre Consiliul Judetean.
Forul judetului ne-a anuntat ca nu are resurse sa investeasca in pregatirea acestor copii. Sper totusi ca cei ce conduc judetul sa inteleaga necesitatea sustinerii copiilor de elita si sa bugeteze proiectul, asa cum au gasit fonduri necesare pentru unele proiecte care in schimb nu au avut niciun rezultat. Investitia in viitorul copiilor cred ca e esentiala, dincolo de orice deplasari externe si finantari de materiale informative ce nu au atras nici turisti, nici incasari la bugetul judetului. Cu sau fara implicarea Consiliului Judetean, la nivelul Municipiului Brasov acest centru va functiona.
Atasez citeva articole din presa despre acest proiect si ce am facut pina acum.

http://newsbv.ro/2015/04/08/razvan-popa-acuza-conducerea-primariei-ca-tergiverseaza-punerea-in-functiune-a-centrului-de-exclenta-pentru-elevi/
http://newsbv.ro/2015/02/06/centrul-de-excelenta-pentru-copii-nu-este-bugetat-in-2015/
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=143886

Primavara trecuta am insistat alaturi de brasoveni pentru consultarile publice si pentru organizarea de dezbateri atunci cind proiecte de anvergura se doresc a fi pornite, insa sunt mari consumatoare de bani si nu sunt bine primite de cetateni. Acesta a fost si cazul “podului hobanat”, ce nu rezolva nici problema trecerii la calea ferata din zona Micsunica, ba mai mult crea poluare si disconfort locuitorilor zonei Astra. Despre nemultumirile legate de acest proiect, demersurile facute si renuntarea la constructie puteti citi si in articolele vremii.
http://newsbv.ro/2015/02/17/podul-hobanat-micsunica-nemultumeste-parte-dintre-locuitorii-zona/
http://newsbv.ro/2015/05/07/au-inceput-discutiile-pe-tema-construirii-podului-peste-calea-ferata-la-micsunica/

Inca din timpul mandatului de viceprimar am sustinut necesitatea Brasovului de a deveni producator de energie electrica si termica, am insistat pe aceasta varianta si in 2015, ca si in 2014, solicitind Primariei sa implementeze aceasta solutie. Ceea ce ar insemna sa nu fim la mina unui agent privat, iar bugetul local sa nu mai suporte la nesfirsit subventii si pierderi in reteaua de distributie. Inca din 2013  Guvernul, condus  la acel moment de Victor Ponta, anunta finantarea cu pina la 70% a acestor proiecte de cogenerare si reabilitarea de retele, pentru autoritatile locale ce solicita fonduri.
Ramin fidel acestei idei care este un model practicat cu succes de autoritatile locale in multe tari europene si inseamna in primul rind reducerea unor cheltuieli pentru bugetele locale.
Sper ca executivul primariei sa inteleaga avantajele cogenerarii, iar problemele cu termoficarea ce au tinut brasovenii in frig in pragul iernii 2015-2016 sa nu mai existe.
http://newsbv.ro/2015/04/08/razvan-popa-someaza-primaria-faca-demersurile-necesare-tetkron-producator-energie-electrica-termica/

Un demers concretizat in 2015, si inceput tot in timpul mandatului de viceprimar, a fost transferul de proprietate de la Ministerul Finantelor catre municipalitatea brasoveana a unor active de pe platforma Rulmentul. Acest lucru permite ca in locul fostei fabrici de rulmenti sa construim un parc de software. Realizarea lui ar insemna crearea de noi locuri de munca in Brasov, intr-o industrie bine platita, si atragerea de noi investitori in oras ce vor contribui la bugetul local. Ministerul a dat curs acestui transfer si cel mai probabil ramine ca viitorul primar si Consiliu Local sa porneasca aceasta investitie importanta pentru oras.
http://www.bizbrasov.ro/2015/06/11/primaria-brasov-a-devenit-proprietar-pe-o-serie-de-ruine-valoroase-din-vechea-fabrica-rulmentul-numai-terenurile-valoreaza-peste-30-de-milioane-de-lei

