Recent Posts

luni, 20 octombrie 2008

Bani pentru ziare – şpagă oficializată

Am câteodată impresia că trăim într-o lume imaginară şi absurdă. Fostul primar de Predeal, cel care în 8 ani de mandat a reuşit să lase în stradă aproape jumătate din oraş din cauza revendicărilor, se trezeşte vorbind despre o revistă lunară care va fi editată pe banii Consiliului Judeţean. Publicaţia va avea rolul să informeze cetăţenii şi primarii despre proiectele finanţate de Uniunea Europeană şi se va distribui în toate localităţile din judeţ.
Ori acest fost primar trecut prin toate partidele ca un porc pus la rotisat şi uns cu tot felul de mirodenii, nu ştie pe ce lume se află, ori este atât de nesimţit încât creierul lui poate emite orice fel de tâmpenie fără să aibă nici cea mai mică remuşcare.

Şi pornind de la elucubraţia acestui individ îmi tranzitează memoria o serie întreagă de fapte, întâmplări şi realităţi legate de banii publici oferiţi ca şpagă pentru ziarele locale. Bineînţeles că protagoniştii acestei operaţiuni de spălare de bani sunt, patronii celor patru ziare locale TEX, MEX, BZB şi GTBV, de o parte şi Aristotel „Bebe” Căncescu şi Georgică „ Asfalt” Scripcaru, de cealaltă parte.
În esenţă lucrurile sunt foarte simple. Din bugetul Consiliului Local, Transilvania Expres, primeşte anual peste un miliard de lei pentru a băga în ziar o pagină săptămânală denumită „Agenda Locală”. În această foaie (alb –negru) primarul îşi prezintă măreţele realizări. Pentru banii ăştia Transilvania Expres îl pupă în cur cu fiecare ocazie. Şi ocaziile nu sunt rare!

La BZB lucrurile sunt puţin mai complicate. În acest caz, interesele duplexurilor patronului s-au ciocnit de interesele politice şi de imagine ale primarului. A rezultat iniţial un blocaj al tuturor autorizaţiilor de construcţie, o ploaie de amenzi (evident pentru că nu avea autorizaţii) şi excluderea de la pomana banilor publici. Când patronatul a revenit cu picioarele pe pământ s-au eliberat şi autorizaţiile, procesele verbale de amendă au dispărut, iar „Agenda locală” a apărut şi în acest ziar. Rezultatul: o atenţie deosebită faţă de persoana primarului şi cultivarea în rând cu ceilalţi a cultului personalităţii.

Monitorul Expres face notă discordantă în acest peisaj. Ziarul a fost pur şi simplu cumpărat de Georgică. Alte comentarii nu-şi mai au rostul. Foaie pentru trupul şi sufletul primarului. O limbă moale şi catifelată plimbată ritmic peste partea sa dorsală, provocând senzaţii de neimaginat.

Singurul ziar local care nu a primit obişnuita pomană este Gazeta de Transilvania. Tovarăşul Huidan nu s-a dedulcit decât la banii Consiliului Judeţean, care prin mărinimia şi bunăvoinţa atotputernicului său preşedinte, domnul Aristotel Căncescu, a salvat istoricul ziar de la falimentul iminent spre care îl împingeau incompetenţii săi conducători.

Bani sub formă de şpagă oficială se primesc, la fel de mulţi, şi de la Consiliul Judeţean. Numai că aici este vorba despre „Agenda Judeţeană” (sau ceva de genul acesta). Dar favorurile întoarse şefului de judeţ sunt în aceeaşi notă ca pentru micul dictator din municipiu.

Uitându-mă din nou la acest tablou grotesc mă gândesc că gura fostului primar şpăgar de la Predeal vorbeşte fără el. Dacă tot toarnă miliarde în conturile ziarelor locale, de ce nu publică şi informaţii despre proiectele finanţate de UE?

10 comentarii:

Anonim spunea...

Ar fi interesant de vazut cate procese penale mai are ex-primarul Predealului, ca intr-o perioada avea vreo 5. Oricum echipa PDL-ului e super tare. Ar trebui sa vedem care are sanse reale de a castiga titlul "Cele mai multe dosare penale", ca mai sunt cativa contracandidati seriosi pt Vestea.

Răzvan Popa spunea...

Dar de ce credeti voi ca se înghesuie toţi să ajungă parlamentari...poate aşa se mai pierd din dosare, altele se îngroapă mai adânc...

Anonim spunea...

