Recent Posts

duminică, 6 martie 2016

A fi om

Azi scrie în calendarul ortodox că este Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Nu sunt un habotnic, cred în Dumnezeu, prea puţin în feţele bisericeşti. Cred în a fi om, dincolo de toate. 
Pentru mine asta înseamnă să fii bun şi drept şi înţelept. Doar aşa se schimbă şi ce e greşit în jurul tău.
Fii om, în cel mai bun sens al cuvântului! Tratează-l pe celălalt exact aşa cum vrei să se poarte şi el cu tine. Fiecare îţi este egal, nu îi eşti cu nimic mai presus ca fiinţă vie, iar dacă greşeşte arată-i drumul cel bun, nu-l ocărî. De aici cred că începe totul. Să laşi loc de un salut, să poţi să priveşti în ochi cealaltă persoană fără să îţi fie ruşine de ceva, să nu uiţi de cei care au fost alături de tine la bine şi greu, când ai fost jos iar ei te-au ridicat. Nu fugi de lucrurile stricate, repară-le, nu trânti uşa pentru că nu ţi-a ieşit cum ai vrut, nu îi spurca pe ceilalţi pentru neputinţa ta. Dacă nu te mai vor atunci e pentru că ai uitat a doua zi ce ai promis ieri, pentru că ai preferat să rămâi în conservare şi nu să te implici, decât acolo unde ai urmărit un interes, doar al tău.
Haideţi, oameni buni, să vedem dincolo de cifre şi de lucruri, ori de interese meschine şi mărunte! 
Să ne uităm la profunzime şi conţinut. Când priveşti cu duşmănie pe cel ce a muncit pentru tine, când încerci să îl dobori mişeleşte, doar pentru că vrei să te cocoţi într-un loc pe care nu îl meriţi şi pentru care nu ai muncit, atunci nu doar că nu mai ai bună credinţă, eşti un om pierdut. 
Să privim totul cu simplitate şi să căutăm esenţa şi valoarea adevărată. Acolo unde ai găsit un sprijin, o cale să comunici, o mână întinsă, fără să ţi se spună că altul e mai bun decât tine, acolo e şi profunzimea. E plină lumea de somităţi fără conţinut.
Căutaţi profunzimea, nu strălucirea ori sclipirile de moment!