Recent Posts

miercuri, 12 septembrie 2012

O decizie asumată!

Accept provocarea lui Sebastian Dan din simplul motiv că am ferma convingere că ceea ce a scris acolo este generat de o necunoaştere a unor amănunte care de cele mai multe ori fac diferenţa.

În primul rând, şi vreau să fac precizarea asta pentru acurateţea informaţiei, nu mai există CET. Există Tetkron şi Bepco. CET Braşov nu mai furnizează agent termic. Pe de altă parte, dacă este să discutăm despre racordarea şcolilor, din punctul meu de vedere este o decizie justificată şi oportună. Şi dacă este să fim corecţi până la capăt şi riguroşi în cheltuirea banului public, atunci, putem observa dintr-un calcul simplu că economia la bugetul local cu această mişcare, ar fi de peste 300 milioane de lei vechi în acest an. Adică…bugetul local plăteşte cheltuielile de întreţinere a grădiniţelor, școlilor şi liceelor din Braşov, implicit şi facturile la gaz. Bani care se duc la o firmă din Franţa. Dacă facem un calcul comparativ rezultă că pentru aceleaşi suprafeţe, la aceeaşi cantitate de energie termică, bugetul local va trebui să plătească Tetkron anul acesta, cu peste 300 milioane de lei  mai puţin decât dacă ar fi plătit la GDF Suez. Bani care rămân în Braşov. Nu îţi trebuie cinci facultăţi ca să-ţi dai seama că este o decizie oportună şi justificată. Evident că centralele şcolilor în care s-au băgat bani cu ani în urmă rămân acolo unde sunt, adică la şcoli, şi vor fi folosite ca soluţie de rezervă în caz de avarie.

Preţul gigacaloriei este scăzut şi va rămâne aşa chiar dacă gazul şi energia electrică vor creşte, nu pentru că Beico suportă scăderea. Nu a zis nimeni niciodată aşa ceva. Bepco suportă parte din pierderile din sistemul de transport şi distribuţie alături de Tetkron pentru că aşa cred că este corect şi echitabil.

Nu trebuie să ai cinci facultăţi să-ţi dai seama că dacă am pierdere de 70% pe reţea, pot fac contorizare individuală până nu mai pot…că o fac degeaba. Logic mi se pare ca mai întâi să redimensionez o reţea proiectată pentru 80.000 de abonaţi, şi mai apoi să reduc pierderile şi să fac contorizarea individuală. Acestea sunt lucruri care se fac şi oricine doreşte le poate verifica.

Iar dacă este să discutăm despre echitate lucrurile chiar nu trebuie privite atât de simplist. Cât de echitabil este, mergând pe logica lui Sebastian Dan, ca cei care nu folosesc niciodată reţeaua de transport public de călători să plătească subvenţie pentru aceasta? Sau cât de echitabil este ca un contribuabil din Bartolomeu să plătească pentru reabilitarea unei străzi sau a unei scoli din cartierul Astra? Cât de echitabil este ca cei din Schei să plătească pentru o şosea ocolitoare care chiar dacă nu ar exista, traficul greu tot nu i-ar afecta? Sau contribuabilul din Făgăraş să plătească pentru asfaltarea unui drum judeţean care leagă Braşovul de Tărlungeni? Şi exemplele pot continua. Echitate nu înseamnă ca din taxe şi impozite să se finanţeze exclusiv serviciile şi investiţiile de care beneficiază doar respectivii contribuabili.

În concluzie este o decizie asumată de a aşeza pe criterii şi principii corecte un serviciu public care poate fi eficient şi ieftin pentru populaţie aşa cum este majoritatea ţărilor din Europa. Şi nu în ultimul rând este o diecizie asumată de a nu lăsa de izbelişte peste 30.000 de braşoveni care mai beneficiază de acest sistem.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Razvane, ce-i cu abonementele ptr. elevi? Ati cam pedalat pe subiectul asta, nu ne aburiti (din nou), nu?

Răzvan Popa spunea...

Nu. Se vor da incepand de saptamana viitoare!

Anonim spunea...

I have to thank you for the efforts you've put in writing this website. I really hope to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now ;)

my web page; hip to waist ratio

Anonim spunea...

Wooow deja incep sa ma ingrijorez foarte foarte tare de cine conduce Brasovul :))

Razvan Popa viceprimar ... ma pufneste rasul... doar un scandalagiu de tabloid de 2 lei care acum e si viceprimar... vai de steaua noastra!

ma pufneste rasu plansu....

vorba aia ca in bancul cu tava de cacat si politistul....