O să încerc să explic în câteva cuvinte când, cine şi cum depune toate eforturile să fraudeze alegerile. De fiecare dată când sunt alegeri, fie că vorbim de locale, fie despre parlamentare, se găsesc unii care urlă sus şi tare că scrutinul va fi fraudat. Cum şi cine, nimeni nu a dat pe goarnă! De ce? De frică, nu avea dovezi, nu vroiau să supere pe cine nu trebuie...şi aşa mai departe.
Zilele acestea am aflat, cu date concrete, una din modalităţile cele mai simple şi cel mai greu de dovedit. O femeie serioasă, la locul ei, cu frică de Dumnezeu şi lege a fost momită cu 500 RON de preşedintele unei secţii de votare din Noua. Omul, uns preşedinte prin mărinimia şi bunăvoinţa supremului oraşului, i-a convocat la discuţii bilaterale pe toţi membrii secţiei pe care o păstorea. Din vorbe, le-a explicat subtil sau mai direct, că cei 500 RON aflaţi pe masă, vor intra în posesia lor dacă îşi ţin gura şi îşi găsesc alte procupări atunci când trebuie, după închiderea urnelor. Evident că banii sunt supliment la ceea ce li se cuvine din partea statului. Le-a dat de înţeles şi pe cine trebuie să mulţumească cu ignoranţa lor. Adică, mai pe şleau spus...candidaţii PDL.
Femeia s-a cam speriat. Şi cum nu a luat banii, dar nu are nici martori că i s-au oferit, a dat fuga la partid (era reprezentantul PSD în secţia de vot) şi a povestit ce ispită i s-a arătat. A subliniat însă că nu vrea să ajungă prin tribunale sau pe la poliţie să scrie declaraţii. Sau mai rău, să i se întâmple ceva, ei sau familiei.
Concret, evenimentele decurg în felul următor. După închiderea secţiei de vot se trece la procedură. Se numără buletinele neutilizate, se anulează, se deschid urnele, se numără ....iar la final se completează procesele verbale. Buletinele de vot se îndeasă în saci, se sigilează, iar preşedinţii secţiei de votare purced către birourile electorale pentru a preda buletinele de vot, procesele verbale, ştampile, etc. Toată şmecheria se petrece la numărarea voturilor din urnă şi la completarea procesului verbal. Acestea sunt momentele cheie unde se pot face manevre. Neatenţia, naturală sau cumpărată, a unor membrii din secţie poate fi foarte uşor speculată de cei interesaţi. Una iese la numărătoare şi alta se trece pe buletinul de vot. Evident că acest lucru nu se petrece la toate secţiile de votare. Doar acolo unde se poate şi cu precădere în secţiile din oraşele mari unde nu prea s-au întâlnit cazuri de renumărare a voturilor.
Procedeul este simplu şi direct. Nu există probe, nu sunt martori, iar dacă unul se trezeşte plesnit de conştiinţă, i se comunică senin că s-a greşit numărătoarea şi se reia. Nu a ţinut la o secţie, dar poate că la altele a mers strună.
Recent Posts
6 comentarii:
nu mai scrii nimic? nu mai spui nimic? hai, ca imi lipsesti. M
Am fost cam ocupat zilele astea. Dar de maine revenim in forta...
Şi eu astept vesti... de pe front :)
intrebarea e cum vor arata clasamentele astea peste sase luni. sa vedem atunci cata popularitate vor mai avea partidele care intra acum la guvernare, cate procente va avea partidul ramas in opozitie. dar mai ales cate procente vor avea partidele care n-au intrat acum in parlament. parerea mea e ca anul 2009, cel plin de criza economica, va rasturna ordinea procentelor de acum. si cei din urma s-ar putea sa fie …
@Dan Gheorghe
Nu este exclus, dar depinde foarte mult de cum se mişcă cei aflaţi la guvernare. Oricum, după umila mea părere, PRM este terminat definitiv. Şi prin Europa s-a cam terminat cu partidele de extremă, fie că sunt de dreapta sau de stânga...
in afara jocurilor facute in sectii s-au mai cumparat voturi in noua cu 200 lei/bucata direct de la alegatori. si nu se cerea nici o dovada. Probabil ca ar fi dat si mai mult daca ar fi stiut ca e nevoie. Din pacate raman doar supozitii si eventual statistici. e trist ca s-a ajuns aici. mai trist e ca toate cele 3 aprtide mari practica sportul asta. despre pnl se banuieste ca prin zona codlea ar fi cumparat cate ceva.. psd-ul a fost dovedit cu imagini in bucuresti..
Trimiteți un comentariu