Recent Posts

marți, 27 ianuarie 2009

Mama dracului de criză!

De câteva luni bune aud peste tot cum fiecare îşi exprimă opinia legată de criză. Persoane mai mult sau mai puţin avizate şi oficiale ne explică pline de importanţă cum, cât şi când ne va afecta criza economică mondială.

Recunosc deschis că nu am cunoştinţe de economie atât de temeinice încât să înţeleg ce este cu criza asta fără să-mi explice cineva. Problema este că nu am găsit încă pe nimeni care să-mi răspundă la întrebările puerile care îmi frământă bruma de creier. Dacă dai o raită prin supermaketuri sunt la fel de pline ca în perioada în care nu era criză. Cică este blocaj pe piaţa imobiliară, dar preţurile nu au scăzut nici măcar cu 10 euro. În schimb, firme mari şi mici se restrâng şi fac reduceri de personal. Companiile de publicitate îşi reduc bugetele, iar ziarele şi televiziunile intră şi ele în vria disponibilizărilor. Preţul la benzină şi motorină scade. Primăria a găsit şi ea un pretext în această „perioadă grea” pentru a nu mai astupa gropile din asfalt.

După umila mea părere, parte din criza asta este închipuită şi e folosită ca un motiv pentru a face curăţenie şi a nu plăti salarii. Cealaltă parte este tocmai produsul minţilor luminate de la BNR. Cum naiba, când toată lumea îţi spune că va veni criza, BNR impune condiţii draconice de creditare, iar pe cale de consecinţă reduce consumul. Nu trebuie să fi o somitate în domeniul economic să-ţi dai seama că dacă se reduce consumul, evident scande şi producţia...indiferent care este ea. Nu mai spun că măsura loveşte direct în sectorul imobiliare cel care devenise, pe lângă căpşunari, „motorul” economiei.

Mai sunt şi ăştia cu companiilor lor de publicitate. Se reduc bugetele. De ce dracu’ se reduc bugetele când tocmai acum lumea trebuie îmboldită, împinsă şi atrasă să cumpere şi să consume.
Într-o discuţie, un patron îi spunea directorului său: „Dacă toată lumea se restrânge, ar trebui să ne restrângem şi noi!”. Nu pentru că avea probleme, nu pentru că lucrurile nu mergeau, dar aşa e moda.

Eu cred că nimeni nu ştie ce este şi cu ce se mănâncă această mare recesiune mondială. A devenit un cerc vicios în care toţi defilează cu măsuri anticriză pentru a arăta ce om de afaceri iscusit este şi cum ştie el să depăşească situaţii limită.

5 comentarii:

Anonim spunea...

A fost odată ca niciodată un biet lustragiu care îşi câştiga existenţa, da, aţi ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau şi ieşeau dintr-o clădire impozantă din centru.
Niciodată nu ştiuse exact ce clădire este aceea în faţa căreia lucra de ani de zile, poate era o Bancă, poate era o Bursă, poate vreun Minister important însă domnii bine îmbrăcaţi care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-şi lustrui pantofii…
Lustragiul nostru era priceput în ceea ce făcea, folosea numai cremă de pantofi de cea mai bună calitate şi era vesel şi optimist. Într-un cuvânt era mulţumit cu munca lui, iar clienţii lui la fel aşteptându-şi răbdători rândul la lustruit.
Într-o zi însă s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalţi care l-a întrebat prietenos:
“Ce faci aici? Ce-i cu tine aşa de vesel? Nu ţi-a spus nimeni de criza financiară?”
Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine îmbrăcaţi care intrau în Bancă sau ce-o fi fost acolo, probabil toţi la curent cu criza.

“Poate nu le pasă de tine sau poate n-au avut suflet să îţi spună însă criza financiară e pe drum şi ne va afecta absolut pe toţi, nu va scăpa nimeni, nici măcar tu un biet lustragiu. Aşa că dacă ai un dram de minte îţi iei măsuri din timp, ca să nu fi luat pe nepregătite. Aceasta e meseria mea, sunt expert, ştiu ce vorbesc.”
După plecarea domnului binevoitor, lustragiul nostru rămase pe gânduri. Poate că întradevăr nici unul dintre clienţii lui nu îl considerase demn să îl pună la curent cu criza financiară. Noroc cu domnul cel prietenos care îi voia binele.
Aşa că lustragiul a început să ia măsuri încât să nu fie luat pe nepregătite de criza financiară. Pentru început, folosea mai puţină cremă de pantofi şi mai de proastă calitate.
Apoi a început să aloce mai puţin timp fiecărui client, după cum se spune time is money. A început să socializeze mai puţin cu aceştia, criza e criză, nu mai e timp de smalltalk.
Preocupat de criza financiara devenise îngândurat, tăcut şi îşi făcea treaba de mântuială.
Aşa că încetul cu încetul clienţii fideli cărora le plăceau veselia şi calitatea muncii lustragiului au început să se rărească.
Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era mulţumit într-un fel ciudat că domnul cel binevoitor a avut dreptate.
“Ce m-aş fi făcut dacă expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum aş fi fost probabil luat pe nepregătite de criza financiară.”

Răzvan Popa spunea...

Foarte tare. Este cea mai buna explicatie care mi-a fost oferită până acum!

Anonim spunea...

Servus Razvan...
Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei dar sunt tot mai multe voci care vorbesc despre niste "factori declansatori" ai crizei foarte interesati si motivati in a-şi spăla "găurile negre" şi banii negri, în a-şi spăla urmele şi a-şi volatiliza datoriile uriaşe... A fost apăsat întrerupătorul, iar asta le convine de minune şi unor rumâni sau unora care au mari afaceri aici şi aplică întocmai principiul... principiul dominoului. Cine cîştigă, cine pierde? Previzibil...

P.S.:
În privinţa supermarketurilor... mi-e teamă însă că lumea va merge în plimbare pe acolo, şi va cumpăra tot mai putin si din categoria "no.1"... Uită-te la ofertele lor... 3+1 gratis, 1+1 gratis... Nu prea mai vind... Problema e reală, oamenii aduc salarii tot mai mici acasa (inflatia), incep sa lucreze cite trei zile pe saptamina sau deloc... incep sa isi dea toti banii pe credite... Se cam vede cu ochiul liber iar Guvernul nu prea pare sa faca fata... Urmeaza intirzierile la plata drepturilor bugetarilor, a pensiilor, a ajutoarelor de somaj pentru sute de mii de oameni etc.? Urmeaza revolte ca in Grecia? Mi-e teama sa ma gindesc... Sper sa nu fie asa de sumbru, dar cam asa ni se zice ca va arata criza care abia ce a inmugurit!

Toate cele bune!
Flavius

Răzvan Popa spunea...

Se prea poate ca ceea ce spui tu sa se intample peste cateva luni...Dar eu rămân la părerea mea ca de aceasta criza, cel putin aici la noi, suntem si noi vinovati. Daca Guvernul de acum pare incapabil sa adopte masuri coerente, cel care a fost a ignorat totul cu premeditare, nu a luat nici o masura. Din contra ... s-a preocupat doar de rezolvarea "problemelor" lor pe ultima suta...

Anonim spunea...

criza-necriza, eu nu prea vad planuri coerente de a-i face fata... vad insa panica care incepe sa se generalizeze... in situatii din acestea logica teoriei economice este de regula data peste cap.