Recent Posts

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Candidatul altora

Dumitru Puchianu este personajul politic braşovean, trecut de la democraţi la liberali, a cărui înfăţişare nu exprimă prea mult optimism, iar unor mai slabi de înger le-ar produce chiar şi un fior rece pe şirea spinării. Cetăţeanul, om respectabil de altfel, îşi încearcă şi el norocul în nobila postură de candidat la primărie. Nimic deosebit şi ieşit din comun, poate doar faptul că este puţintel cam devreme pentru un asemenea anunţ. Dar fiecare cu boii lui, cum se spune în popor.

Ţinând însă cont de traseul său politic putem, fără să greşim prea mult, să susţinem că stimabilul domn Puchianu nu este chiar şi pe de-a întregul candidatul PNL. Şi tot pe baza istoricului său politic putem afirma cu toată responsabilitate că stimabilul în cauză este mai mult candidatul PDL. Astfel, liderul de necontestat al democraţilor braşoveni, George Scripcaru şi-a asigurat, cel puţin teoretic deocamdată, liniştea electorală pe partea dreptei.

Şi vin în sprijinul raţionamentului meu cu un fapt care este cel puţin ciudat la prima vedere. Parcul acvatic din cartieul Noua – fostul ştrand – a beneficiat până acum de trei inaugurări. Şi deşi primarul Scripcaru i-a tăiat de trei ori panglică, nici până în ziua de azi nu a fost deschis. Asta în ciuda faptului că „investitorul” chiar şi-a dat silinţa şi locul a fost amenajat corespunzător. Pe de altă parte, stimabilul domn Puchianu deţine şi el un parc acvatic suficient de cunoscut şi frecventat, amplasat undeva la ieşirea din Braşov. Datorită suprafeţei şi a investiţiei în zona Braşovului nu prea există o altă locaţie care să-i fie concurentă. Cu excepţia ştrandului de la Noua care, cel puţin pe perioada verii, i-ar fi produs suficient de multe neplăceri stimabilului domn din punctul de vedere al încasărilor. O coincidenţă reciproc avantajoasă. Scripcaru are ce inaugura în campaniile electorală, iar Puchianu îşi protejează afacerea.

Acesta este doar unul din numeroasele puncte comune, de interes personal şi de afaceri, dintre Dumitru Puchianu şi fostul său angajat Gheorghe Scripcaru, devenit între timp cosmopolitul George Scripcaru. Pe cei doi îi leagă prea multe, şi nu amintim aici decât afacerile cu tablă de la Sidex Galaţi, ca să nu fie în stare să se înţeleagă acum pentru o „amărâtă” de campanie electorală.

14 comentarii:

Claudiu spunea...

Pe aceiasi linie ca si in 2008 ...

Răzvan Popa spunea...

Exact! Doar că de data aceasta ceva mai rafinată...mişcarea!

Anonim spunea...

lasa ca sunt afaceristii vostri mai morali, sa va aduc aminte de un anume domn lupu (city club) care-si bate angajatii si incendiaza masinile "partenerilor de afaceri"(si asta e doar un singur exemplu). sunteti toti la fel deaia mi-e sila cand va cum va dati de cesul mortii de grija celuilalt dar nu va vedeti propriile lepre din partid!

Răzvan Popa spunea...

@anonim....
Corect! Peste tot sunt "lepre" ...vorba aia: "cine-i fără de păcat să arunce piatra", dar singura modalitate deocamdată să-i condamnăm este la vot!
Nu va place! Nu-i votaţi şi gata!
Pe de altă parte trebuie să remarc curajul de care dai dovada...în spatele anonimatului!

nelu spunea...

ce relevanta are numele meu?!!! era doar o parere la ce ai scris tu pe blog cu care eu nu sunt de acord in totalitate pentru ca nu dai dovada de impartialitate cand vb despre afaceri si afaceristi dubiosi aciuiti prin partide. de unde interesul asta pentru un nume?!!daca vrei un nume ti-l pot da pe un mail personal nu sa apara public,dar chiar nu vad relevanta sau vitejia daca postez cu nume sau nu.

nelu spunea...

apropos ca vb de curaj...vrei sa scrii ceva si despre afacerile celor din psd? si atunci nu numai ca-ti dau numele meu, ba mai mult, ne putem si vedea sa te felicit pentru curaj si o sa pot spune "uite un politician curajos si impartial, am sa-l votez!!"..dar stiu ca nu se va intimpla asta pentru ca asta ar insemna sa vb de curaj de ala adevarat , nu despre ce vorbesti tu ca nu-si scrie numele un anonim la o postare pe net.sunteti toti la fel, nu te cunosc personal dar se vede zilnic in romania nivelul politicienilor din Romania, arivisti,orgoliosi,agramati(Vanghelie!!!!),violenti in limbaj ...trist, nu crezi?!

Răzvan Popa spunea...