La Caminul de Batrini am semnalat o serie de disfunctionalitati, in urma unor plingeri venite din partea virstinicilor internati acolo. Astfel s-a revenit la prepararea hranei in regie proprie, si nu in sistem catering, tinind cont ca bucataria caminului este una moderna si complet utilata. La regimul de catering batrinii au primit mincare inadecvata, fapt de la care au pornit si nemultumirile. http://www.transilvania365.ro/vrei-nu-vrei-mananci-de-post-cum-au-postit-de-nevoie-varstnicii-de-la-caminul-de-batrani-din-noua

Am spus stop kitsch-ului si speculei din Piata Sfatului. Evenimentele din centrul istoric sunt organizate acum dupa un nou regulament aprobat la finele anului trecut de Consiliul Local. Impreuna cu Asociatia Pro Democratia si reprezentantii Primariei au avut loc doua dezbateri pe seama noului regulament, la care au participat adevarati artizani si mestesugari brasoveni, la rindul lor nemultumiti de slaba calitate a marfurilor ce ajunsesera sa fie vindute la tirgurile din Piata Sfatului si de tarifele de subinchiriere a standurilor percepute de intermediari. Acest demers a fost unul strins legat de candidatura orasului pentru titlul de capitala culturala, pornind de la ideea ca evenimentele de proasta calitate si kitsch-ul nu au ce sa caute in Piata Sfatului. Din acest an Primaria este cea care va face calendarul evenimentelor din inima orasului, iar firmele private interesate sa organizeze tirguri vor avea la dispozitie alte locatii.
http://newsbv.ro/2015/09/22/disparea-samsarii-imobiliari-piata-sfatului-consilierii-locali-cenzura-evenimentele-aici

Dupa incindentul de la Podul Dracului din Schei, unde s-a aruncat ilegal moloz, am solicitat si s-a aprobat inasprirea amenzilor pentru cei ce arunca deseuri in locurile publice.
http://www.bizbrasov.ro/2015/09/28/amenda-pentru-cei-care-arunca-gunoaie-la-intamplare-va-ajunge-la-2-500-de-lei/
http://newsbv.ro/2015/05/26/razvan-popa-cere-amenzi-maximum-care-arunca-deseuri-domeniul-public/

Un proiect implinit este si parcul de street-workout, pentru tinerii ce fac miscare in aer liber si au aptitudini pentru acest sport ce imbina atletismul cu gimnastica.
Ei au de acum un parc special amenajat sub Timpa. Dupa trei ani de asteptari, am reusit sa convingem executivul primariei de necesitatea realizarii acestei investitii, care e si un punct de pornire pentru organizarea unor competitii cu participarea pasionatilor de street-workout din tara si din strainatate.
http://newsbv.ro/2015/02/10/video-tinerii-solicita-primariei-brasov-faca-baza-antrenament-workout-street/

La final de an am întocmit un proiect de hotărâre de Consiliul Local pentru reducerea tarifului de salubrizare, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru agenţii economici. El nu a fost încă supus dezbaterii şi aprobării în Consiliul Local. Pornind de la toate argumentele ce conduc la posibilitatea reducerii tarifului de salubrizare, dar şi ţinând cont de numeroasele probleme semnalate de braşoveni privind serviciile de salubrizare, prestate de operatorii cu care Primăria a încheiat contracte pe termene mult prea lungi, cred că se impune reanalizarea acestora.
http://www.transilvania365.ro/razvan-popa-municipalitatea-a-incheiat-un-contract-pagubos-pentru-cetatenii-brasovului/
http://www.coronapress.ro/articol/31406


luni, 4 ianuarie 2016

Există viață în Brașov și după George Scripcaru

Un interviu pe care l-am acordat ziarului online Transilvania365 în contextul alegerilor locale din acest an.


http://www.transilvania365.ro/exista-viata-in-brasov-si-dupa-george-scripcaru/