Recent Posts

luni, 7 martie 2011

Un joc complex de strategie

De fiecare dată în perioada premergătoare alegerilor, în orice partid politic au loc mişcări interesante. Aşa e natura lucrurilor şi nu se întâmplă numai la noi. Se reaşează piesele pe tablă. Se schimbă garnitura, se fac strategii, se disimulează şi se caută întotdeauna soluţia câştigătoare. Aparenţele pot fi înşelătoare sau doar e indusă această idee. Fiecare caută să obţină maximum posibil în funcţie de poziţia pe care o deţine, de influenţă, de determinare şi nu în ultimul rând de banii de care dispune. Pentru că este adevărat, ne place sau nu, dar politică fără bani nu se poate face.

Evident că apar supărări, frustrări şi nemulţumiri. Bătălia pentru un loc eligibil, pentru o poziţie de candidat, este deschisă şi se duce pe toate fronturile. Unii vor să candideze, dar nu conving. Alţii se impun prin muncă şi devotament, în timp ce pentru câţiva drumul este uşurat de generozitatea cu care oferă sponsorizări. Dar nu toţi reuşesc. Uneori criteriile de selecţie sunt ciudate şi parcă nu au legătură cu realitatea, dar au la bază interese strategice şi politice şi mai puţin electorale în prima fază.

Politica este un joc complex şi interesant. Un joc de strategie în care trebuie să-ţi calculezi foarte bine mişcările. Să anticipezi şi prevezi, să drămuieşti resursele şi nu în ultimul rând să ştii să te repliezi atunci când încasezi o lovitură. În politică nu există eşec! Ci doar o reorientare, o schimbare de opţiune, o modificare a unghiului de abordare a lucrurilor astfel încât să faci faţă unei noi provocări dintr-o altă postură. Cineva spunea la un moment dat că politica este pentru cei cu nervii şi ficatul tare pentru a putea încasa lovitură după lovitură. Iar cea mai mare virtute a unui politician este răbdarea.

Eu am şi ficatul tare şi nervii proaspeţi, dar am şi suficient de multă răbdare.

2 comentarii:

Cara-Giale spunea...

E clar, acuma fiind încercuiţi, ca un bun comandant de atelaj, poţi spune clar şi răspicat : Putem ataca oriunde în orice direcţie !

razvan popa spunea...

Categoric! Fara nici un fel de rezerva!