@nelu
Numele nu are nici o relevanta. Ti am si raspuns la comentariu, iar chestiunea cu "anonimul" era una de principiu. Nu-mi place sa discut cu "anonimi"
In alta ordine de idei ai corecta dreptate...nivelul politicienilor este cel enuntat de tine. Dar in egala masura este adevarat ca acelasi este si nivelul societatii care genereaza aceasta clasa politica.
Afaceristii nostri nu sunt deloc mai morali, poate ca unii fac afaceri mai urate...dar eu nu despre afaceri am scris. Ci despre relatia stransa dintre Puchianu si Scripcaru bazata pe un interes de afaceri. Nu am spus niciun moment ca afacerile lor sunt oneroase sau nu...Probabil ca nu s-a inteles foarte exact. Poate ca va veni si momentul cand vom discuta cu cartile pe masa despre afacerile politicienilor brasoveni, de la toate partidele, dar s-ar putea ca atunci lumea sa-i lapideze.

nelu spunea...

ai dreptate cand spui ca provin din randul societatii , de aceea a spus cineva ca fiecare tara i-si merita conducatorii care-i are...deci daca lucrurile stau asa , nu cred ca se va intimpla partea cu lapidarea. cat despre momentul cand se va discuta cu cartile pe masa, lasa-ma sa-ti spun ca acest moment nu va veni niciodata,pentru ca nimeni nu are curajul si nici interesul , pentru ca dupa cum spuneai exista interese de afaceri intre politicienii de la acelasi partid dar si interese transpartinice. interesele din afaceri nu ar fi asa tare de condamnat cat latura ilegala a afacerilor politicienilor, pentru ca pana la urma orice afacerist cat de mic cauta sa-si apere afacerea , sa-si vada interesul. iar "interesul"statului in toata aceasta increngatura asta este sa apere legea! lucru care la noi nu se intimpla pentru ca politicienii sunt si afaceristi si legiuitori si formatori de opinie si detinatori de trusturi media ...deci spune lucrurilor pe fata cat mai repede daca tot vb de curaj, uite eu mai dau un ex: Gontea cu afacerea din sacele si vilele de acolo, cum a reusit el sa fure o firma privata de tamplarie termopan pentru 100 de case, iar in momentul in care patronul si-a cerut banii a fost amenintat ca nu o sa mai faca afaceri in bv niciodata daca nu tace din gura(ba chiar a fost vizitat de un individ din bucucresti si amenintat cu pistolul!)! vb despre lucrurile astea razvane si o sa castigi respect ca si politician , pana atunci , doar vorbe!eu am dat doua nume, tu cu cate vi la "schimb"?:)

Răzvan Popa spunea...

Poate că momentul despre care vorbim va veni! Din principiu nu mă pronunţ asupra corectitudinii unor afaceri. Cel mult mă întreb dacă sunt sau nu legale.
Afacerile transpartinice sunt corecte din punctul meu de vedere atâta vreme cât nu afectează politica de partid. Când afacerile influenţează prea mult politica lucrurile nu mai sunt în ordine.
În ceea ce priveşte politicienii care sunt şi afacerişti şi legiuitori şi aşa mai departe eu sunt de părere că trebuie să existe fie o limită fie o separare foarte clară. Adică cine vrea să facă afaceri, să facă afaceri, iar cine vrea să facă politică să facă politică. Este un subiect mai vast care poate fi dezbătut pe larg. Oricum ideea este că aşa ceva nu se poate face fără concursul societăţii civile.
Nu am să dau nici un nume de politician-afacerist din PSD. Nu pentru că nu ar exista şi nici pentru că mi-ar fi frică. Îţi spun foarte sincer că nu o fac din simplul motiv că statutul partidului nu îmi permite să fac acest lucru public. Îmi place să cred despre mine că sunt un om corect. Un om politic este primul care trebuie să respecte legea (statutul este legea fiecărui partid)şi eu nu vreau să încalc statutul partidului. Dar într-un mediu privat putem purta o discuţie despre afacerile transpartinice!

nelu spunea...

Invarti vorbele frumos din condei Razvane, (permite-mi sa ne tutuim) dar pentru mine "statutul partidului" suna a legea omertei!Cat despre concursul socitatii civile, daca e sa ma refer strict la mine , pot spune ca eu am facut multe pentru tara si mine in acelasi timp, am fost la munca 5 ani afara din tara (suficient cat sa vad lucrurile altfel acuma), am adus cateva mii de $ pe care i-am investit dand de lucru la cativa oameni pentru o perioada de timp dar acum am inchis afacerea din motive de"criza"(traducere: decizie imbecila a domnului Nita de la PSD de a introduce impozitul minim ,printre altele), dar cred ca acum e si timpul politicienilor...trebuie sa dati si voi ceva ,nu numai statuturi de partid care sa va impuna tacerea si sa acopere modul pagubos de a administra Romania.Sunt atat de multe de spus dar chiar nu vreau sa-ti rapesc timpul pentru ca stiu sigur ca ce spun eu nu e strain pentru tine.

Răzvan Popa spunea...

Din timp nu îmi răpeşti pentru că întotdeauna îmi face placere să discut cu cineva care din când în când mă mai aduce cu picioarele pe pământ. Recunosc, fără falsă modestie, că uneori mă mai las dus de val!
Mă vad nevoit să fac o rectificare...Impozitul minim a fost introdus de ministrul finantelor Pogea. Constantin Nita a discutat despre impozitul forfetar care este o altă discutţie.
În altă ordine de idei cred că ai dreptate. Politicienii trebuie să facă mai mult...dacă pot. Dacă nu...să plece şi să ne lase!
Statutul partidului nu este deloc o omerta. Este un regulament pe care trebuie să-l respectăm dacă avem pretenţia să fim respectaţi. Poate că sunt naiv...dar prefer să fiu încadrat la categoria naivi, decât la ticăloşi!

nelu spunea...

Intr-adevar , era vb de forfetar, am gresit eu.

nelu spunea...

Asta e o mica parte din Romania girata de policienii trecuti si actuali, este vb de un reportaj facut de Pro Tv, rugamintea mea este sa te uiti pana la sfarsit pentru ca este vorba despre oameni din frumosul nostru oras...http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/revolutionarii-de-carton-duminica-la-romania-te-iubesc.html

Răzvan Popa spunea...

Merci...L-am văzut când a fost difuzat...Trist...Mi-a lăsat un gust amar!