Recent Posts

miercuri, 3 decembrie 2008

Autocenzură, obedienţă şi pupincurism

„O să promovăm un proiect de lege care să reglementeze afişajul stradal în campania electorală. Aşa cum televiziunile funcţionează după o lege în perioada de campanie, aşa va trebui să reglementăm şi afişajul stradal pentru a nu se mai ajunge la abuzurile de acum ale primarului!”
„Vom solicita un control al Curţii de Conturi la Primăria Braşov, dar vom cere o echipă de la Bucureşti pentru că în cei de la Braşov nu avem încredere!”


Cele două fraze au fost enunţate de nimeni altul decât „proaspătul” deputat Constantin Niţă în prima conferinţă de presă după alegeri. Primul enunţ poate fi considerat o prostie. O utopie, o aberaţie sau pur şi simplu o idee spusă la nervi. Poate fi considerată orice, dar din punct de vedere jurnalistic este o ştire.

Cea de-a doua înşiruire de cuvinte vrea să arate că inspectorii Curţii de Conturi Braşov sunt fie incompetenţi, fie corupţi atunci când vine vorba de Primărie şi măreţul ei conducător. Şi aceasta poate fi considerată o părere politică sau o afirmaţie fără acoperire, dar în orice caz nu poate fi ignorată pentru că este o ştire de presă.

Şi totuşi, „extraordinara” presă din Braşov, cu excepţia căncescianului „Braşovul Tău” nu a catadicsit să preia informaâia. M-am întrebat, fireşte, care au fost motivele pentru care au preferat să scrie bla bla – uri de genul „mulţumim electoratului..., nu înţelegem de ce au votat aşa..., am avut o campanie curată...”, şi altele, iar cele două ştiri au fost ignorate.
După o îndelungată, atentă şi profundă analiză am identificat două posibile răspunsuri:

1. Lipsa de profesionalism şi incompetenţă. Incapacitatea de a face diferenţa între o ştire de presă şi părerile politice ale unui parlamentar.

2. Autocenzură, obedienţă, pupincurism.

Cred că prima variantă nu stă în picioare. Pot înţelege că unul din ziariştii prezenţi la conferinţa de presă este lipsit de expe rienţă şi profesionalism. Poate nu a fost atent sau poate nu i se pare important. Dar atunci când în nici unul dintre ziarele la care scriu nu publică una dintre cele informaţii, este evident că prima variantă se exclude din start.

Şi atunci rămâne valabilă varianta nr.2. Din obedienţă şi dintr-un impuls pupincurist, presa braşoveană a ajuns să se autocenzureze ca în vremurile de glorie a comunismului. Deontologii presei locale au ajuns să nu mai publice nici un fel de informaţii care ar putea perturba liniştea spirituală a suveranului local. Curg râuri de cerneală despre fiecare râgâitură eliberată de primul bărbat al oraşului. Informaţiile care pot aduce leziuni personalităţii Unicului nu sunt demne de a fi publicate. Presa din Braşov este liberă. Ea doar se autocenzurează pentru că este servilă, umilă şi îi place să-l pupe în cur pe Scripcaru.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Imi pare rau ca observi acest fenomen abia dupa 6 ani.. Cam din vremea de cand Nita si Cancescu s-au hotarat sa-l termine pe Ghise si sa-l faca pe Georgica primar.. Si acum, tocmai Nita se plange de Scripcaru.. Nu avem cu totii primarul pe care ni l-am dorit? E drept ca el ii cam scuipa intre ochi si pe Nita si pe Cancescu si pe altii care l-au adus in postura actuala...

Anonim spunea...

Fiecare are pupincuristii lui. E drept ca unii au tiraj/audienta mai mare decat altii. Din fericire toti o au mica :) Ca dovada faptul ca niciunuia nu i-a iesit cum a vrut! (Auto)cenzura in presa brasoveana dateaza de mult timp asa ca nu te mai plange!

Răzvan Popa spunea...

Nu mă plâng de autocenzura...doar o constat...E drept că funcţionează de mult timp, dar niciodată nu a fost însoţită de atâta pupincurism şi linuşeală faţă de cineva. Şi PSD şi PNL au avut pupincuriştii lor, dar întotdeauna a existat şi partea cealaltă. Acum nu mai este aşa...A avut grijă Scripcaru, cu largul concurs al patronilor de presă, să nu mai existe şi partea cealaltă.

În altă ordine de idei nu-mi place ideea că dacă autocenzura există de mult timp nu trebuie să mai vorbim despre ea. De asta s-a ajuns în situaţia asta pentru că acceptăm noi şi cei direct implicaţi (ziarişti) acest tip de a face presă...

Anonim spunea...

