Recent Posts

marți, 16 iunie 2009

„Pleonasmul” care conduce Braşovul

Atunci când spui „Scripcaru este mitocan!” evident că dai glăsuire unui pleonasm. Atunci când spui „Scripcaru este bădăran!”, „Scripcaru este mincinos!” sau „Scripcaru este nesimţit!” emiţi tot un pleonasm.
Spun aceste lucruri pentru că în ultima săptămână mi s-a confirmat o asemenea teorie – dacă mai era nevoie. Când nu are argumente, iar intelectul nu-l mai ajută, având în vedere exerciţiul slab din anii precedenţi, primarul George Scripcaru face ceea ce un individ semidoct de teapa sa ştie să facă. Adică să mănânce rahat despre cel care „impertinenţa” să nu fie de acord cu acţiunile lui. Fapul că se comportă ca o ţaţă în piaţa Astra a devenit ceva cotidian, dar cred totuşi că unele lucruri trebuie lămurite. Nu de alta, dar se pare că-i lipsesc cele două parţi ale organului care dau aşa numita bărbăţie, din moment ce nu are curajul să-mi spună lucruri în faţă. Bârfeşte pe la colţuri ca o babă ştirbă şi obosită.
Şi ca să nu o lungesc foarte mult vă spun că zilele trecute „onorabilul” primar le explica unora şi altora cum că domnia sa m-a ajutat pe mine, că mi-a dat bani şi alte asemenea elucubraţii ce pot fi emanate doar de mintea odihnită a celui din proverb. Din acest motiv îi adresez public epistola de mai jos pentru ca lucrurile să nu rămână nelămurite.

„Domnule primar, nu m-aţi ajutat niciodată cu nimic, nu pentru că nu aţi putut, ci pentru că nu am avut nevoie niciodată de ajutorul dumneavoastră. Vă rog să faceţi un efort intelectual şi să vă amintiţi câteva aspecte din viaţa dumneavoastră, pe vremea când vă chinuiaţi, în calitate de viceprimar să terminaţi o facultate, simultan cu liceul.
În acele vremuri, în care vă numeaţi Gheorghe nu George şi despre care nu e nici o mirare că nu vreţi să vă amintiţi, eu lucram ca jurnalist. Dumneavoastră reuşeaţi cu greu să legaţi, într-o formă coerentă şi inteligibilă, patru, cel mult cinci cuvinte. Iar propoziţia care vă ieşea pe gură era un adevărat exemplu de măcel al limbii române. Cu un sadism greu de imaginat ne bombardaţi urechile cu dezacorduri şi greşeli gramaticale încât pentru a scrie o ştire cu informaţiile oferite de dumneavoastră era un supliciu intelectual. Nu v-am făcut de râs, cu toate că nu mi-ar fi fost greu. Din contră, vă sfătuiaţi cu mine despre ce, cum şi ce să spuneţi, fără să vă cer un leu.
Aveţi acum neobrăzarea să afirmaţi că eu nu ştiu să citesc de pe pliculeţele de ness. Vă avertizez că în privinţa, cititului, vorbitului şi a scrisului nu depăşiţi în faţa mea statura unui gândac de bucătărie.
Nu fiţi necăjit şi nici nu trebuie să aveţi frustrări din această cauză. Capacităţile dumneavoastră intelectuale vă oferă doar posibilitatea de a arunca cu dejecţii, fără să aveţi şi argumente pertinente.”

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ca si dvs. sint probabil dezgustati de situatie majoritatea oamenilor mai culti in cap de pe aici. Din pacate alegerile democratice au fost dintotdeauna impotriva elitelor intelectuale din cauza procentajului mare de needucati sau de mi-se-rupisti.

Răzvan Popa spunea...

Aici nu este vorba despre elitele intelectuale. Nu cred că trebuie să fi o somitate să-ţi dai seama de nivelul lui George Scripcaru...
Ideea este că dacă la vot s-ar prezenta mai mulţi oameni dintre cei care nu aşteapta să vină candidaţii cu plicul la ei la uşă să-i mâne la vot, atunci în mod sigur personaje de teapa lui Scripcaru nu s-ar mai instala în funcţii prea înalte.

Anonim spunea...

Statistic, oricati s-ar duce la vot rezultatele sint la fel. Deopotriva fanii si dusmanii lui Scripcaru au stat acasa. Cred/sper totusi ca cei educati/elitele reactioneaza mai repede negativ cand "li se ofera" un conducator incult si de tip mafiot. Plus ca stim cum se fac aliantele intre pretendentii la primarie (vezi 2004 cu mister Stoica-care combatea la greu pe Scripi in prima faza cand de fapt erau vorbiti sa-si imparta scaunele)

Chibitul spunea...

Daca tot s-a adus aminte de 2004 sa nu-i uitam in anonimat si sa le neglijam meritele fundamentale in alegerea zeusului local pe cei 2 titani ai politicii brasovene (in ordine alfabetica) - Aristotel Cancescu si Constantin Nita.
Cred ca si 2008 este destul de asemanator cu 2004, cu precizarea ca totusi intretimp unul a devenit zeus, iar ceilalti au ramas doar titani (spre angoasa lor nefericire).
O intrebare pt Razvan - ce te face sa crezi ca daca "s-ar prezenta mai mulţi oameni dintre cei care nu aşteapta să vină candidaţii cu plicul la ei la uşă să-i mâne la vot" acestia nu l-ar vota tot pe actualul primar ? Nu uita ca totusi ar trebui sa aiba pe cine vota. Ori dintre candidatii din 2008 pt functia de primar eu unul nu vad pe cine as fi putut alege.

Răzvan Popa spunea...

@Chibitu

Poate că l-ar alege tot pe el...nu e nici o problemă. Atunci mi-aş face autocritica şi aş spune că avem primarul pe care îl merităm...
În general clasa politică din România are o problemă de legimitate pornind de la reprezentativitate...

Anonim spunea...

Pai tocmai asta ar fi singura noastra reusita... sa-i facem ne-legitimi pe de-a intregul. Cu 25% prezenta dupa 4 ani de "realizari" nu poti sa mai spuna nimic. Cum zice Chibitul, nu avem pe cine vota. Lumea vrea schimbarea intregii clase politice insa e clar ca nu avem cu cine sa o schimbam. Putem doar spera ca peste cateva generatii vor veni niste odrasle mai de bun simt. Noi nu mai putem avea liderii pe care ii dorim dupa ani de-a randul de furaciuni si de afaceri ilicite. Generatia actuala este compromisa complet si la fel va arata si urmatoarea, atata timp cat se va fura ca in codru in continuare fara ca vreunul sa fie legat si inchis prompt.