Recent Posts

duminică, 19 iunie 2011

Eterna şi fascinanta Românie

Pentru că duminică a fost vreme frumoasă, mi-am luat copii şi nevasta şi am plecat într-o plimbare până în Poiana Braşov. Când am ajuns acolo era în plină desfăşurare campionatul naţional – sau ceva de genul acesta –de drifting, chiar în parcarea mare de la intrarea în Poiana. Un poliţist agitat ne-a făcut semn să mergem să lăsăm maşina în parcarea de la Şura Dacilor.

Chiar lângă parcare, pe un spaţiu verde este amenajat un loc de joacă pentru copii. Nu e mare lucru, doar nişte leagăne şi o învârtitoare. Spectacolul pe care l-am văzut acolo în timp ce-l dădeam pe leagăn pe fiu-meu cel mare mi-a reamintit de ce este România şi eternă şi fascinantă.

O gaşcă de ţigani (rromi – pentru cei care se dau apărătorii drepturilor omului) se instalase confortabil la iarbă verde chiar acolo. E drept că locul de joacă nu este delimitat şi este amenajat printre nişte brazi. Erau trei generaţii acolo. Copii alergau ca apucaţii, zbierau şi săreau din leagăne ca bezmeticii. Pe iarbă, la umbra brazilor, tolăniţi pe nişte pături mov, zăceau tolăniţi bunicii. Cu ochelari de soare la ochi, fără papuci, doar în şosete flauşate, zăceau toropiţi de căldură mormăind din când în când câte ceva unul către celălalt. În jurul lor erau împrăştiate pahare de plastic, peturi de suc şi multe, foarte multe coji de seminţe negre.

Generaţia a doua dăduse în mintea copiilor. Un magraon cât un dulap încerca rezistenţa leagănelor. Rândea ca prostul şi răcnea în gura mare ceva pe limba lor în timp ce se bălăngănea în leagănul pentru copii. Din fericire acesta a trecut testul de rezistenţa. După ce s-a plictisit, huiduma a trecut la o învârtitoare pe care s-a suit împreună cu un puradel chel şi slab. Învârtiroarea a rezistat şi ea cu bine presiunii la care  a fost supusă. Vorbea tare, scuipau seminţe şi se maimuţăreau fără să se sinchisească de ceilalţi oameni din jurul lor.

La un moment dat, bătrânul, ridicat într-un cot, a gâjâit o comandă scurtă şi toată lumea s-a pregătit de plecare. Şi-au scuturat păturile roz de seminţe, le-au împăturit şi s-au îndreptat cu toţii către maşină, un microbuz Mercedes cu numere de Braşov.

Au lăsat în urma lor un aşternut de seminţe, paharele de plastic şi peturile goale.

6 comentarii:

Alex spunea...

Domnule Razvan, din pacate cu astfel de momente ne intalnim fiecare pe oriunde mergem. Eu din pacate am parte de aceste momente zi de zi. Cum ies din scara in fata blocului, unde este amenajat un parc de joaca pentru copii, ii vad intinsi pe iarba cu nelipsitele lor seminte negre. Bineinteles ca dupa ce pleaca nu fac si curatenie... Aceasta este Romania in care am ajuns sa traim!

Răzvan Popa spunea...

...din păcate! Este greu de spus ce putem face...dar cred că cel mai simplu este să se aplice legile şi regulamentele şi pentru ei şi să lăsăm mai moale placa cu discriminarea şi integrarea rromilor în societate. Ei fac parte din societate şi trebuie să respecte regulile pe care le respectăm şi noi.

Alex spunea...

ce legi sa li se aplice.. sa fim seriosi.
Acum ceva vreme eram in pasaj la hidromecanica si am asistat la o scena absolut incredibila. Doi jandarmi il intrebau pe un tigan care statea la cersit cate amenzi are pana acum, la care tiganu fara pic de rusine vreo 60 deja. Jandarmul ramane cu gura cascata si ii mai adreseaza o intrebare " ai de gand sa platesti vreo amenda? ". Banuiesc ca va dati seama care a fost raspunsul tiganului...Astia nu au respectat regulile niciodata si nici nu vor incepe de acum.

Răzvan Popa spunea...

Dar cu noi ce se întâmplă dacă nu respectăm regulile şi legile? Suntem executaţi silit dacă nu plătim amenzi, suntem judecaţi în tribunale şi dacă este cazulbăgaţi la zdup. Nu văd care este motivul pentru care lor nu li se poate aplica acelaşi tratament!

Alex spunea...

ar incepe sa strige in stanga si in dreapta ca sunt discriminati daca sunt pusi sa plateasca taxele si amenzile dobandite de-a lungul anilor.

Anonim spunea...

Executati silit pe baza caror bunuri sau venituri???