Recent Posts

miercuri, 10 iunie 2009

O altă scrisoare pentru liceeni

Celor care nu au înţeles absolut nimic din scrisoarea lui Tudor Chirilă adresată unei generaţii de liceeni labilă psihic şi care se dezvoltă fără nici o noimă, le ofer o altă variantă.

Noi am pierdut. Dar voi, mai aveţi o şansă...Noi am fost fericiţi că am descoperit Coca-cola şi bananele şi am crezut că dacă noi citim, şi ei vor citi. Şi am crezut că toţi vom progresa şi ţara o să aibă o scăpare. Noi ne-am înşelat. Erau lucruri mult mai importante decât Cola şi banenele. Femei, băutură, prafuri sau iarbă. Unii dintre noi au plecat de aici. Câştigă bani acolo şi tânjesc după oraşul ăsta împuţit. Nişte fraieri. Mai bine stăteau aici, nici nu trebuiau să muncească, se plângeau că sunt şomeri şi poate primeau şi ajutor social. Era suficient. Voi însă, voi aveţi o şansă. Nu vă luaţi după ei. Nu plecaţi. Voi aveţi şansa.
Gândiţi-vă la furat. E calea cea mai simplă. Ştiu că aţi aflat că aşa te îmbogăţeşti.Dacă ai pământ sau dacă faci afaceri cu statul. Ştiţi voi ceva despre tva şi despre cum ai putea să-l furi, dar nu vă e foarte clar. Ăsta este drumul dacă îi urmaţi pe cei care au experienţă şi au mai făcut lucrul acesta. Cu cât furaţi mai mult, cu atât veţi avea mai mult fără să vă rupeţi cârca muncid ca proştii, iar copiii copiilor voştrii vă vor moşteni averea şi nici ei nu vor trebui să muncească cinstit. Asta este şansa.
Nu are rost să citiţi. Nu citiţi decât Click, Can Can sau Libertatea. Citiţi doar ce vă pică în mână şi are legătură cu lumea mondenă. Nimic nu e mai important decât să fi la curent cu ultimele noutăţi din lumea show bizz – ului. Să nu fiţi uniţi. Să nu vă înhăitaţi. Pentru că dacă faci parte dintr-o haită de oameni deştepţi trebuie să te supui regulilor şi poate chiar să împarţi ceva cu ei. Unul singur dintre voi s-ar putea să fie mâncat. E foarte bine. Unul mai puţin. Nu trebuie înlocuit. Vă rămâne mai mult vouă. Trebuie să-i dominaţi. Cu gândul că veţi fura mai mult ca ei. Asta e calea cea simplă care vă va asigura un viitor liniştit. Ce-o să faceţi cu milioanele? Ce-o să faceţi cu munţii de bani? O grămadă de lucruri. Vă puteţi permite orice. Nimeni nu vă îndreabă câte clase aveţi şi ce ştiţi să faceţi. Trebuie să ai vilă şi o maşină ultimul răgnet.
Profesorii sunt nişte amărâţi idealişti care nu au fost în stare să-şi facă un rost în viaţă. Vă sâcâie şi vă obligă să învăţaţi. Mai important este câţi bani au părinţii voştrii. Profesorii merită dispreţul vostru pentru că banii părinţilor voştrii vă reprezintă. Vă reprezintă mărimea portofelului. A sosit vremea pumnului în gură şi a bodiguarzilor. O să călătoriţi, iar copii francezi învaţă carte, englezii la fel. Nişte fraieri.
Hoţii de la putere nu vă pot spune cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nici nu are importanţă. Sunt morţi oricum.
Nu vă pot spune care a fost influenţa lui Schopenhauer în Sărmanul Dionis şi nici de ce Eminescu este un romantic întârziat. Repet, nu are nici o importanţă. Nerelevant pentru ce o să faceţi voi. Ei vor şti să vă înveţe doar să furaţi. Fiţi foarte atenţi la ce vă învaţă. Calea asta nu se va înfunda niciodată.