Ziaristii sunt principalii vinovati dupa parerea mea.. Nimeni nu te poate obliga sa scrii ceva daca nu vrei. S-au vandut si s-au vandut ieftin de tot. Ai dreptate, ar trebui sa vorbim cat mai des despre ce se intampla in presa brasoveana. Din pacate doar la ocazii speciale ne mai aducem aminte. Ne-am obisnuit sa luam situatia ca atare. Eu pana de curand m-am multumit sa citesc ce scrieti voi fara sa particip.. Sper sa citeasca multi ce se scrie pe bloguri si sa inceapa sa participe cat mai multi. Nu cred ca astfel putem schimba mare lucru dar putem fi siguri ca aici ne exprimam liber si nu ne cenzureaza nimeni.

sebastian dan spunea...

Îmi place la Răzvan că se ofuscă doar când e vorba de altă presă în afara celei de la PSD. Păi în afara de căncescianul Braşovul Tău, poate avem explicaţii de ce Niţăscianul post de televiziune Nova TV face jocuri la georgici, cu largul concurs al unui individ pe care nu-l numesc. Oi fi subiectiv, dar e mişto să pui pe cineva (un ziatist) la zid. Şi încă ceva, cât timp a exista un ziar/post de tleviziune sau radio, care mai difuzează şi alte informaţii (auto)cenzurate de patronii de presă, e un semn bun: nu am revenit în comunismul şi dictatura mult iubită de mulţi politicieni...

Ovidiu Eftimie spunea...

poate nu s-a scris pentru că despre chestiunile acestea s-a cam tot vorbit şi lumea nu-l prea crede pe Niţă în stare să trimită greii curţii de conturi la Braşov să-i rupă capul lui Georgică.

Niţă nu prea e perceput ca un politiciant atât de viteaz cât să şi facă o chestiune de genul ăsta. Căncescu promite săptămânal câte-o amendă lui Scripi sau procese şi n-am prea văzut nimic.

Răzvan Popa spunea...

@Sebastian Dan
Daca citeai cu atentie vedeai ca acolo scria că în afară de Braşovul Tău nimeni nu a scris. Eu mă refer în special la presa scrisă. Nu exclud neapărat televiziunile, dar acolo sunt alte reguli.
Nu mă ofusc deloc. Constat un aplomb deosebit pentru autocenzură atunci când vine vorba despre informaţii care îl pot deranja pe Scripcaru. Dacă vouă vă place, e treaba voastră, mie nu-mi place şi o să o spun de fiecare dată.
Despre jocuri, cred că sunt făcute în egală măsură de toată lumea, în funcţie de interese.

@Ovidiu Eftimie
Dar despre proiectul de lege...Nu s/a mai vorbit niciodată concret despre aşa ceva.Nici aia nu este o ştire?
Să nu fiu greşit înţeles....Nu mă oftic că nu au fost date ştirile, dar nu pot să nu remac faptul că toate băşinile lui Scripcaru sunt trase pe nas de presă de parcă ar fi parfum Dior, iar ce spun ceilalţi nu are nici o valoare...şi se mai scornesc şi o serie întreagă de scuze pentru asta.

Anonim spunea...

azi, la tv, dl Nica de la PSD a zis, chicotind ca o fata mare cu vaginul rerecusut,ca toate vorbele urate din campanie sa ramina acolo, ca asa e in campanie,pentru ca de fapt pedeleii sunt oameni bravi....pai scarba asta am mai incecat-o si cu alde puchi si cance.
ce-o sa mai rad acum si de Nita cand o ajunge la guvernare cu pedeleii si va trebui sa pupe unde tocmai scuipa...cam atata credibilitate au proiectele anuntate in conferintele de presa de la partide...si de aia unele ziare se sterg la fund cu ele ....

Anonim spunea...

:) mi-a placut faza cu "vaginul rerecusut", ca plastica a limbajului... Eu pe 1 Decembrie ziceam asa (fara sa-mi arog, desigur, patentul): "Cred că în acest moment România atinge apogeul curvăsărelii politice, încercîndu-se în văzul lumii o delicată operaţie de himenoplastie pentru întregul pluton de prostituate de lux de la vîrful stabilimentului nostru politic."
In orice caz asa e si in politica si, din pacate si in presa... Dar nu mai e nimic nou... Astia suntem...

Răzvan Popa spunea...

@Anonim

Aproape corect până la remarca referitoare la proiectele cu care ziarele se şterg la fund...Cum naiba se face că ziarele astea atât de verticale şi echidistante (un fel de vestale ale presei locale)nu se şterg la fund cu proiectele, proiecţelele, părerile, frânturile de idei, sclipirile şi cugetările primarului Scripcaru?

Anonim spunea...

poate pentru ca cu ziarele astea se sterge chiar scripi la fund!!!??? ( de unde si paloarea lui, ca tushul e toxic!!! hi! Hi! HI )

Anonim spunea...

Poate pt ca din 10 gandiri de idei (din care 2-3 sf) ale scripiotului se realizeaza vreo 3-4, pe cand din 10 proiecte (din care 6 pertinente, concrete si chiar necesare) ale lui Nita prind viata 0,1 ?