Recent Posts

marți, 1 septembrie 2009

Urgenţe oftalmologice

Un amic de-al meu, deţinător de casă şi grădină, a avut nevoie într-o sâmbătă seara de serviciile unui medic oftalmolog. Pentru că este cotizant la sistemul public de sănătate, dar mai ales pentru că era o urgenţă, nu a avut încotro şi a trebuit să apeleze la serviciul specializat al Spitalului Mârzescu.

După cum spuneam, sâmbătă seara amicul meu ajunge la concluzia că ar fi cazul să taie iarba din grădină. Pune mâna pe trimerul electric din dotare şi se apucă de treabă. Într-un colţ al curţii dă peste nişte scaieţi cu tulpina groasă. Se repede asupra lor cu aparatul zbârnâind. Pe când lupta cu bălăriile este în toi, simte dintr-o dată o durere ascuţită în ochiul drept. Pentru că ochiul sângera se urcă în maşină şi dă fuga la Spitalul Judeţean. Acolo au constatat că nu este de competenţa lor, drept pentru care l-au trimis pe om la Mârzescu.

Serviciul de urgenţe de la spitalul mai sus amintit este blocat în timp, undeva la începutul anilor 90. Amicul meu intră în cabinetul de specialitate şi, cu mâna acoperindu-şi achiul rănit, îi povesteşte unei asistente tot ce a păţi. În timp ce femeia ascultă cu atenţie, îşi face apariţia şi medicul de gardă. Un bărbat la vreo 50 de ani, morocănos şi ursuz. Se uită plin de plictiseală în fişa pacientului, după care trece la consultaţie.

- Domnule doctor...am simţit dintr-o dată o durere în ochi şi mă jenează când închid sau deschid pleoapa, începe amicul meu să explice ce i s-a întâmplat. Am impresia că mi-a sărit ceva în ochi, de parcă mi s-a înfipt ceva.

- Îhî...Hm!, spune doctorul oftalmolog.

Dupăo examinare mai mult sau mai puţin amănunţită, medicul dă verdictul:

- Puneţi nişte picături şi în câteva zile trece!

- Dar aţi scos aşchia...sau ce aveam acolo?

- Da domnule...că la nebuni trebuie să le spui că le-ai scos aşchia şi să le arăţi un par. Ca să se liniştească..., spune doctorul după care se întoarce cu spatele şi iese din cabinet.

Amicului meu i-au trebuit câteva momente să realizeze ce a vrut să spună medicul. Când s-a dezmeticit era prea târziu. Acesta plecase demult, iar în cabinet nu era decât asistenta care se ocupa de un alt pacient sosit între timp.

- Fiţi amabilă, zice amicul meu. Domnul doctor se mai întoarce?

- Nu cred...de ce?, îi răspunde asistenta.

- Păi...cred că nu mi-a scos ce aveam în ochi. Nu mi-a dat decât nişte picături!

- Înseamnă că nu aveţi nimic grav, încearcă asistenta să-l liniştească pe bietul om.

- Dar simt ceva în ochi...şi mă doare ...Sigur mi-a scos ce aveam acolo?

- Domnule, dumneavoastră aveţi chef de glume...sunteţi om serios sau ce naiba, îi răspunde asistenta puţin cam enervată.

- Doamnă, nu am bătut atâta drum până aici pentru un fleac. Sunt sigur că am ceva în ochi.

Probabil convinsă de tonul foarte serios pe care i se adresa amicul meu, asistenta îl lasă pe pacientul de care se ocupa şi se apropie de prietenul meu. Începe o cercetare minuţioasă a globului ocular după care concluzionează oarecum încurcată:

- Aveţi o aşchie micuţă înfiptă aici...Doamne fereşte! Cum a ajuns acolo?

- Păi tocmai v-am explicat...tăiam iarba cu trimerul ...

- Staţi că o scot acum....gata! Vă mai doare? Punem un bandaj şi vă rog să veniţi mâine să-l schimbăm.

- Vă mulţumesc doamnă!

- Şi...îmi cer scuze...

Amicul meu nu a mai zis nimic. I-a explicat scurt femeii că nu avea pentru ce să-şi ceară scuze. Doctorul era cel care greşise. A plecat, dar nu a mai revenit la schimbat pansamentul. A preferat să plătească la o clinică privată, unde un medic care atunci când nu are consultaţii la cabinetul particular, prestează la Spitalul Mârzescu i-a schimbat foarte grijuliu pansamentul şi i-a examinat rana.

6 comentarii:

Ovidiu Eftimie spunea...

Amicul tau ar fi trebuit sa-si foloseasca ochii mai intai pentru a citit instructiunile de folosire ale trimmerului de iarbă.

Obligatoriu cu ochelari de protectie se foloseste obiectul respectiv. Am si eu un obiect din acela si stiu.

Răzvan Popa spunea...

De acord cu tine...dar asta tot nu scuză comportamentul doctorului.
In instructiuni nu scrie ca dacă nu respecţi indicaţiile şi te accidentezi atunci nu eşti tratat cum se cuvine la spital

flavius spunea...

servus...
să ştii că se poate şi mai rău ;)
toate cele bune!

Anonim spunea...

Eu m-am operat de deviatie de sept...totul ok, numai ca la o saptamana am facut un dus mai fierbinte si mi s-a spart o vena in nas. Complicatii, chestii, dr meu era super bun, a folosit niste tampoane mai speciale, totul ok numai ca dupa 3 zile cand au trebuit scoase a recidivat problema, numai ca doctorita de garda era panicata, habar nu avea ce face si urla la mine sa tin capul pe spate iar eu urlam ca ma innec cu sangele meu dak fac asa... Ideea este ca mi-a marit rana cu "metodele" ei si acuma am sinuzita, imi curge puroi in mod constant si am o gaura in peretele dintre nari (asta la un an dupa intalnirea "fericita" cu ea). Asa ca sa NU mergeti la Dr. Ileana Mihut. In niciun caz!!!

Anonim spunea...

Mihut este o doctorita de 2 lei mai bine te tratezi singur eu am patito pe pilea mra

Anonim spunea...

De ce? Tocmai am operat fetita cu vegetatii la ea! M-am speriat acuma