Recent Posts

duminică, 12 iunie 2011

Dar pe noi nu ne întreabă nimeni ce vrem?

Pun şi eu o întrebare de simplu cetăţean: „Pe noi de ce nu ne întreabă nimeni ce părere avem despre reîmpărţirea asta administrativ teritorială? Poate o vrem sau poate nu!” Nu vreau să fac nici un fel de analiză pentru că nu îşi are locul aici. Toată lumea, mai mult sau mai puţin avizată şi documentată, dezbate şi răsuceşte pe toate părţile subiectul. Însă trag concluzia că toată zbaterea asta publică, mediatică şi civică, nu are nici un sens. Adică tătucul naţiunii ne-a dat de înţeles din prima zicere pe acest subiect că voinţa poporului se va exprima în acest caz doar prin vocea aleşilor din parlament. Prin asumare de răspundere din partea Guvernului.

Într-o chestiune care va afecta în mod direct fiecare cetăţean al acestei ţării, Traian Băsescu nu consideră oportun şi justificat referendumul. Nu i se pare că şi noi ar trebui să ne exprimăm cu privire la o asemenea decizie care va modifica modul de viaţă al tuturor celor 21 de milioane (sau câţi mai suntem pe aici) de români. Nu numai al adulţilor sau a celor cu drept de vot, dar şi al copiilor.

În schimb preşedintele consideră că opinia poporului este absolut vitală când se pune problema scăderii numărului de parlamentari şi a desfiinţării unei camere din Parlament. Din punctul meu de vedere asta seamănă cu folosirea referendumului doar în scop electoral, ca pretext pentru a intra în campanie electorală.

Treaba asta cu referendumul este cam aşa: La mine în oraş vine cineva şi mă întreabă dacă vreau ca în consiliul local să fie 11 sau 21 de consilieri. După care intră la mine în curte îmi dărâmă gardul, îmi face curte comună cu a vecinului, dar nici pe mine şi nici pe vecin nu ne întreabă dacă vrem.

Nu discut nici de avantaje, nici de dezavantaje. Sunt convins că sunt şi de unele şi de altele. Cred însă că ar fi fost nu numai oportună, dar şi corectă o consultare publică pe această temă a reîmpărţirii administrative a ţării. Pe noi, cei care plătim pentru toate trăsnăile ce le trec prin cap unora care se cred lideri istorici ai unei naţiuni, nu ne întreabă nimeni ce vrem?

4 comentarii:

Tofan Flavius-Calin spunea...

Foarte bun punct de vedere. Pt. daca eu unul ma trezesc intr-o dimineata ca sunt locuitorul judetului "nr, 7" sau "Centru atacant" sau mai stiu eu ce denumire, fara sa fiu intrebat, am 2 optiuni.
1. Caut cativa ortaci si dam foc la prefectura, fara sa intrebam daca e voie...
2. Daca nu gasesc destui ortaci sa vina cu mine, plec in p..a mea din tara asta de limbrici amortiti pe care a pus gheara partidul asta de infractori, numit PDL.

Răzvan Popa spunea...

Sunt două puncte de vedere interesante, dar din păcate doar ultimul este realizabil.
Nu cred însă că plecatul este o soluţie.

Mircea Suman spunea...

Cate intrebari ni s-au pus in ultimii 7 ani? Atata timp cat romanii rabda, fara nici un fel de riposta, nimeni nu-i va intreba ce pareri au!

Răzvan Popa spunea...

Aici aveţi perfectă dreptate...Românii nici au vrut niciodată să li se ceară părerea. Implică prea multă răspundere. Noi vrem un tătuc care să decidă pentru noi, să ne spună ce este bine şi ce nu...