Recent Posts

vineri, 13 aprilie 2012

Un ziar (prost) de sport

Zilele trecute mi-a picat în mână un ziar de sport.  Nu pot spune că sunt un consumator de presă sportivă, dar nici nu o ignor. Urmăresc, de regulă, ştirile sportive. Mă uit pe prima pagină. Fotbal. Poze şi text de la meciul Dinamo – FC Vaslui. Merg mai departe. Pagina 2. Fotbal. Mai departe…tot fotbal. Ştiri despre Răzvan Lucescu, Gigi, Borcea şi evident Sandu şi Mitică. Alte pagini. Alte ştiri. Tot din fotbal. Bombele sexy cu care se încurcă fotbaliştii autohtoni, pariuri, blaturi şi arbitrii corupţi. Ajung la ultimele pagini. Ştiri, analize, cronici despre fotbal intern.

Nu găsesc nicăieri o ştire, măcar de coloană, despre unul din multele alte sporturi care se practică în ţara asta. Mă gândeam că voi găsi cel puţin câteva cuvinte despre fotbalul internaţional. Dar m-am înşelat.  Nu mă aşteptam să găsesc ceva despre campionatul indian de criket sau despre echipa fanion de polo călare din Singapore. Însă ceva ştiri despre alte sporturi credeam că pot afla.

Împachetez ziarul şi mă mai uit odată la numele publicaţiei – “Gazeta sporturilor”. SPORTURILOR….Care sporturi? Îl arunc la gunoi şi mă întreb pentru ce naiba l-am cumpărat. Îmi aduc aminte…pentru DVD –ul cu desene animate…

miercuri, 11 aprilie 2012

Strategie…cu “iepuri”

Orice manual de specialitate explică pe înţelesul tuturor una dintre cele mai simple strategii electorale. Vorbim aici de speţa locală în care miza este bătălia câştigării majorităţii în Consiliul Local. Cum partidul aflat la putere – să-i spunem generic PDL – este pe cale (potrivit sondajelor) să piardă alegerile locale şi implicit majoritatea în Consiliul Local în favoarea unei alte alte formaţiuni – să-i spunem generic USL, nu se poate aplica decât o singură strategie. Cei cărora am decis să le spunem PDL nu mai pot convinge electoralul să-i voteze astfel încât să aibă majoritatea. În acest moment “cheie” sunt aruncate în luptă aşa-numitele “cozi de iepure”. “Coada de iepure” sau “iepurele” este o momeală folosită în cursele de ogari pentru ca animalele să alerge pe pistă după o pradă falsă  spre deliciul spectatorilor.

Dar după cum spuneam “iepurii” intră în cursa electorală. Se trezeşte un anume cetăţean care locuieşte în Scheii Braşovului – să-i spunem Alexandru Petrescu – să-şi anunţe candidatura ca independent  pentru un loc în Consiliul Local. Foarte bine. E dreptul lui. De unde ia cei mai mulţi votanţi? De la nehotărâţi şi eventual USL!

Dar potrivit tuturor calculelor se pare că un singur iepure nu ajunge! Va fi lansat şi cel de-al doilea. Un alt cetăţean de bine din sânul comunităţii –haideţi să-i spuneam pur aleatoriu  Stoica Enache – îşi va anunţa candidatura pentru un loc de “independent” în Consiliul Local. Foarte bine. E dreptul lui. De unde ia cei mai mulţi votanţi? De la nehotărâţi şi eventual USL!

Miza este ca cei cărora le-am spus USL să nu obţină majoritatea în Consiliul Local. Dacă cei cărora le-am spus PDL nu pot avea majoritatea, atunci schema tactică spune că nimeni nu trebuie să deţină mult râvnita majoritate. În felul acest două voturi contează enorm şi ele pot veni de la “independenți”.

Oricum, orice asemănare cu nume, fapte sau personaje reale şi locale este pur întâmplătoare!