Razvanel, stai linistit ca la GT mai sunt si interesele golden-boy-ului PSD Tucunel (nas sau fin de Huidan, nu mi-e foarte clar) care are o relatie mai mult decat de dragoste cu Georgica pentru autorizatii si chestii care sunt necesare progresului sefului CCI Brasov. Deci nu trebuie ca Huidan sa se dedulceasca la mierea municipala, avand in vedere ca se duce direct unde trebuie:)

Răzvan Popa spunea...

Absolut corect...Nu am vrut sa intru în astfel de amănunte că nu îmi ajungea o zi întreagă să explic încrengătura acţionarilor de la TEX cu PD-ul şi Primăria sau a celor de la BZB.

Ovidiu Eftimie spunea...

Răzvan, fii Obiectiv (hopaaa) pana la capăt şi explică despre cum sub atentele indicaţii ale preşedintelui PSD Constantin Niţă se dădeau reclame de la toate uzinele de stat ân presa locală. Vrei să-ţi spun şi sume?

În spiritul obiectivităţii trebuie să menţionăm că începuturile jefuirii banului public au fost făcute sub mandat PSD. Atunci tu lucrai la ziarul Monitorul ceva (cine mai ştie ce face Stoianovici, monitor să fie), trebuie să-ţi fi sărit în faţă reclamele la Tractorul UTB şi Roman SA. Cred că şi MUM dădea reclamă la voi.

Zi-i lui Nniţă când îl prinzi să se lepede de trei ori de Anuţoiul.

Recomandarea, de-aia nu atacă nimeni problema asta, nici măcar Niţă că e şi el suficient se şulfă, să nu intri pe bolovani aprinşi. Şti cum e...aici sunt tigri.

Anonim spunea...

Reclamele la Tractorul, Roman şi (bineinteles) MUM apareau si in TEX - era bai mare daca ar fi aparut doar in Monitorul :)
Cat despre Obiectivitatea unora, sa nu uitam ca Anutoiul dadea cota parte din reclamele pe care redactorul le aducea spre publicare ;)

Răzvan Popa spunea...

Nu cred că am fost suficient de clar. Eu nu spun că pe vremea PSD nu s-au dat bani de la stat pentru ziare. În mod sigur aşa a fost.

Dar eu nu am incriminat nici primăria, nici Consiliul Judeţean şi nici statul (prin orice formă a sa) că au dat bani. Problema era la cei care s-au mânjit, renunţând la orice principiu al deontologiei profesionale, şi au luat banii ca să tacă din gură. Nu au avut nici o apăsare că veneau de la PSD sau din altă parte. Ştiţi la fel de bine ca şi mine că cel care primeşte şpagă este mai vinovat decât cel care dă...

În altă ordine de idei, despre realaţia lui Constantin Niţă cu Anuţoiu şi publicitatea de stat au curs râuri de cerneală. În schimb nu prea am văzut viteji care să scrie despre pomenile, mita, şpaga - cum vreţi voi să o numiţi - pe care o primesc nesătuii de la ziarele locale. Eu aş numi asta Legea tăcerii sau Omerta pentru cunoscători.

Cât despre bolovanii încinşi ...nu am nici cea mai mică problemă. O să spun ce am de spus pentru că nu sunt dator nimăniu...cu nimic. Iar tigrii de care îmi spune colegul Eftimie...să nu fie nişte pisici mai zburlite.

Ovidiu Eftimie spunea...

O să se spună şi de pomenile recente dom'le, stai liniştit, doar să pice de la putere cei ce sunt acum.

Gândidu-ma, totuşi, la ce mârşăvii plănuieşte poşta româna pentru presa locală(să crească comisionul pe la 60%), parcă nu chiar naşpa ce fac autorităţile acum.

Noroc cu Stoianovici că mai face scandal pe ici pe colo în problema cu poşta.

Anonim spunea...

Asta cu platitul mediei nu e chiar ultimul racnet. Multi primari sunt actionari ai trusturilor media care activeaza chiar in acelasi oras.

Anonim spunea...

Apropo de dosare penale... De Mihail. Cum care Mihail ? Mihail Vestea. Vi se pare cumva nume de bolsevic Mihail ? Ar putea fi banuit bietul ex-primar si de altceva decat de coruptie ?
Dar de o legatura cu niste servicii secrete ce ziceti ? Unii zic ca doar un umil informator, altii, de-a dreptul curajosi, zic ca ofiter acoperit...