Băgaţi în voi iarbă şi alcool. E distracţie maximă. Alergaţi după bani cu orice preţ. Banii trebuie să vă fie şi mijloc şi scop. Scopul vostru trebuie să fie cunoaşterea. Cu cât veţi şti mai multe despre cum se fură tva – ul şi nu se plătesc taxele la stat, cu cât veţi şti mai mult cum se trag ţepe, cu atât veţi fi mai înalţi. Veţi domina lumea. Nu e nimic mai frumos decât să ai bani. Europa cumpără inteligenţă.N-au decât să cumpere. România nu cumpără nimic, pentru că aici nu e nevoie de inteligenţă. Cu cât e mai multă inteligenţă, cu atât se fură mai greu.
O să auziţi toată viaţă de Napoleon şi Nicolae Titulescu. Doi indivizi, care nu au avut nici Lamborghini şi nici nu au apărut măcar odată în Click. Dar ştiu cei care vă pomenesc de morţii de acum sute de ani despre Poponeţ, despre Iri şi Monica sau despre drama Mihaelei Rădulescu combinată cu un puşti frustrat şi alungată din casă de soţul dependent de orgii sexuale?
Sunteţi tineri. Nu vă gândiţi că sunteţi slabi. Puterea voastră stă în abilitatea de a înşela şi de a fura în aşa fel încât să nu-şi dea seama autorităţile.
Cu cât veţi fi mai mulţi, cu atât îi veţi sufoca pe cei care vor să facă bine şi să vă strice şmenurile din care puteţi câştiga uşor bani mulţi. Nu e imposibil. Daţi scrisoarea asta mai departe şi răspândi-vă precum lăcustele.
Trebuie să-i invidiaţi pe oamenii cu bani. Să aveţi modele din băieţii de bani gata. După 39 de ani le va rămâne o listă lungă de femei. Trofeele astea contează. Când îmbătrâneşti te cuplezi cu una mai tânără. Nu veţi fi niciodată singuri. Voi aveţi şansa să lăsaţi ceva în urma voastră. Banii sunt Calea.
Dacă nu reuşiţi ceva, resemnaţi-vă. Capul plecat, sabia nu-l taie. Nu protestaţi, nu luptaţi pentru că atrageţi atenţia. Învăţaţi legile. Învăţaţi-vă drepturile. Atunci veţi şti cum să păcăliţi mai eficient şi fără probleme statul. Apoi veţi vedea că legile sunt proaste şi puteţi fura şi mai mult. Veţi vedea că nu e nevoie să le schimbaţi.
Şansa vine odată la o generaţie. Noi am pierdut. Câţiva dintre noi, şi nu suntem puţini, vă putem ajuta. Alegeţi dintre voi pe adevăraţii lideri. Dacă nu vă sadisfac setea de bani şi de putere puteţi să-i lichidaţi. Lor nu le va fi greu. Ei vor avea doar gloria, dar voi veţi avea puterea. Liderii trebuie să fie dintre voi pentru că trebuie să-i puteţi manevra după cum doriţi. Şi trebuie să-i căutaţi de pe acum. Altfel veţi pieri odată cu noi. Şi atunci ei vor câştiga. Cine sunt ei? Ştiţi foarte bine.
Salvaţi-vă!Salvaţi-ne!Este o singură cale. Lupta pentru putere şi bani. Şi când veţi fi câştigat această luptă, de- abia atunci veţi cunoaşte să luptaţi cu adevărat!!!
Nu vă amăgiţi cu prezentul...Salvaţi-vă în viitor!Noi am pierudut! Voi? Ce faceţi?

2 comentarii:

Ovidiu Eftimie spunea...

Problema lui Tudor Chirila in prima scrisoare e că e un incult ce le spunea liceenilor ce să citeasca. Apoi ca e un drogat ce le spunea sa nu se drogheze. Si tot asa.

Răzvan Popa spunea...

Nu spun că Tudor Chirilă e vreun intelectual rasat. Ideea este că mesajul pe care l-a dat el este foarte bun pentru nişte elevi care, în condiţiile actuale, nu vor putea niciodata să depăşească nivelul intelectual al lui "Dorel".
Cu atât mai mult m-a scos din sărite că s-au găsit foarte mulţi care să facă aprecieri despre gestul lui Chirilă, dar nici unul nu a dat nici o importanţa conţinutului mesajului.